Foto: F64

Lai arī Latvijas hokeja izlase 2013.gada pasaules čempionātu iesāka ne pārāk veiksmīgi, tomēr turnīra gaitā valstsvienība bez vairākiem vadošajiem spēlētājiem pakāpeniski uzlaboja savu sniegumu. Tāpēc galvenais treneris Teds Nolans ir pelnījis turpināt darbu ar komandu, portālam "Delfi" pastāstīja aptaujātie eksperti.

Kā zināms, šīgada pasaules čempionātā Latvijas izlase septiņās spēlēs izcīnīja divas uzvaras un iekrāja septiņus punktus, ierindojoties 11.vietā.

Latvijas hokeja leģendu Helmutu Balderi valstsvienības sniegumā priecēja tas, ka tā svarīgākajā brīdī spēja saņemties un tikt pie vajadzīgajām uzvarām.

"Čempionāta sākumā komandas sniegums bija ne pārāk labs, tomēr ar katru spēli tas uzlabojās. Mēs paši redzējām, ka grūtā momentā visi savācās un labi nospēlēja. Pēc vakardienas spēles ar Somiju domāju – diez kā būtu, ja mači ar Austriju un Vāciju būtu pēdējie. Laikam jau mēs varētu uzvarēt, jo izlase jau bija iespēlējusies," sacīja Balderis. "Komandas sniegums ar katru spēli uzlabojās un domāju, ka tas ir trenera nopelns. Ne treneru korpusā, ne puišos nebija redzama nekāda panika. Novadīja spēli līdz galam. Jācer, ka uz Olimpiādi izdosies savākt visus spēlētājus."

Tikmēr hokeja treneris Ēriks Miļuns uzsvēra, ka 11.vieta tik atjauninātam un eksperimentālam sastāvam ir ļoti labs sasniegums. "Kopumā čempionātu vērtēju pozitīvi, jo galvenais uzdevums bija ar atjauninātu un eksperimentālu sastāvu palikt augstākajā divīzijā. Tas ir izpildīts ar uzviju, un palikām turpat no ceturtdaļfināla. Sākumposmā bija spēles, kuras ne visai sanāca, bet kopumā viss bija pozitīvi. Tā ir jauna komanda stipri atšķirīga no tā, kas bija olimpiskajā kvalifikācijā. Šim sastāvam jo vairāk spēles, jo labāks sniegums."


Gan Balderis, gan Miļuns piebilda, ka Latvijas noturēšanās augstākajā divīzijā jau 18.gadu ir atzīstams panākums.

Abi hokeja eksperti turpinājumā stāstīja, ka uzslavas pelnījuši jaunie spēlētāji Ralfs Freibergs un Kristers Gudļevskis, no kuriem tāda spēle nebija gaidīta.

"Šajā čempionātā ļoti patika Laura Dārziņa sniegums, un arī kā kapteinis viņš bija malacis. Jaunie puiši – Zemgus Girgensons, Ralfs Freibergs un Kristers Gudļevskis – spēlēja labi. Kopumā visi puiši ir malači," viņaprāt labākos spēlētājus nosauca Balderis.

"Pierādīja sevi visi. No jaunajiem spēlētājiem izceļami Gudļevskis un Freibergs. Protams, arī komandas līderi Dārziņš un Jānis Sprukts parādīja savu meistarību," teica treneris Miļuns.

"Nolanam vajadzētu turpināt savu darbu. Viņš nebaidās ņemt komandā tos spēlētājus, kuri nav Rīgas "Dinamo" sastāvā. Šis čempionāts pierādīja, ka Rīgas "Dinamo" Latvijas hokejam īsti neko arī nav devis. Viņu sistēma ir greiza, jo viņi no citiem paņem spēlētājus, un pārējos atstāj pie tukšas siles. Vairāki hokejisti ir vēl no manas skolas. Treneris izvēlējās tos spēlētājus, kuri tiešām gribēja pārstāvēt Latviju," teica leģendārais latviešu uzbrucējs.

"Nolanam vajag palikt amatā. Viņš olimpiskajā kvalifikācijā izpildīja uzdevumu, čempionātā izpildīja uzdevumu. Lai arī mērķis bija ceturtdaļfināls, tur bija atkāpe, ka galvenais ir palikt elitē. Pēdējās spēlēs izlases sniegums uzgāja kalnā un nedomāju, ka tagad ir īstais brīdis kaut ko mainīt," uzsvēra Miļuns. "Sastāvā nebija daudzu līderu un bija vairāki savainotie. Man šķiet, ka šādā situācijā ir nospēlēts ļoti labi."


Miļuns arī stāstīja, ka Nolans nebaidās ieviest izmaiņas valstsvienībā. Tāpēc ilgtermiņā pašreizējā Latvijas izlases galvenā trenera darbs var dot augļus: "Jauno spēlētāju iesaistīšana ir neierasta, jo daudzi iepriekšēji treneri ir baidījušies kaut ko manīt. Viņi darbojās ar pārbaudītām vērtībām. Nolans ir jauns mūsu hokejā, ja viņš paliks domāju, ka viņš turpinās pārbaudīt jaunos. Tagad viņš ir redzējis mūsu hokeja tuvāko nākotni, un viņam noteikti sāk veidoties kāds konkrēts priekšstats."

"Par izlases nākotni runājot, tas ir sarežģīts jautājums. Nevar zināt, kas būs vesels, kas kur spēlēs un kāda situācija būs uz nākamajiem turnīriem. Mēs varam domāt, ka mums tagad ir vairāk teorētisko kandidātu, bet, kad atkal pienāk nākamie pasākumi, tad arī redz, vai ir no kā izvēlēties," skaidroja Miļuns.

"Iespējams vasarā vajadzētu rīkot treniņnometni tiem spēlētājiem, kuri nav "Dinamo" sistēmā. Kā tas bija pirms vairākiem gadiem, kad izlases spēlētāji kopā gatavojās sezonai. Tā treneris iepazīst hokejistus, un hokejisti iepazīst treneri un viņa piekopto spēles stilu," noslēgumā sacīja treneris.

Latvijas izlase šogad pasaules čempionātā septiņās guva 14, bet ielaida 25 vārtus, kas ir viens no sliktākajiem rādītājiem starp visām komandām (-11). Vēl lielāka gūto-zaudēto vārtu starpība ir Slovēnijai (-15) un Norvēģijai (-14), bet tāda pati kā Latvijai tā ir arī Austrijai un Baltkrievijai.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!