Foto: F64

Piektdien Zviedrijā un Somijā sākas 76.pasaules čempionāts hokejā augstākajā divīzijā, kurā būs jauna izspēles kārtība, bet Latvijas valstsvienība elitē spēlēs 16. reizi.

Pasaules čempionāts Zviedrija pilsētā Stokholmā un Somijas pilsētā Helsinkos risināsies līdz 20.maijam.

Šī gada pasaules čempionātā ir jauna izspēles kārtība. Turnīra visas 16 komandas, ņemot vērā IIHF rangu, ir izkārtotas divās apakšgrupās, pa astoņām vienībām katrā. Tādējādi katrai valstsvienībai būs garantētas vismaz septiņas spēles.

Latvijas izlase spēlēs B jeb Stokholmas apakšgrupā kopā ar Krieviju, Zviedriju, Čehiju, Vāciju, Norvēģiju, Dāniju un Itāliju. Savukārt A grupā, kuru tiek dēvēta arī par Helsinku grupu, spēlēs Somija, ASV, Šveice, Kanāda, Baltkrievija, Slovākija, Francija un Kazahstāna.

Čempionātā komandas aizvadīs viena apļa turnīru, pēc kura katras grupas vājākā komanda izkritīs uz pirmo divīziju, bet četras spēcīgākās komandas iekļūs ceturtdaļfinālā. Savukārt katras grupas 5.-7.vietu ieguvējām čempionāts būs beidzies un tās pēc kritērijiem tiks sarindotas attiecīgā secībā. Tādējādi čempionātā tiks palielināts spēļu skaits no līdzšinējām 56 līdz 64. Tāpat šī gada čempionātam katra komanda var pieteikt par diviem spēlētājiem vairāk – 25 hokejistus.

Turnīra pirmajā dienā tiks aizvadītas sešas spēles. Sacensību atklāšanas spēlē pulksten 12:15 ASV spēkosies ar Franciju, stundu vēlāk Vācija tiksies ar Itāliju, savukārt pulksten 16:15 Kanāda aizvadīs spēli ar Slovākiju. Vēl pulksten 17:15 Čehijas valstsvienība aizvadīs maču ar Dānijas vienību, bet 20:15 aizvadītā gada pasaules čempioni Somija savu titula aizstāvēšanu uzsāks ar Baltkrievijas valstsvienību. Visbeidzot pirmā turnīra diena noslēgsies ar Zviedrijas un Norvēģijas maču, kas sāksies pulksten 21:15.

Savukārt Latvijas izlasei pirmā grupu turnīra spēle būs sacensību otrajā dienā sestdien, kad pulksten 17:15 tā spēkosies ar Krieviju, bet nākamajā dienā pulksten 21:15 būs jāspēkojas ar Vācijas hokejistiem. Pēc dienas pārtraukuma, otrdien Latvijas vienība spēkosies ar Itāliju (17:15), ceturtdien tiksies ar Čehiju (21:15), bet nākamsestdien ar Norvēģiju (13:15). Pēdējās divās spēlēs 14. un 15.maijā Latvijas hokejisti sacentīsies attiecīgi ar Dāniju (17:15) un Zviedriju (21:15).

Pagājušajā pasaules čempionātā, kas norisinājās Slovākijā, zelta medaļas izcīnīja Somijas izlase, kas finālspēlē pārliecinoši ar 6:1 pieveica Zviedrijas valstsvienību. Savukārt bronzas medaļas izcīnīja Čehija vienība, kas finālā par trešo vietu ar rezultātu 7:4 tika galā ar Krievijas vienību.

Līdz šim godalgas pasaules čempionātos ir izcīnījušas 11 valstis, bet tituliem bagātākā ir Krievijas izlase (skaitot arī PSRS) – 25 zelta, deviņas sudraba un astoņas bronzas godalgas. Medaļu skaita ziņā bagātākā ir Kanāda (zelts -24; sudrabs – 13; bronza – 9), bet vēl pie godalgām bagātākajām komandām pieskaitāmas Čehija (skaitot arī bijušo Čehoslovākiju: zelts -12; sudrabs – 13; bronza – 20) un Zviedrija (zelts -8; sudrabs – 19; bronza – 16).

Pēc neatkarības atjaunošanas Latvijas izlase 16.gadu pēc kārtas spēlēs pasaules čempionāta elitē. Līdz šim Latvijas labākais sasniegums ir septītā vieta, kas tika izcīnīta debijā 1997.gadā, 2004.gadā un 2009.gadā. Pagājušajā gada turnīrā Slovākijā Latvijas hokejisti ierindojās 13.vietā, nosargājot vietu augstākajā divīzijā.


