Latvijas hokejistam Zemgum Girgensonam, kuram sestdien noslēdzās sezona Nacionālajā hokeja līgā (NHL), lidmašīnas biļete ir jau pasūtīta un viņš tiek gaidīts valstsvienības treniņos, pirmdien pastāstīja izlases menedžeris Juris Štāls.

Girgensons šosezon Bufalo "Sabres" komandas sastāvā 71 regulārā čempionāta spēlē guva septiņus vārtus un veica 11 rezultatīvas piespēles, nopelnot neitrālu lietderības rādītāju.

Turnīra tabulā Bufalo komanda ar 82 spēlēs izcīnītu 81 punktu ierindojās septītajā vietā Atlantijas okeāna divīzijā, savukārt Austrumu konferencē "Sabres" palika 14.pozīcijā.

Stenlija kausa izcīņā "Sabres" netika jau piekto gadu pēc kārtas, tomēr tā ir ievērojami progresējusi salīdzinājumā ar iepriekšējām divām sezonām, kad guva attiecīgi 52 un 54 punktus, paliekot pēdējā pozīcijā visā līgā.

Štāls norādīja, ka Girgensons vēlas šogad spēlēt pasaules čempionātā un tuvākajā laikā tiek gaidīts izlases treniņos. "Cik man zināms, viņš piekrita, viņam arī biļete ir pasūtīta. Sezona tikai nesen beigusies, tāpēc viņš nebūs uzreiz rīt vai parīt, bet katrā ziņā mēs viņu izlases rindās redzēsim," pastāstīja Štāls.

"Sabres" rindās Girgensons spēlēja trešo gadu un pēc šīs sezonas hokejistam noslēdzas līgums ar Bufalo klubu. "Prieks, ka Girgensons izrādījis interesi arī šādā situācijā būt kopā ar Latvijas izlasi," piebilda Štāls.

Pērn, kad "Sabres" komandu trenēja bijušais Latvijas izlases galvenais treneris Teds Nolans, latviešu uzbrucējs 61 spēlē iemeta 15 vārtus un tikpat reižu asistēja, savukārt savā NHL debijas sezonā Girgensons 70 mačos izcēlās ar astoņiem precīziem raidījumiem un 14 piespēlēm.

Ar vārtsargu Kristeru Gudļevski, kuram vēl turpinās sezona Sirakjūsas "Crunch" komandas rindās Amerikas Hokeja līgā (AHL), izlases menedžeris Štāls ir sazinājies un hokejists paudis vēlmi spēlēt valstsvienībā. "Crunch" izredzes iekļūt izslēgšanas mačos ir minimālas, taču Gudļevski uz NHL var izsaukt Tampabejas "Lightning" komanda, kas Stenlija kausa izcīņas pirmajā kārtā spēlēs pret Detroitas "Red Wings".

"Ar viņu man bija saruna pirms aptuveni nedēļas, viņš izrādīja ļoti lielu interesi par spēlēšanu valstsvienībā. Protams, labāk spēlēt izlasē, nekā nezināt, kā situācija izvērtīsies klubā izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā, kur viņam tiktu uzticēta trešā vārtsarga loma. Tomēr klubs maksā algu, un daudz viņš nevar tur pamainīt," sacīja Štāls.

Gudļevskis šosezon AHL regulārajā čempionātā piedalījies 39 mačos, kuros guvis 16 uzvaras, vidēji spēlē ielaidis 2,82 ripas un atvairījis 90,7% pretinieku metienu. Savukārt NHL Gudļevskis šosezon aizvadījis vienu maču ar "Lightning" komandu, kurā atvairīja 31 no 32 čempionu Čikāgas "Blackhawks" mestajām ripām, tomēr tika piedzīvota neveiksme pagarinājumā ar 0:1.

Savukārt uzbrucēja Ronalda Ķēniņa pārstāvētā AHL vienība Jūtikas "Comets" jau nodrošinājusi dalību izslēgšanas mačos. Latviešu hokejists šosezon astoņus mačus aizvadīja arī NHL vienībā Vankūveras "Canucks", kas Stenlija kausa izcīņai nav kvalificējusies.

Iepriekš izskanējušas runas, ka Ķēniņu no spēlēšanas izlasē mēģina atturēt spēlētāja aģents. "Baumas ir baumas, tām nevajag pievērst uzmanību. Nevēlos detalizēti komentēt, jo tie apstākļi un tas, kas dzirdēts apkārt, ir citādāki. Gribētu dzirdēt no viņa paša, kā viss notiks. Vienkārši nesteigsimies notikumiem priekšā," uzsvēra Štāls.

2013.gadā Ķēniņš ar "Canucks" noslēdza divu gadu divvirziena līgumu, taču pirmo no šīm sezonām turpināja aizvadīt Šveices klubā Cīrihes "ZSC Lions". Pērn vasarā hokejists noslēdza viena gada vienvirziena līgumu, kas pēc šīs sezonas noslēgsies.

AHL regulārajā čempionātā "Comets" rindās Ķēniņš šosezon 38 spēlēs ir guvis četrus vārtus un atdevis 17 rezultatīvas piespēles. Sezonas sākumā Ķēniņam neatradās vieta "Canucks" sastāvā un viņš tika nosūtīts uz fārmklubu "Comets", taču uzbrucējs guva traumu un mēnesi nespēlēja. Pēc tam viņš sagaidīja izsaukumu no Vankūveras kluba, taču drīz vien atgriezās AHL, kur sezonas otrajā pusē sāka demonstrēt krietni rezultatīvāku sniegumu.

