· Latvijas uzvara pār Slovēniju šķita likumsakarīga pēc pirmajām divām Pasaules čempionāta spēlēm, kurās Latvijas parādīja gan uzbrukuma spēku pret Kanādu, gan māku aizsargāties pret ASV.
· Komandas, kuras apzināti ir atdevušas divas spēles turnīrā, lai šķietami būtu gatavas uz izšķirošo trešo, visbiežāk saņemties nespēj. Latvijas izlases pieredzē ir divi dažādi gadījumi – 2001.gada Pasaules čempionātā Vācijā Ukraina „atdodot” divas spēles pret Kanādu un ASV (kāda sagadīšanās!) aizsūtīja Latviju uz turnīru par palikšanu augstākajā divīzijā. Savukārt slovēņi absolūti kapitulējot divās spēlēs ar kopējo vārtu attiecību 0:15 Kanādai un ASV, piedzīvoja pelnītu zaudējumu arī pret Latviju.

· Pie tam, šobrīd vienīgos vārtus Slovēnijas labā šajā čempionātā Jurijs Goļičičs guva pēc Artūra Irbes („kuriozākais vārtu zaudējums manā (Artūra Irbes, - aut.) Pasaules čempionātu pieredzē”) kļūdas.

· Pirms spēles aizkulisēs daudz tika runāts par psiholoģisko slogu pēc spēles ar ASV, sasitums bija Aigaram Ciprusam, savukārt Aleksandrs Semjonovs visu atlikušo čempionātu spēlēs ar ieplaisājušu kājas mazo pirkstiņu. „Sāpes ir jūtamas visu laiku, bet tās ir paciešamas. Spēlēšu visu čempionātu,” – pēc spēles apgalvoja Semjonovs.

· Abas dienas pirms spēles ar Slovēniju treneru korpusa galvenais uzdevums bija psiholoģiski likt aizmirst maču ar ASV, lai varētu koncentrēties nozīmīgākajai spēlei PČ pirmajā posmā.

· Novērojums, ka fiziski Latvijas izlase nav labākajā sportiskajā formā spēles otrajā daļā pret ASV, divas trešdaļas pret Slovēniju. Trenera palīgs Harijs Vītoliņš oponē, apgalvojot, ka abās reizēs izšķirošs faktors bija psiholoģijai. Pret ASV Latvijas izlasi pie vietas „nolika” neieskaitītie vārti, savukārt pret Slovēniju visas spēles garumā bija jūtama milzīgā atbildība, kas sasaistīja spēlētājus. Galvenais bija nospēlēt pēc iespējas drošāk, nevis skaistāk.

· Atvars Tribuncovs un Grigorijs Panteļejevs spēlē pret Slovēniju cieta visvairāk. Pret Grišu ļoti rupji spēlēja slovēņu aizsargi, un mūsu uzbrucējam spēle beidzās priekšlaicīgi. Atvaram Tribuncovam pirms rentgenuzņēmuma izdarīšanas tika prognozēts plaukstas lūzums, tomēr viss ir beidzies ar stipru sasitumu. Piektdienas treniņā abi spēlētāji nepiedalījās, bet sestdien būšot gatavi doties laukumā pret Ukrainu.

· Šobrīd labākā maiņa Latvijas izlasē ir HK „Rīga 2000” uzbrucēju trijnieks – Jānis Sprukts, Ģirts Ankipāns un Mārtiņš Cipulis ar aizsargiem Rodrigo Laviņu un Viktoru Ignatjevu. Lai arī oficiālā statistika ir kļūdaina, atņemot mūsējiem četras piespēles pirmajā spēlē pret Kanādu, kopā uzbrucēji ir guvuši piecus vārtu no izlases astoņiem.

· Debitants Mārtiņš Cipulis šobrīd svarīgākajā spēlē pret Slovēniju atklāja savu gūto vārtu rēķinu Pasaules čempionātā. Apbrīnojama ir debitanta savaldība atklājot spēles rezultātu – šķietami bez emocijām. „Ja šie būtu turnīra izšķirošie vārti, tad, iespējams, emociju būtu vairāk. Tagad – vārtu guvums vairākumā no vietas, kur bija precīzi jātrāpa vārtu augšējā stūrī,” – tā Mārtiņš Cipulis par debijas vārtiem.

· Pēc pirmā posma Latvijas izlases rezultatīvākais spēlētājs ir Ģirts Ankipāns – ar četriem punktiem viņš ieņem astoto vietu rezultatīvāko spēlētāju sarakstā.

· Artūrs Irbe ir sestais labākais vārtu vīrs šajā čempionātā ar 94,03 % atvairīto metienu.

Nākamā spēle Latvijas izlasei būs sestdien 17:15 pēc Latvijas laiku ar Ukrainu. Pirmdien 21:15 Latvijas tiksies ar Somiju, bet otrdien tajā pašā laikā ar pēdējo divu gadu finālistiem Zviedrijas izlasi.

Post Scriptum

Vakar, 5.maija vēlā vakarā 22:30 pēc vietēja laika notika Pasaules čempionāta direktoriāta sapulce, kurā tika izskatīts arī Latvijas izlases protests.

Divu dienu veca vēsturē Insbrukas Tiesnešu kolēģijas supervaizers slovāks Juraijs Okoličani dažādos verbālos veidos centās Latvijas izlasi pārliecināt, ka protestu labāk būtu paņemt atpakaļ, jo tāpat nekas netiks panākts.

Tomēr Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) ir atzinusi, ka Aleksandra Ņiživija vārti bija jāskaita. Vienīgais, ko direktoriāta sēdē panāca Latvijas izlases vadība, ka Latvijas – ASV spēles tiesnesis čehs Vladimirs Šindlers otrajā Pasaules čempionāta posmā tiesās tikai vienu spēli, kur tiksies komandas, kas cīnīsies par palikšanu augstākajā divīzijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!