Foto: RIA Novosti/Scanpix

Vēl pirms bijušais Latvijas hokeja speciālists Oļegs Znaroks kļuva par Krievijas izlases galveno treneri, šim postenim Krievijas Hokeja federācija (FHR) apsvēra arī slavenā kanādieša Maika Kīnena kandidatūru, atklājis FHR prezidents Vladislavs Tretjaks.

Pavasarī Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā notikušajā pasaules čempionātā uzvaru svinēja Znaroka un latvieša Harija Vītoliņa vadītā Krievijas izlase, savukārt Kīnens pagājušajā sezonā līdz triumfam Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Gagarina kausa izcīņā aizveda Magņitogorskas "Metallurg" komandu.

"Secinājumus par izlases veikumu izdarīsim pēc šī olimpiskā cikla, taču pašlaik Znarokam ir izdevies tajā panākt pozitīvu impulsu. Tas ļoti priecē," Krievijas medijos citēts Tretjaks. "Taisnība, ka pirms Znaroka nolīgšanas bija cilvēki, kuri mūs mudināja uz ārvalstu speciālista piesaistīšanu. Izskanēja viedokļi, ka mums darbā ir jāaicina kāds Ziemeļamerikas treneris, piemēram, Kīnens. Tomēr mēs palikām sava ceļa gājēji."

"Esmu pārliecināts, ka Krievija ir valsts, kur par hokeja izlases galveno treneri jāstrādā krievam," izcēla Tretjaks, lai arī pats Znaroks pēc 2001.gadā pieņemtās Vācijas pilsonības ir šīs valsts pilsonis. Pirms tam Latvijas pilsonība par īpašiem nopelniem viņam tika piešķirta 1996.gadā.

"Znaroka virzienā skatījāmies jau ilgi. Sekojām līdzi viņa attīstībai KHL čempionātā un "Dinamo" panākumiem, kuru pamatā nebija milzīgi finansiālie resursi. Šī iemesla dēļ arī nosvērāmies par labu Maskavas kluba treneriem," piebilda Tretjaks.

Znaroks pie Krievijas izlases stūres stājās marta beigās, noslēdzot četru gadu līgumu.

Kīnens 1994.gadā kopā ar Nacionālās hokeja līgas (NHL) vienību Ņujorkas "Rangers" izcīnīja Stenlija kausu.

Maskavas "Dinamo" komanda divās sezonās pēc kārtas Znaroka un Vītoliņa vadībā uzvarēja KHL čempionātā, bet aizvadītajā sezonā pēc triumfa regulārajā turnīrā jau Gagarina kausa pirmajā kārtā piekāpās Jaroslavļas "Lokomotiv" hokejistiem. Pēc sezonas beigām un Znaroka pārcelšanās uz Krievijas izlasi par Maskavas kluba galveno treneri kļuva Vītoliņš, kuram tagad palīdz cits Latvijas speciālists Viktors Ignatjevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!