AHL komandas šobrīd pārstāv arī uzbrucēji Teodors Bļugers (Vilksbāres/Skrentonas "Penguins"), Rihards Bukarts (Portlendas "Pirates") un Ņikita Jevpalovs (Sanhosē "Barracuda").

Bļugera un Bukarta komandas jau nodrošinājušas dalību AHL izslēgšanas mačos, savukārt Jevpalova vienība vēl saglabā izredzes iekļūt Kaldera kausa izcīņā.

Tikmēr uzbrucējs Roberts Lipsbergs noslēdzis sezonu Austrumkrasta hokeja līgas (ECHL) komandā Talsas "Oilers".

"AHL sezona beidzas 17.-18.aprīlī, bet pēc tam sākas izslēgšanas spēles. Puišiem spīd vietas "play-off", bet izlase jau laicīgi sākusi pārbaudes spēles. Pirms izbraukšanas uz čempionātu gluži paļauties uz iepriekš izlases modelī neredzētu spēlētāju būtu diezgan sarežģīti. Trenerim jāredz, ko kurš spēlētājs var šajā sastāvā izdarīt. Tāda ir situācija ar Ziemeļamerikas spēlētājiem, tur neko nevaram daudz mainīt," teica Štāls.

Kā zināms, pagājušajā nedēļā Latvijas izlase aizvadīja pirmās divas pārbaudes spēles pirms pasaules čempionāta. Eiropas Hokeja izaicinājuma (EHC) turnīra laikā Latvija izbraukumā ar 6:4 un 4:3 pārspēja Dāniju. Otrajā spēlē Latvijas izlases rindās debitēja jaunais uzbrucējs Frenks Razgals.

Kaut gan mačos pret Dāniju traumas guva uzbrucējs Juris Upītis un aizsargs Ēriks Ševčenko, pirmdienas treniņā jau abi spēlētāji piedalās, novēroja aģentūra LETA.

Jau vēstīts, ka pirmdien izlases treniņos pievienojās vārtsargs Ivars Punnenovs no Šveices komandas Langnau "Tigers" un aizsargs Edgars Siksna no Krievijas Augstākajā hokeja līgā (VHL) spēlējošajās Kazahstānas vienības Karagandas "Sariarka". Savukārt pēc pirmdienas treniņa atskaitīti tika Razgals un pieredzējušais vārtsargs Ervīns Muštukovs.

Gatavojoties pasaules čempionātam, Latvijas izlase aizvadīs astoņas pārbaudes spēles. Šonedēļ Latvija divreiz uzņems Baltkrievijas izlasi, vēl pēc nedēļas arī Vāciju. Savukārt pēdējās divās pārbaudes spēlēs aprīļa un maija mijā vienība izbraukumā spēlēs ar Šveici.

Šī gada pasaules čempionāts no 6. līdz 22.maijam risināsies Krievijas pilsētās Maskavā un Sanktpēterburgā. Latvija spēlēs Maskavas grupā, samērojot spēkus ar Krieviju, Zviedriju, Čehiju, Šveici, Norvēģiju, Dāniju un Kazahstānu. Latvijas izlase augstākajā divīzijā būs pārstāvēta jau divdesmito gadu pēc kārtas.

Pērn pasaules čempionātā Prāgā Latvijas izlase ieņēma 13.vietu, nespējot izpildīt Latvijas Hokeja federācijas doto uzdevumu tikt labāko desmit komandu skaitā. Pēc čempionāta vasarā darbu pie izlases stūres zaudēja Aleksandrs Beļavskis, kurš šos pienākumus pildīja vienu sezonu. Viņa vietā stājies Leonīds Beresņevs, kuram palīdz Ģirts Ankipāns, Kārlis Zirnis un Juris Klodāns.

Savukārt no 1. līdz 4.septembrim gaidāmajā olimpisko spēļu kvalifikācijas izšķirošajā kārtā Latvijas izlase "Arēnā Rīga" uzņems Vāciju, Austriju un Japānu. Uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm dosies tikai šī miniturnīra uzvarētāja.

Latvijas hokeja valstsvienības kandidāti treniņos, gatavojoties pasaules čempionātam:

vārtsargi - Edgars Masaļskis (Toljati "Lada", KHL), Jānis Kalniņš ("Szekesfehervar II", Ungārija), Ivars Punnenovs (Langnau "Tigers", Šveice);

aizsargi - Oskars Cibuļskis, Kristaps Sotnieks, Aleksandrs Jerofejevs, Guntis Galviņš, Ēriks Ševčenko, Kristaps Zīle (visi - Rīgas "Dinamo"), Ričards Birziņš (Mančestras "Storm", Lielbritānija), Kristiāns Rubīns ("Vasteras", Zviedrija), Ralfs Freibergs (Toledo "Walleye", ECHL), Maksims Širokovs ("Sterzing"/"Vipiteno", Itālija), Edgars Siksna (Karagandas "Sariarka", VHL);

uzbrucēji - Miķelis Rēdlihs, Gints Meija, Miks Indrašis, Andris Džeriņš, Kaspars Saulietis, Vitālijs Pavlovs, Gunārs Skvorcovs, Māris Bičevskis, Edgars Kulda, Nikolajs Jeļisejevs (visi - Rīgas "Dinamo"), Juris Upītis (Ustjkamenogorskas "Torpedo", VHL), Toms Andersons ("Thurgau", Šveice), Artūrs Ozoliņš (Angarskas "Jermak", VHL), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas "Torpedo", KHL), Roberts Bukarts ("Zlin", Čehija), Rodrigo Ābols (Portlendas "Winterhawks", WHL).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!