Foto: AFP/Scanpix
Par 2013.gada pasaules hokeja čempionāta bronzas medaļas ieguvējiem svētdien kļuva ASV izlase, ka ar rezultātu 3:2 (2:0, 0:0, 0:2, 0:0, 1:0) pēcspēles metienu sērijā pārspēja Somijas izlasi.

Uzvarētājiem ar vārtu guvumiem izcēlās Kreigs Smits un Pols Ščastnijs, bet uzvaras nesošo pēcspēles metienu realizēja Alekss Gaļčeņuks. Tikmēr Somijas izlasē abus vārtus guva Lauri Korpikoski.

ASV izlase pie pasaules čempionāta medaļām tika pēc deviņu gadu pārtraukuma. Arī 2004.gada čempionātā Čehijā amerikāņi izcīnīja bronzas medaļas. Tikmēr Somija ceturtajā vietā palika otro gadu pēc kārtas.

$d_id=143; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/hockey2013/hockeystar2013/fe.php' ?>

Pirmais periods

ASV izlase ļoti apņēmīgi iesāka maču un izveidoja uzbrukumu, kurā Somijas hokejistiem neizdevās izmest ripu no zonas. To ieguva amerikāņi un pēc Pola Ščastnija un Deivida Mosa piespēlēm no vārtu priekšas Kreigs Smits atklāja rezultātu. Somijas valstsvienībā mača pirmajās minūtēs nebija redzama vēlme spēlēt, tomēr lēnām somi sāka iespēlēties.

Perioda vidū Somija vairākas reizes apdraudēja amerikāņu vārtus, un vārtsargs Džons Gibsons glāba savu komandu. Somijas izlase ieguva spēles kontroli, ar vien biežāk darbojoties uzbrukumos, bet 16.minūtē Lauri Korpokoski par pretinieka grūšanu apmalē saņēma noraidījumu. ASV iespēju vairākumā izmantoja – pēc skaistas saspēles un komandas kapteinis Pols Ščastnijs no vārtu priekšas raidīja ripu vārtos. Mierīgā cīņā aizritēja atlikušās perioda minūtes un ASV vienība bija vadībā ar 2:0.


Otrais periods

Jau pašā trešdaļas sākumā ASV bija iespēja palielināt pārsvaru, tomēr somu vārtsargs Anti Ranta ripu tvēra. Amerikāņi vēl pāris minūtes turpināja uzbrukt, bet tad aktīvāk uzbrukumā sāka darboties somi. Spēles temps joprojām nebija pārāk augsts.

Somijas izlases kļūdu perioda otrajā pusē neizmantoja amerikāņi, tam uzreiz sekoja somu pretuzbrukums, kurā Janne Jalasvāra izdarīja tālu metienu. Ar Somijas momentiem uzbrukumā, kas tā arī palika neizmantoti, arī noslēdzās trešdaļā.

Trešais periods

Spēle atsākās skatāmā un ātrā spēlē. Somija izskatījās motivēti, un Juhamati Āltonens izveidoja momentu. ASV vārtsargs glāba, bet spēles 49.minūtē Mikaels Granlunds iegāja zonā un no stūra deva piespēli uz zilo līniju. Osi Vānanens uz pašas uzbrukuma zonas līnijas paspēja noturēt ripu zonā un atdeva teicamu piespēli Lauri Korpikoski, kurš ievirzīja ripu vārtos – 1:2.

Somija pēc gūtajiem vārtiem turpināja darboties aktīvāk. Vienā epizodē Āltonenam neizdevās realizēt izgājienu pret amerikāņu vārtsargu Gibsonu. Tomēr 53.minūtē rezultāts kļuva 2:2. Granlunds veica teicamu reidu pa labo malu, izlauzās līdz vārtiem, bet metiens "nolūza", taču turpat bija Korpikoski, kurš uzreiz iemeta ripu vārtos. Somijas izlase bija ieguvusi spēles pavedienu, un meklēja iespējas izvirzīties vadībā. Pēdējās minūtēs amerikāņi bija iespiesti savā zonā, bet uzvarētājas pamatlaikā netika noskaidrots.


Pagarinājums un pēcspēles metieni

Pagarinājums iesākās piesardzīgā cīņā, un komandas spēlēja disciplinēti. Pirmā iespēja pagarinājumā bija Korpikoski, kurš iegāja zonā un izdarīja asu metienu. Amerikāņi atbildēja ar iespēju pie somu vārtiem, taču tā palika neizmantoja. Pēdējā minūtē teicamas iespējas neizmantoja somi – vispirms Granlunds no aizvārtes teicami izspēlēja Pesonenam, kurš aizmeta garām, bet tad amerikāņi kļūdījās savā zonā un Petri Kontiola varēja izraut uzvaru līdz ar papildlaika beigu signālu. Tas neizdevās un sekoja "bullīši".

Pēcspēles metienos pēc trīs sērijām rezultāts bija neizšķirts 1:1, bet ceturtajā sērijā Granlundam pavisam nedaudz pietrūka, lai skaisti gūtu vārtus. Pretinieku kļūdu izmantoja Alekss Gaļčeņuks, izraujot ASV uzvaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!