Foto: Edijs Pālens/LETA

Jautājuma par skatītāju klātbūtni hokeja čempionātā virzība būs atkarīga no Veselības ministrijas (VM) atzinuma, atzina Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmans.

Saeima 20.maijā, JKP balsojot kopā ar opozīciju, uzdeva valdībai nekavējoties izstrādāt kārtību, lai pret Covid-19 vakcinētajiem un slimību nesen pārslimojušajiem ļautu klātienē vērot pasaules hokeja čempionātu Rīgā. Savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) izdeva rezolūciju VM izvērtēt "Saeimas paziņojumu". Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) iepriekš mikroblošanas vietnē "twitter" pauda, ka VM premjera rezolūciju nekavējoties izpildīs un sniegs izvērtējumu.

Piektdien, no Feldmana sacītā izrietēja, ka JKP sagaida valdības reakciju jau piektdien vai vēlākais pirmdien, 24.maijā. Viņš arī atzina, ka gadījumā, ja būs redzams, ka šo Saeimas lēmumu "naturāli ignorē", tad izmaiņas tikšot pieņemtas ar likuma spēku.

Ņemot vērā, ka nākamās nedēļas sākumā diez vai tiks sasaukta valdības ārkārtas sēdē, kurā varētu izskatīt VM atzinumu, turklāt VM nav uzdots izstrādāt kārtību, kādā skatītāji varētu apmeklēt hokeja spēles, bet par to valdība varētu lemt atsevišķi, aģentūra LETA Feldmanam vaicāja, vai JKP pirmdien varētu rosināt izstrādāt un lemt par likumprojektu, kas atļautu skatītāju klātbūtni hokeja čempionātā. Feldmans norādīja, ka situācija tiks vērtēta un JKP valde un frakcija pirmdienas vakarā varētu pārrunāt šī jautājuma virzību.

"Viss kas var gadīties, mēs varam nonākt pie dažādiem secinājumiem un dažādas rīcības, bet nav vēl īsti pagājis laiks. Mēs vēlamies sagaidīt VM atzinumu, ko veselības ministrs apsolījis sagatavot nekavējoties," pauda Feldmans.

Vienlaikus viņš atzina, ka premjera prombūtnes dēļ valdības sēdes nedz pirmdien, nedz otrdien netiks sasauktas, tomēr Izglītības un zinātnes ministrija ir izstrādājusi kārtību, kādā skatītāji klātienē varētu apmeklēt hokeja spēles, kuru valdība varētu skatīt nākam ceturtdien.

"Ceturtdien ir gaidāmas valdības un Saeimas sēdes. Līdz ceturtdienai būs skaidrs, vai Saeimas lēmums ir izpildīts vai nav. Saeima savu gribu ir paudusi, tagad jāgaida VM atzinums," uzsvēra Feldmans.

Jau ziņots, ka līdz šim viedokļi par šo jautājumu bijuši pretrunīgi. 18.maijā valdība nelēma par iespēju skatītājiem apmeklēt hokeja čempionātu, kā rezultātā JKP, kura vada par sportu atbildīgo Izglītības un zinātnes ministriju, solīja šo jautājumu pārskatīt Saeimā.

17.maijā pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes JKP līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns žurnālistiem sacīja, ka uz otrdienas Ministru kabineta sēdi tikšot meklēti risinājumi, lai vismaz daļa skatītāju varētu klātienē redzēt Rīgā gaidāmo pasaules hokeja čempionātu, tomēr Ministru prezidents Kariņš neiekļāva šo jautājumu valdības sēdes dienaskārtībā.

Sākotnēji tika runāts, ka uz spēlēm varētu ielaist cilvēkus, kas pabeiguši vakcinēšanos pret Covid-19. Šādu cilvēku pašlaik Latvijā vēl ir relatīvi maz - pārsvarā mediķi un seniori. Kā liecināja aģentūras LETA rīcībā esošais IZM noteikumu projekts, valdībai tika piedāvāts jau cits risinājums - ministrija piedāvāja uz spēlēm ielaist zināmu skaitu cilvēku, kuri uzrādītu pēdējo divu dienu laikā veiktus negatīvus Covid-19 testus, bet šāds risinājums neapmierināja premjeru un veselības ministru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!