Foto: F64

Tautai jāturpina izbaudīt Latvijas hokeja izlases vēsturiskais sasniegums - bronza pasaules čempionātā, jo nevar zināt, kad kas tāds būs atkal, sarunā ar Latvijas Televīzijas raidījumu "Rīta Panorāma" teica komandas aizsargs Uvis Balinskis.

Latvijas hokejisti svētdien Tamperē cīņā par pasaules čempionāta bronzu ar 4:3 pagarinājumā uzvarēja ASV, pirmo reizi vēsturē šāda līmeņa sacensībās tiekot pie medaļām. Pirmdien komanda Rīgā tika sagaidīta ar vērienu gan lidostā, gan īpašā pasākumā pie Brīvības pieminekļa.

"Ja godīgi, līdz šim rītam joprojām nespēju tam noticēt. Tas, kas darījās lidostā, kad atlidojām mājās, ir vārdam neaprakstāmi. Cilvēki mūs sagaidīja," sacīja Balinskis. "Tas, kas notika pie Brīvības pieminekļa... Tādas emocijas! Savā dzīvē nekad nebiju iedomājies, ka ko tādu varēšu sasniegt un dot Latvijas tautai. Tas tiešām ir kaut kas lielisks."

Aizsargs nenoliedza, ka pasaules čempionāta sākums Latvijas valstsvienībai neesot padevies tas labākais, arī cilvēki līdz galam neesot ticējuši, ka komandai var padoties kas vēsturisks. Balinskis uzskata, ka domas daudziem mainījušies pēc izlases uzvaras pār Čehiju, kas arī pasaules čempionātos izdevies pirmo reizi.

"Neviens nebija iedomājies, ka atbrauksim mājās ar medaļām. Šis mirklis ir jābauda. Ja godīgi, negribas, lai tas beidzas. Viss ir ļoti forši. Tas ir jāizbauda, jo nezini, kad kas tāds notiks atkal," uzsvēra Balinskis.

Latvijas izlasei pasaules čempionātā bija labākais mazākums - tikai divi neizturēti no 32. Aizsargs atklāja, ka šefību par mazākumu uzņēmies komandas galvenais treneris Harijs Vītoliņš, bet liela loma bija arī pašu spēlētāju lielajai pašaizliedzībai, metot savus ķermeņus ripas lidojuma virzienā.

"Par medaļu bijām gatavi atdot visu jebkurā spēlē," neslēpa Balinskis.

Pusfinālā sestdien Latvija zaudēja Kanādai, un, iespējams, potenciāla neveiksme finālā nebūtu tik ļoti iepriecinājusi kā uzvara bronzas mačā. Tam piekrita arī Balinskis. "Trešā vieta varbūt pat ir labāk nekā sudrabs. Protams, mēs būtu par to priecīgi, tas mums būtu nereāls sasniegums, taču emocijas, iespējams, būtu citādākas. Izcīnīt trešo vietu pret ASV, zinot, ka viņi paliek bez medaļas - tas ir mūsu zelts."

Nākamā sezona Balinskim būs ļoti svarīga, jo tajā viņš izmēģinās spēkus Nacionālajā hokeja līgā (NHL) - aizvadītajā sezonā Čehijas līgas labākais aizsargs noslēdza līgumu ar Floridas "Panthers", kas iekļuvusi Stenlija kausa finālā.

Balinskis ar "Panthers" pārstāvjiem komunicējis arī pasaules čempionāta laikā, kā arī ticies ar skautiem. "Viņi paši nebija gatavi, ka "play-off" tiks tik tālu, bet ir ļoti priecīgi par to, ko izdarījuši. Pēc bronzas iegūšanas ģenerālmenedžeris atsūtīja ziņu, arī citi "Panthers" cilvēki apsveica."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!