Foto: LETA
Nākamā Latvijas hokeja izlases pretiniece pasaules čempionātā hokejā Čehijas izlase ir disciplinēta komanda, kuras spēles stils ir ļoti līdzīgs Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Helsinku "Jokerit" rādītajai spēlei, tāpēc pret čehiem ir jāspēlē pacietīgi, gaidot uz viņu kļūdām, uzskata Latvijas valstsvienības galvenā trenera palīgs Ģirts Ankipāns.

Latvijas un Čehijas izlašu spēle Maskavas "Ledus pils" arēnā sāksies plkst.20.15. Abām komandām šī būs otrā spēle turnīrā. Piektdien vispirms Latvijas izlase atņēma punktu spēcīgajai Zviedrijai un piedzīvoja neveiksmi tikai pagarinājumā ar rezultātu 1:2, bet vakara mačā Čehija ar rezultātu 3:0 apspēlēja ambiciozo sacensību mājinieci Krieviju, ko trenē Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš.

Pirms sestdienas vakara spēles Latvijas izlase aizvadīja pusstundu ilgu rīta ieslidošanās treniņu. Lai arī treneri hokejistiem bija devuši izvēles tiesības, doties uz ledus vai griezt velotrenažieri, iespēju slidot izmantoja gandrīz visi, izņemot septiņus spēlētājus, kuriem pret Zviedrijas izlasi bija viens no lielākajiem spēles laikiem.

Hokeja formu spēles dienas rītā šoreiz nevilka tikai pirmā mača varonis Elvis Merzļikins, kā arī aizsargi Kristaps Sotnieks, Oskars Cibuļskis un Guntis Galviņš, kā arī uzbrucēji Zemgus Girgensons, Ronalds Ķēniņš un Gunārs Skvorcovs.

Treniņš bija īss, bet intensīvs, bez liekām vaļībām. Pārējos tik uzjautrināja Andris Džeriņš, kurš vienā no epizodēm vārtsargu Jāni Kalniņu pārspēja Mika Indraša stilā, ieceļot ripu no aizvārtes zem vārtu pārliktņa.

Ankipāns pēc nodarbības Latvijas žurnālistiem norādīja, ka izmaiņas virknējumos nav plānotas. "Uz doto brīdi pārmaiņas neplānojam, taču labāk pagaidīt vakaru, kad viss būs skaidrs," sacīja Ankipāns, liekot saprast, ka vārtus sargās Edgars Masaļskis.

"Čehijas izlase ir ļoti disciplinēta, viengabalaina un spēlē ļoti līdzīgi kā Helsinku "Jokerit", es pat teiktu, ka viņu spēles stils ir viens pret vienu. Pret Krieviju čehi atstāja ļoti labu iespaidu. Ja zviedri ir individuāli nedaudz labāki, tad čehu trumpis ir komandas spēle, jo bija iespaids, ka viņi kopā ir aizvadījuši visu sezonu. Tāpēc mums būs jābūt vēl pacietīgākiem nekā pret zviedriem, un tikpat agresīviem aizsardzībā," uzskata galvenā trenera Leonīda Beresņeva palīgs.

"Pret Zviedriju izcīnījām punktu, tas ir labi, taču zaudējām, kas ir slikti. Pozitīvais, ka spēlējām pārliecinoši, nebija pārrāvumu. Varbūt sākums nebija tik labs, taču laukumā nebija haosa, aizvadījām spēli bez lieliem kritumiem, nospēlējām viengabalaini, kas pret šāda līmeņa komandām ir ļoti labi. To jācenšas atkārtot," piebilda Ankipāns.

Latvijas un Čehijas izlases līdz šim pasaules čempionātos augstākajā divīzijā savā starpā tikušās astoņas reizes un Latvija piedzīvojusi septiņus zaudējumus, kā arī 2006.gadā Rīgā čempionāta atklāšanas mačā nospēlējusi neizšķirti 1:1.

Latvija ar Čehiju sacentās arī pērn, kad čempionāts risinājās tieši Čehijā, piedzīvojot neveiksmi ar rezultātu 2:4, turklāt visi septiņi zaudētie mači noslēgušies ar rezultātiem 1:3 (piecas reizes) vai 2:4 (divas reizes).

Arī 2014.gadā Soču olimpiskajās spēlēs Latvija piekāpās Čehijai tieši ar rezultātu 2:4, bet četrus gadus iepriekš Vankūverā vispirms zaudēja ar 2:5, bet pāris dienu vēlāk izšķirošajā mačā par vietu ceturtdaļfinālā piekāpās tikai pagarinājumā ar 2:3.

Pērnā gada mačā Latvijas izlase spēja izvirzīties vadībā ar 1:0 (Daugaviņš) un 2:1 (Miķelis Rēdlihs), tomēr vēlāk mājinieki salauza pretestību, bet uzvaras vārtus guva leģendārais Jaromīrs Jāgrs, kurš gan šogad valstsvienības rindās nav.

Iepriekšējos divos gados Čehija pasaules čempionātu noslēgusi ceturtajā vietā.

Čehijas izlases pieteikumā ir septiņi spēlētāji no nacionālā čempionāta. Tāpat viens hokejists no Čehijas čempionāta ir arī Latvijas izlasē - tā šīs sezonas decembra mēneša labākais spēlētājs Roberts Bukarts.

Kā zināms, pasaules čempionāts Latvijas izlasei sāksies ar trim ļoti smagiem pārbaudījumiem - pēc spēles ar Čehiju un pirmdien sekos duelis ar Krieviju, kas būs sevišķi intriģējošs, jo notiks 9.maijā. Ceturtajā mačā Latvija spēkosies ar Šveici, bet pēc tam pretim stāsies Dānija, Kazahstāna un Norvēģija.

Latvijas izlase pasaules čempionāta augstākajā divīzijā spēlē jau 20.gadu pēc kārtas. Piekto reizi komandu cīņā ved Leonīds Beresņevs, kurš februārī trešo reizi karjerā tika iecelts par valstsvienības galveno treneri. Viņam čempionātā palīdz Ģirts Ankipāns, Kārlis Zirnis un Juris Klodāns.

Pērn pasaules čempionātā Prāgā Latvijas izlase ieņēma 13.vietu, nespējot izpildīt Latvijas Hokeja federācijas doto uzdevumu tikt labāko desmit komandu skaitā. Pēc čempionāta vasarā darbu pie izlases vadības zaudēja Aleksandrs Beļavskis, kurš šos pienākumus pildīja vienu sezonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!