Foto: DELFI

Viens no Latvijas hokeja izlases pieredzējušākajiem uzbrucējiem Mārtiņš Cipulis pirms gaidāmā pasaules čempionāta jūtas daudz gatavāks nekā citus gadus, intervijā laikrakstam "Diena" sacīja pats spēlētājs.

Cipulis 32 gadu vecumā šī gada pasaules čempionāta modelī būs otrs pieredzējušākais spēlētājs aiz vārtsarga Edgara Masaļska. Tas uzbrucējam būs astotais pasaules čempionāts pēc kārtas.

"Ja man jautā par sajūtām, tad vecs nejūtos. Spēka pietiek, un īstenībā jūtos daudz labāk nekā citus gadus, jo man šī sezona nebija gara. Ir vēlēšanās vēl uzspēlēt," laikrakstam "Diena" sacīja Cipulis, kurš piebilda, ka tikai 3.decembrī parakstītais līgums ar Prāgas "Lev" veicinājis viņu vēlēšanu spēlēt valstsvienībā. "Jāņem vērā, ka līdz līguma parakstīšanai es ieguldīju ļoti lielu darbu. Trenējos piecas reizes nedēļā un izdarīju vairāk nekā tad, ja es būtu bijis komandā."

Gatavojoties pasaules čempionātam, Cipulis spēlēja vienā maiņā ar Lauri Dārziņu un Jāni Spruktu, un šī ir viena no maiņām, kas gaidāmajā turnīrā cīnīsies vairākumā: "Pēc nokļūšanas vienā maiņā ar Jāni un Lauri, mēs savā starpā vairāk izrunājam, ko darīsim. Vēl ir laiks, lai niansītes pieslīpētu."

"Protams, ja tev uztic spēli skaitliskajā vairākumā, tad ir jādod rezultāts – citu variantu nav. Mūsdienu hokejā vairākums un mazākums lielā mērā arī noteic spēles rezultātu. Ja metīsim iekšā, viss būs kārtībā," sacīja Cipulis.

Turpinot tēmu par vairākumu, tad uzbrucējs stāstīja, ka Latvijas izlases galvenais treneris Teds Nolans nemudina aizsargus mest no zilās līnijas un uzbrucējus traucēt vārtsargam redzamību.

"Tas ir pats pēdējais variants, kad citi nedarbojas. Vispirms izspēlē sarunātas kombinācijas. Ja tās nedod rezultātu, tad met uz vārtiem un ripu mēģina ar "gaļu" iedabūt vārtos," skaidroja hokejists. "Liela nozīme jau ir arī pretinieku darbībai. Aktīvai aizsardzībai ir viens uzbrukuma modelis, pasīvai – atkal cits."

"Salīdzinot ar pagājušo gadu, spēles stils būtiski nekas nemainīsies. Pēdējo nedēļu pastiprināti strādājam pie taktikas, tāpēc varu teikt, ka spēles maniere būs līdzīga kā pērn," turpināja Cipulis. "Pa galvu pa kaklu katrai ripai pretinieku zonā, protams, nedrīkst pakaļ skriet. Būtībā jau arī ir divi varianti. Spēlējot pret top komandām, jādomā vairāk par aizsardzību. Ja ir iespēja izdarīt spiedienu, tad to garām nevar laist."

Aizvadītās sezonas laikā, kad Cipulim nebija līgums ar nevienu komandu, viņš aktīvi trenējies hokeja skolas "Rīga" hallē, smagi trenējoties svaru zālē, veicot slidošanas vingrinājumus un izdarot daudz metienus pa vārtiem. Hokejists ļoti slavēja treneri Eduardu Rābi.

"Skatoties uz priekšu, es ceru, ka nākamsezon man nebūs jāgaida līgums gandrīz līdz Ziemassvētkiem," kurš ir pateicīgs Normundam Sējējām par iespēju spēlēt Prāgā. "Iespējas braukt uz zemākajām līgām, protams, jau bija, bet tas būtu solis atpakaļ. Pēc tam būtu grūti tikt atpakaļ augstākā līmenī. Nav jau arī garantijas, ka būsi grands zemākajā līgā. Ja tur neveiksies, tad psiholoģiski būs grūti atgūties, un var gadīties tā, ka pēc tam jau ir jāiet meklēt darbs."

Cipulis pasaules čempionātos aizvadījis 50 spēles, kurās guvis 13 vārtus un izdarījis 28 rezultatīvas piespēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!