Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Leģendārā krievu hokeja vārtsarga Vladislava Tretjaka un Latvijas izlases bijušā vārtsarga Sergeja Naumova organizētā starptautiskā vārtsargu meistarības skola ir svarīgs ikgadējs pasākums gan Krievijas, gan Latvijas hokeja dzīvē, uzskata Tretjaks.

Starptautiskās vārtsargu skolas nodarbības Latvijas galvaspilsētā tiek rīkotas jau ceturto reizi. Šogad tās norisinās no 4. līdz 13.jūlijam.

"Skola turpina dzīvot, izaugot no paša Naumova idejas. Lai arī necenšamies mūsu skolu plaši reklamēt, ar katru gadu tā kļūst aizvien populārāka un piesaista plašu uzmanību," ceturtdien preses konferencē izteicās Tretjaks, kurš ir pašreizējais Krievijas Hokeja federācijas prezidents.

Šajā vasarā nometnē piedalās 52 jaunie vārtsargi, kas ir lielākais dalībnieku skaits skolas vēsturē, turklāt potenciālajiem dalībniekiem uz uzņemšanu treniņnometnē bija jāiztur atlase. Nometnes sportisti ir vecumā no septiņiem līdz 17 gadiem.

"Ir ļoti patīkami strādāt tik profesionālā vidē, kur katrs treneris lieliski prot savu darbu. Esam kā viena liela ģimene," pauda Tretjaks. "Vislielākās uzslavas ir pelnījuši jaunieši vecāki, kuri viņos iegulda savu laiku un līdzekļus. Bērni tiek apmācīti ar visu viņiem nepieciešamo. Katram ir iespēja ņemt piemēru no sevi jau pierādījušiem meistariem."

"Kas no šiem spēlētājiem sanāks nākotnē, būs atkarīgs tikai no viņiem pašiem. Tomēr ir skaidrs, ka šādas skolas esamība ir svarīga visām iesaistītajām valstīm - īpaši Latvijai un Krievijai," izcēla leģendārais vārtsargs.

"Skolas organizēšanā tieši Rīgā ir mūsu mazās valsts milzīgs sasniegums. Hokeja pasaulē tas mūs nostāda priviliģētā vietā," izteicās Latvijas Hokeja federācijas prezidents Kirovs Lipmans. "Sponsoru un vecāku interese nākotnē ir jāvairo un jādomā par pasākuma popularizēšanu. Līdzīgi plāni ir arī "Volvo" hallei, kurā notiek ledus nodarbības - nākotnē ceram šādu nometni aizvadīt uz diviem laukumiem vienlaicīgi."

"Latvija var lepoties ar savu vārtsargu skolu, bet šīs nometnes līmeni tikai cels," pārliecināts ir Lipmans, kuram piebalsoja arī Tretjaks, sakot, ka Krievijas izlases vārtsargu problēma ir atrisināta ar sešu gadu ilgu pacietīgu darbu, kā rezultātā dažādās meistarības nometnēs izdevies izaudzināt uzreiz vairākus augstākās klases šīs pozīcijas spēlētājus.

Tikmēr vārtsargu skolas organizētājs un treneris Andrejs Žagars izcēla, ka par skolas attīstīšanos un tās virzīšanos pareizajā virzienā liecina fakts, ka šis ir pirmais gads, kurā pirms dalībnieku uzņemšanas bija jārīko īpaša atlase, jo visus gribētājus nodrošināt ar treniņiem nebija iespējams.

"Tretjaks ir noticējis mūsu un Naumova idejai. Esam kopīgs spēks, jo diendienā sekojam līdzi mūsu audzēkņu gaitām un uzturam ciešu kontaktu," pauda Žagars. "Vārtsargi pie mums atnāk dažādi sagatavoti, taču arī latviešu vidū allaž ir talantīgi puiši. Ar visiem strādājam individuāli. Lielākā daļa no tiem, kuri pie mums brauc atkārtoti, ar katru gadu jūtami progresē."

Šogad uz skolu uzaicinātie vārtsargi pārstāv deviņas valstis - Latviju, Krieviju, Lietuvu, Baltkrieviju, Ukrainu, Japānu, Spāniju, Somiju un Zviedriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!