Foto: F64

Latvijas hokeja izlases uzbrucēji Roberts Bukarts un Mārtiņš Dzierkals savā karjerā iepazinuši Čehijas hokeju, spēlējot tās klubu čempionātā, tāpēc viņi sniedza savu komentāru par gaidāmo maču pasaules čempionātā.

Latvijas valstsvienība ceturtdien, plkst.20.20, stāsies pretī Čehijas hokejistiem, kurus Latvijas izlasei vēl ne reizi nav izdevies pārspēt oficiālos mačos.

"Tāds "urķīgs" hokejs. Kad atbraucu no Kontinentālās hokeja līgas (KHL), bija grūti spēlēt, jo KHL spēlē daudz, daudz mazāk fiziski. Čehijā ir daudz vairāk spēlēšanas, kurā visi mēģina iebakstīt un nospēlēt korpusā," tā nākamos pretiniekus čehus Bukarts mēģināja salīdzināt ar KHL gūto pieredzi. "Bet par Čehijas izlasi pašlaik grūti teikt, jo neesmu vēl redzējis spēles."

Bukarts arī atklāja, ka pagaidām Čehijas izlases īpatnības vēl nav aplūkotas un svarīgākās nianses par pretiniekiem treneri pastāstīs ceturtdien no rīta. "Spēles dienā sapulcēs no rīta ir vairākums un mazākums, bet tieši pirms spēles ir pieci pret pieci," skaidroja Bukarts.

Dzierkals Čehijas līgā aizvadīja savu pirmo sezonu, un viņš domā, ka Latvijas un Čehijas izlašu duelis atšķirsies no tās spēles, ko var redzēt tur. "Protams, ir spēlētāji no Čehijas līgas, bet viņiem tagad ir jauns treneris, tas noteikti arī kaut ko maina izlasē. Čehija ir vienīgā komanda, kuru neesam uzvarējuši, tāpēc tam jānotiek," teica Dzierkals.

Otrdien Latvijas hokejistiem bija dota brīva diena, bet jau trešdien visi hokejisti kāpa uz ledus, lai aizvadītu kopīgu treniņu.

"Galvenais šodien bija pakustēties, izkustēties, jo vairāk nekā 40 stundas bija brīvas, tāpēc vajadzēja kājas iekustināt. Pēc brīvdienas vienmēr ir nedaudz grūtāk uzsākt, tāpēc labi paslidojām, pievērsām uzmanību momentu realizācijai un spēlei pieciem pret pieciem," stāstīja Bukarts.

Hokejists norādīja arī, ka Tamperē spēlētājiem ir ļoti draudzīga infrastruktūra, kas neliek pavadīt daudz laika, nokļūstot no arēnas, kurā notiek spēles, līdz hallei, kurā notiek treniņi. "Nokia Arena" treniņlaukums atrodas pagrabstāvā, un Bukarts to ļoti novērtē, salīdzinot, ka pagājušajā gadā Rīgā nācies diezgan daudz laika pavadīt, braucot ar autobusu līdz "Daugavas" ledus hallei.

Dzierkals visu sezonu aizvadīja Pilzenes "Škoda" rindās, un viņš pats, salīdzinot ar iepriekš gūto pieredzi Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) un Somijas čempionātā, norādīja, ka Čehijā spēlētajā hokejā mazāk tiek pievērsta uzmanība taktiskajām darbībām laukumā.

"Ir mazāk taktikas spēlē, un domāju, ka vairāk tiek ļauts spēlētājiem izpausties. Vismaz tā ir bijis manā pieredzē," atklāja Dzierkals. "Protams, ir arī augsta līmeņa komandas, kurās viss ir ļoti strikti, bet, salīdzinot ar KHL un Somiju, kur biju spēlējis, Čehijā taktiskā ir mazāk."

Čehijas izlases rindās spēlē arī Latvijas hokejista komandas biedrs Davids Jiržičeks, kurš trīs mačos paspējis gūt vārtus un vienu reizi rezultatīvi piespēlēt.

"Labs un jauns spēlētājs. Arī sezonas laikā viņš pie mums ļoti labi spēlēja, bet satraumējās, tāpēc viņam sanāca daudz spēļu izlaist," komandas biedru raksturoja Dzierkals.

Pēc mača pret Norvēģiju Latvijas izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš paslavēja Dzierkalu par spēli mazākumā, un pats hokejists teica, ka ir patīkami, ja paveiktais darbs uz laukuma tiek novērtēts.

"Eju un cenšos visu to, ko man liek izdarīt, izpildīt pēc labākās sirdsapziņas. Protams, šeit atšķiras lomas no tā, kas ir sezonā, un uzskatu, ka šeit ir vienkārši jāpieņem tas, ko dod, un jādara viss, ko tu vari darīt komandas labā," piebilda Dzierkals.

Čehijas valstsvienība otrdien piekāpās Austrijai pēcspēles metienu sērijā 1:2, taču, kā skaidroja Dzerikals, piedzīvotā neveiksme liks čehiem divreiz vairāk koncentrēties nākamajā spēlē, jo viņu mērķis pasaules čempionātā ir augstākās vietas.

Latvija pasaules čempionātu sāka ar diviem zaudējumiem, vispirms piekāpjoties ASV ar 1:4 un Somijai ar 1:2.

"Katra spēle ir pavisam savādāka. Pret amerikāņiem sākums bija grūts. Pirmā spēle, un mums daudz jaunu cilvēku sastāvā, bet mēs arī nemetam katru spēli pa pieciem vārtiem, un 0:3 ir ļoti liels trieciens. Domāju, ka tas bija izšķirošais faktors tajā spēlē," tā spēli pret ASV raksturoja Dzierkals.

Pēc spēles pret Čehiju dienu vēlāk Latvija cīnīsies ar Austriju. Svētdien latvieši pirmo reizi pasaules čempionātā spēlēs pret Lielbritānijas hokejistiem, bet grupu turnīru noslēgs 24.maijā ar maču pret Zviedriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!