Vairāki Latvijas hokejisti treniņus šim pasaules čempionātam pie jaunā galvenā trenera Teda Nolana uzsāka nedēļu pirms oficiālās treniņnometnes – 29.martā, bet oficiālā gatavošanās čempionātam tika uzsākta 2.aprīlī. Sagatavošanās posmā Latvijas izlasē mēģināja iekļūt 38 hokejisti. 2.maijā Nolans nosauca tos 25 spēlētājus, kuri piedalīsies čempionātā.

Latvijas izlasē šajā pavasarī nebūs aizsargs Aleksandrs Jerofejevs, kurš neilgi pēc pievienošanās valstsvienībai sasirga ar angīnu. Vēl aizvadītajā piektdienā no Latvijas izlases tika atskaitīts jaunais uzbrucējs Māris Bičevskis, kurš nespēja atkopties no savainojuma. No kandidātu saraksta tika izslēgti jaunie aizsargi Mārtiņš Porejs un Mārtiņš Jakovļevs, bet kā pēdējie pirms čempionāta tika svītroti pieredzējušie hokejisti Atvars Tribuncovs un Aleksandrs Macijevskis. Tikmēr aizsargs Artūrs Kulda valstsvienībai nevar pievienoties, jo ir aizņemts Amerikas hokeja līgas (AHL) Kaldera kausa izcīņā.

Tāpat valstsvienībai traumu dēļ nevar palīdzēt arī Māris Jass, Toms Hartmanis, Mārtiņš Karsums, Lauris Dārziņš un arī Jēkabs Rēdlihs. Vēl nespēlēs aizsargs Arvīds Reķis, kā arī uzbrucēji Herberts Vasiļjevs un Raitis Ivanāns. Šogad kandidātu sarakstā nav iekļauts ilggadējais Latvijas izlases uzbrucējs Aleksandrs Ņiživijs, kurš pēc pagājušā gada pasaules čempionāta no valstsvienības atvadījās.

Pirms pasaules čempionāta Latvijas izlase aizvadīja astoņas pārbaudes spēles, kurās tika izcīnītas piecas uzvaras. Pirmajās divās cīņās Latvijas izlase savā laukumā ar 3:4 (pēcspēles metienu sērijā) un ar 1:3 zaudēja Čehijai, bet tad izbraukumā ar 2:1 un 4:1 uzvarēja Dāniju. Turpinājumā Latvijas vienība aizvadīja divas spēles ar Krievijas izlasi, kurās tika piedzīvots zaudējums ar 1:2 un izcīnīta uzvara ar 1:0. Visas šīs spēles notika Eiropas Hokeja izaicinājuma (EHC) turnīra ietvaros. Sagatavošanās posms tika noslēgts ar divām uzvarām pār Francijas vienību – pirmajā mačā tika svinēta uzvara pēcspēles metienos ar 3:2, bet otrajā cīņā francūži tika pieveikti ar 3:1.

Pārbaudes spēlēs rezultatīvākie spēlētāji bija Gints Meija un Roberts Bukarts, kuri astoņās spēlēs iekrāja sešus rezultativitātes punktus, gūstot trīs vārtus un izdarot trīs piespēles. Tikmēr Mārtiņš Cipulis guva divus vārtus un izdarīja divas rezultatīvas piespēles, bet Krišjāņa Rēdliha kontā vārti un trīs rezultatīvas piespēles.

Latvijas izlasei Latvija Hokeja federācijas (LHF) un galvenais treneris Nolans izvirzījis uzdevumu izcīnīt vietu pirmajā astotniekā.

Latvijas izlases sastāvs pasaules čempionātam:

Vārtsargi :Edgars Masaļskis (Jugra, Krievija), Māris Jučers (Dinamo Rīga),Ervīns Muštukovs (Odense, Dānija),

Aizsargi: Guntis Galviņš (Dinamo Rīga), Krišjānis Rēdlihs (Dinamo Rīga), Oskars Cibuļskis (Dinamo Rīga), Kristaps Sotnieks (Dinamo Rīga), Rodrigo Laviņš (Dinamo Rīga), Jānis Andersons (Dinamo Rīga), Georgijs Pujacs (Avangard, Krievija), Oskars Bārtulis (Phantoms, AHL)

Uzbrucēji: Kaspars Daugaviņš (Senators, NHL), Aleksejs Širokovs (Kazzinc-Torpedo, Kazahstāna), Jānis Sprukts, Miķelis Rēdlihs, Mārtiņš Cipulis, Roberts Bukarts, Andris Džeriņš, Gints Meija, Juris Štāls (visi Dinamo Rīga), Miks Indrašis (HK Rīga), Ronalds Ķēniņš (ZSC Lions, Šveice) Armands Bērziņš (Junostj, Baltkrievija), Kaspars Saulietis, (Neman, Baltkrievija) Koba Jass (Kazzinc-Torpedo, Kazahstāna).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!