Foto: AFP/Scanpix
Par pasaules hokeja čempionāta bronzas medaļas ieguvējiem svētdien kļuva Čehijas hokeja izlase, kas finālā par trešo vietu ar rezultātu 3:2 (3:1, 0:0, 0:1) pārspēja vienu no turnīra mājiniecēm Somiju.

Uzvarētājiem ar vārtu guvumiem izcēlās Petrs Pruha, Jirži Novotnijs un Davids Krejči, bet Somijas izlases labā precīzi meta Mika Pjorala un Jusi Jokinens.

Čehijas (Čehoslovākijas, Bohēmijas) izlase pasaules hokeja čempionātos tagad ir izcīnījusi 14 zelta medaļas, 14 sudraba medaļas un 17 bronzas medaļas. Čehijas hokejisti arī pagājušā gada čempionātā izcīnīja trešo vietu.


Pirmais periods

Čehijas izlasei šajā mačā nevarēja palīdzēt Milans Mihaleks un Martins Erats, kuri guvuši savainojumus. Pirmos uzbrukumus aktīvi veidoja Somija izlase, tomēr drīz ļoti bīstamu pretuzbrukumu izveidoja Čehija. Septītajā minūtē Somija pirmo reizi mačā spēlēja vairākumā, kurā vairākas reizes izspēlēja kombinācijas uz vārtiem, bet čehu vārtsargs Jakubs Štepaneks spēlēja precīzi. Iznākot no noraidīto soliņa Petrs Tenkrats saņēma piespēli un izgāja vienatnē pret Somijas vārtsargu Petri Vehanenu, kurš šajā divcīņā bija pārāks.

12.minūtē vairākums bija Čehijas izlasei, un tas tika izmantots, kad pēc cīņas vārtu priekšā, atlēkušo ripu ieguva Pruha, atklājot spēles rezultātu. Čehija pēc gūtajiem vārtiem pārņēma spēles iniciatīvu, bet ātri mača gaita izlīdzinājās un Mika Pjorala 17.minūtē saņēma ripu vidus zonā, uzbrukuma zonā apspēlēja pretinieku un ieraidīja ripu Štepanekam starp kājsargiem. Tomēr 19 sekundes vēlāk Novotnijs no aizvārtes uzmeta vārtu priekšā, ripa atsitās pret Vehanenu un ielidoja vārtos. Ar to Čehijas uzbrukums neapstājās – Krejči ātrā pretuzbrukumā guva jau komandas trešos vārtus. Pirmais periods noslēdzās ar rezultātu 3:1 Čehijas labā.

Otrais periods

Otrā perioda sākumā Somija mēģināja lauzt spēles gaitu, taču vairāk darba bija Vehanenam, nekā Štepanekam. Pēc aktīvām pirmajām trešdaļas minūtēm spēles temps kritās, bet vienības turpināja spēlēt uzbrukuma hokeju. Vienības apmainījās ar labām vārtu gūšanas iespējām, taču teicamu izdevību neizmantoja Krejči, jo Vehanens paspēja pārvietoties un labi nosedza vārtus.

Kādu brīdi spēle galvenokārt ritēja laukuma viduszonā, un metienu pa vārtiem nebija, bet 35.minūtē vienības saņēma abpusēju noraidījumu – Jusi Jokinens tika noraidīts par sitienu, bet Petrs Časlava par tēlošanu. Spēlējot četri pret četri, Somija nomētāja Čehijas vārtus, bet ripa vārtos nelidoja. Atlikušajās minūtēs rezultāts nemainījās.

Trešais periods

Jau pašā perioda sākumā čehi gandrīz zaudēja vārtus, kad pēc paviršas spēles aizsardzībā, neizmetot ripu no zonas, somu hokejists izdarīja metienu. Taču 44.minūtē Čehijai bija vairākums, taču tas palika neizmantot. Spēlē sākās asumi, un tiesnesis abu komandu spēlētājus nomierināja, piešķirot abpusējo noraidījumu. Tikmēr 48.minūtē Somija pēc Jakuba Nakladala noraidījuma spēlēja vairākumā, kurā ātri guva vārtus, izgājienā pret vārtsargu precīzi metot Jokinenam.

Pēc gūtajiem vārtiem Somijai bija vēl viens vairākums. Tajā viņiem bija milzīgs pārsvars, bet Čehija ar lielām grūtībām atvairīja pretinieku uzbrukumus. Lai arī vairākums netika izmantots, Somija čehus pilnībā bija iespiedusi savā aizsardzības zonā, labus metienus izdarot Miko Mēnpā un Jūso Hietanenam. 55.minūtē teicama iespēja bija Somijai, spēlējot vairākumā pret nogurušajiem čehiem. Taču Čehija aizstāvējās precīzi. Pēdējā minūtē Somija nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju, bet tas nelīdzēja. Čehija arī šogad tika pie bronzas medaļām.

$t1='cehija'; $t2='somija'; include("/www/htdocs/sport/includes/projects/hockey2012/delfistar/bestplayer5.inc");?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!