Foto: AFP/Scanpix/LETA
2022. gada pasaules hokeja čempionāta pusfinālu ceturtdien sasniedza Somijas valstsvienība, kas ceturtdaļfinālā atspēlēja divu vārtu deficītu un ar rezultātu 4:2 (1:2, 1:0, 2:0) pārspēja Slovākijas valstsvienību.

Somijas izlasē divus vārtus guva komandas garākais spēlētājs Marko Antila, kurš ir 203 centimetrus garš, bet uzvaras vārtus guva komandas īsākais hokejists Sakari Manninens (172 cm).

Somijas izlases līdzjutēji spēles sākumā tika apklusināti, jo pirmos divus vārtus šajā mačā guva Slovākijas valstsvienība. Devītajā minūtē Mario Lunters devās ātrajā uzbrukumā pa labo malu un izdarīja metienu. Ripa trāpīja aizsargam un lidoja gar vārtiem, bet tur 17 gadus vecais Ādams Sikora pielika nūju un pārtrauca Jusi Olkinuoras "sauso" sēriju.

Līdz tam Olkinuora bija nepārspēts 189 minūtes un 55 sekundes. Viņam neizdevās labot pasaules čempionātu rekordu, kas pieder citam somam Pekam Rinnem, kurš vārtus neielaida 237 minūtes un 5 sekundes.

16. minūtē Samuels Takačs izdarīja metienu pa vārtiem, vārtsarga atvairīto ripu savāca Pāvols Regenda, kurš no diezgan asa leņķa dubultoja Slovākijas izlases pārsvaru. Somiju glābt steidza tās ilggadējais varonis Marko Antlila, un viņš vispirms 19. minūtē ar vienu pieskārienu ievirzīja vārtos Niklasa Frimana raidīto ripu.

Pēc četrām nospēlētām minūtēm otrajā periodā Antila pārtvēra ļoti paviršu Šimona Nemeca izdarīto piespēli. Viņam bija pietiekami daudz laika, lai sagatavotu metienu, un Antila bija precīzs, izlīdzinot rezultātu. Abu komandu duelis turpinājās dinamiski, vienībām apmainoties ar uzbrukumiem, bet trešdaļas izskaņā ofensīva izdevās somiem.

Somijas izlase trešās trešdaļas pirmajās minūtēs spēlēja sev iemīļoto hokeju, un to izdevās pārvērst vārtu guvumā. 44. minūtē Mikaels Granlunds apslidoja vārtus un piespēlēja Miko Lehtonenam. Viņš devās tuvāk vārtiem, piespēlēja Jerem Salinenam, kura metienu atvairīja Slovākijas izlases vārtsargs Adams Huska, bet ripa nonāca tiešu uz nūjas Sakari Manninenam, un viņš pirmo reizi spēlē deva vadību Somijai.

Somijas hokejisti spēles turpinājumā apņēmīgi darbojās no aizsardzības. Laba iespēja izlīdzināt rezultātu gan bija Jurajam Slafkovskim, bet viņš trāpīja pa vārtu stabu. Pēdējā pamatlaika sekundē Saku Menalanens raidīja ripu tukšos vārtus pēc Marko Antilas piespēles, lai arī pats Antila varēja gūt savus trešos vārtus.

Somijas hokeja izlase lūkos trešajā pasaules čempionātā pēc kārtas iekļūt finālā. Pērn Rīgā tā palika otrajā vietā pēc zaudējuma finālā Kanādai, bet 2019. gadā tā bija labākā komanda pasaulē.

Pusfinālā Somijas izlase tiksies ar ASV valstsvienību, kas savā ceturtdaļfinālā pieveica Šveici.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!