Foto: F64

Latvijas hokeja izlase pasaules čempionātā demonstrēja tādu pašu sniegumu, kā hokeja lielvalstis, ko pierāda līdzīgā spēkošanās ar zelta medaļas izcīnījušo Zviedrijas izlasi, intervijā Latvijas Hokeja federācijai (LHF) teica valstsvienības galvenais treneris Bobs Hārtlijs.

Jau vēstīts, ka Latvijas hokeja izlase aizvadītajā pasaules čempionātā izcīnīja desmito vietu, saspringtā cīņā par ceturtdaļfinālu zaudējot Vācijai. Pirms atgriešanās mājās Hārtlijs intervijā LHF pastāstīja par atziņām pēc aizvadītā turnīra.

"Mūsu izlase spēlēja tādu pašu hokeju kā hokeja lielvalstis. Man patīk ātrs, uzbrukumā balstīts hokejs. Ja spēle notiek tikai no aizsardzības pozīcijām, tad, manuprāt, pretiniekam tiek raidīts vēstījums, ka mēs neesam pietiekami ātri, pietiekami labi, tāpēc mēs mazināsim iespēju nodarīt maksimālu kaitējumu, proti, ielaist vairāk vārtus, labāk tikt sakautiem ar rezultātu 4:0, nevis 7:0," stāstīja Hārtlijs. "Manā ieskatā, tas ir nepareizi. Hokejisti ir uz viena un tā paša ledus, viņiem ir trīs divdesmit minūšu periodi, ir jāaizmirst par to, ka pretinieka komanda, varbūt, ir labāka. Ir jārada pareizais prāta stāvoklis. Lūk, cik tuvu mēs bijām zviedriem, bet viņi ir zelta medaļnieki. Mēs ļoti labi cīnījāmies pret pasaules čempioniem. 3:1 pret amerikāņiem - mēs izdarījām kļūdas trešajā periodā, kas mums maksāja spēli - kļūdas vienmēr būs hokeja spēles sastāvdaļa, lai arī kā mums to negribētos. Hokejs ir kļūdu spēle."

Hārtlijs ir apmierināts ar Latvijas valstsvienības sniegumu un paveikto pasaules čempionātā.

"Es vērtēju sniegumu un esmu ļoti lepns par to, kā mēs pārstāvējām Latviju, kā spēlētāji cīnījās. Es jutu gandarījumu par spēlētājiem, viņu sniegumu. Kopā ar federāciju mēs ļoti gribējām Latvijas hokejā ienest pozitīvas emocijas. Es sacīju spēlētājiem, ka katram zēnam un meitenei, kurš Latvijā spēlē hokeju ir jāizjūt lepnums par Latvijas izlasi. Šajā ziņā mums ir jābūt kā vēstniekiem, kā tirgotājiem, kas "pārdod" hokeju - mums jārada pozitīvā gaisotne ap hokeju, lai tie cilvēki, kuriem šis sporta veids nav interesējis, pievienojas spēlētāju vai līdzjutēju lokam. Tās ir augstas likmes un es biju ļoti priecīgs, kā mūsu puiši parādīja savu profesionalitāti. Jā, varbūt, mēs nesasniedzām gaidītos rezultātus, bet es nevarētu prasīt no hokejistiem lielāku pašatdevi, disciplīnu un ieguldīto darbu," turpināja speciālists.

"Pasaules čempionāts bija patīkama pieredze, īpaši atmosfēras ziņā, bija daudz līdzjutēju no Latvijas. Es jutu, ka esam labi sagatavojušies, spēlētāji bija gatavi gan fiziski, gan mentāli. Spēlē pret Vāciju, es redzēju, ka mēs esam labākie slidotāji laukumā, lai arī Vācijai bija divas brīvas dienas pirms spēles. Latvijas hokejisti izdarīja lielu darbu un esmu apmierināts," viņš turpināja.

Hārtlijs uzskata, ka Latvijas hokejam nākotne būs daudzsološa un jaunā LHF vadība palīdzēs sporta veidam attīstīties.

"Šobrīd hokeja sistēma Latvijā tiek veidota ļoti veselīga, vienmēr var labāk, bet es redzu mīlestību pret hokeju. Tiks buvētas hokeja halles un viens ir skaidrs - jebkurā gadījumā bērniem hokeja hallē vienmēr būs daudz drošāk, nekā atrasties uz ielas. Ir liela iespējamība, ka ikviens bērns, kurš tiks piesaistīts hokejam izaugs par labu cilvēku, labu sportistu, labu pilsoni un tas ir tā vērts," stāstīja Hārtilijs. "Tas, ko es iemācījos - cik gan Latvijā ir nozīmīgs hokejs! Tās ir tik labas ziņas, jo līdz ar jauno federācijas vadību, tik daudz jaunas lietas tiks aizsāktas, ir idejas, kā aizvien vairāk piesaistīt bērnus hokejam, kā aizvien skolot trenerus - jo nevar attīstīt bērnu hokeju, ja netiek attīstīta treneru darbība."

Hārtlijs pirms došanās uz mājām uzsvēra: "Es strādāju ne tikai lieliskā hokeja federācijā, bet arī kopā ar lieliskiem draugiem." Šajā laikā pieredzējušais treneris ir iepazinis Rīgu un izbaudījis to, kā šeit mīl hokeju.

Pagaidām nav zināms, vai LHF izdosies pagarināt līgumus ar Hārtliju. LHF ģenerālsekretārs Viesturs Koziols solījis, ka skaidrība varētu būt vasaras vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!