Foto: LETA

Latvijas hokeja izlases galvenais treneris Bobs Hārtlijs apzinās, ka pasaules hokeja hierarhijā Latvija joprojām tiek uzskatīta par pastarīti, taču viņš apņēmies pildīt savu solījumu un Rīgā gaidāmajā pasaules čempionātā pietuvināt valstsvienību cīņai par godalgām, treneris pastāstīja preses konferencē.

Pasaules hokeja čempionāts sāksies 21. maijā, Latvijas izlasei pirmajā B grupas mačā "Arēnā Rīga" tiekoties ar Kanādas valstsvienību.

Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Aigars Kalvītis uzskata, ka Latvijas izlasei bijis pietiekoši daudz laika, lai sagatavotos pasaules čempionātam. "Treniņnometne ritējusi ļoti sekmīgi, neesam saskārušies ar nekādām epidemioloģiskām problēmām. Arī sagatavošanās laiks bijis pietiekams – no 5. aprīļa līdz 21. maijam. Bobs Hārtlijs ieradās 1. maijā, un mēs uzskatām, ka tas ir pietiekams laiks, lai sagatavotu komandu. Būs kaujas spēcīga komanda, kas cīnīsies par augstākajām iespējamām vietām," sacīja Kalvītis.

Savukārt LHF ģenerālsekretārs Viesturs Koziols stāstīja, ka atsaucība no spēlētājiem bijusi apbrīnojama, un gandrīz visi vēlējušies spēlēt valstsvienībā. Tāpat viņi apzinās apstākļus, kādos ritēs pasaules čempionāts, un neviens hokejists neesot paudis sašutumu.

Jau vēstīts, ka pasaules čempionātā Latvijas izlasi nepārstāvēs Nacionālajā hokeja līgā (NHL) spēlējošie Rūdolfs Balcers un Elvis Merzļikins. Koziols atklāja, ka Merzļikins nespēlēs Latvijas izlasē arī olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā, kas ritēs augustā, jo viņa ģimenē gaidāms pieaugums.

"Mēs nevaram uzvarēt ar tiem, kuri nav komandā," par spēlētājiem, kuri šoreiz nepalīdzēs izlasei teica Hārtlijs.

Hārtlijs vēl pilnībā nenoraidīja iespēju, ka Teodors Bļugers varētu pievienoties izlasei. Viņa pārstāvētā Pitsburgas "Penguins" cīnīsies Stenlija kausa izcīņā. Latvijas izlases treneri vēros, kā Pitsburgai veiksies pirmajā kārtā un tad lems, vai atstāt brīvu vietu sastāvā Bļugeram. "Pat ja viņš tiks uz izlasi, pēc ielidošanas Rīgā viņam piecas dienas būs jābūt pašizolācijā. Mums būs jārēķina. Mēs visi apzināmies Bļugera vērtību, bet viņš šobrīd koncentrējas palīdzēt "Penguins" izcīnīt Stenlija kausu," sacīja treneris.

Latvijas valstsvienības vadītājs apzinās, ka treneru korpusam sarežģīti lēmumi būs jāpieņem uzbrucēju pozīcijā. "Cīņa par vietu sastāvā būs sīva. Mums ir vairāki līdzīga stila spēlētāji, tāpēc mēs viņus pārbaudām dažādās situācijās un divās pārbaudes spēlēs izmēģināsim dažādus virknējumus. Būtu gribējies aizvadīt vairāk pārbaudes spēles, lai sevi labāk sagatavotu, taču visas komandas ir vienādā situācijā. Pagaidām man patīk tas, ko redzu," skaidroja treneris.

Runājot par mērķiem, Hārtlijs nenosauca konkrētu pozīciju, kuru grib sasniegt, taču viņš bija noskaņots cīnīties par augstākajām iespējamajām vietām.

"Tiklīdz es ienāku arēnā, esmu gatavs strādāt. Esmu devis solījumu, ka palīdzēšu Latvijas hokeja izlasei tēmēt pēc medaļām. Mēs esam konkurētspējīgi. Katrā čempionātā esmu bijis lepns par mūsu sniegumu, taču mums nav trofeju, ko parādīt. Ja mēs pietuvosimies medaļām, hokeja sabiedrība būs šokēta. Komandā būs jaunas sejas, bet mērķi paliek nemainīgi. Vispirms iekļūstam ceturtdaļfinālā, bet tālāk viss būs atkarīgs no vienas spēles. 60 minūtes smaga darba, nedaudz veiksmes, nedaudz disciplīnas un lielisks sniegums katra spēlētāja izpildījumā, un varēsim cīnīties par medaļām. Saprotu, ka neviens negaida, ka mēs to varam izdarīt, bet tāpēc es strādāju ar Latvijas izlasi," pauda treneris.

Hārtlijs nedomā par to, kādi uzvārdi ir Latvijas izlases sastāvā. Viņš šo gadu laikā Latvijas hokeju ir labi iepazinis, tāpēc zina komandas stiprās un vājās vietas. "Mums vajag maksimizēt mūsu spēcīgās vietas un paslēpt vājās," viņš skaidroja.

Par vārtsargu līniju Hārtlijs īpaši nesatraucās, jo sastāvā būs trīs pieredzējuši šīs pozīcijas spēlētāji – Ivars Punnenovs, Jānis Kalniņš un Matīss Kivlenieks, kā arī no koledžas atbraukušais Gustavs Grigals. "Mums ir daudz iespēju. Ja man jautā, kurš sargās vārtus pirmajā spēlē pret Kanādu, es nevarēšu atbildēt. Par Kivlenieku neko daudz nezinām. Zinām, ka viņš labi nospēlēja divas spēles "Blue Jackets" sastāvā. Nezinām, kādā formā viņš ieradīsies. Taču Kalniņš pēdējos gados "Jokerit" sastāvā bijis iespaidīgs, bet Punnenovs bijis "Langnau" organizācijas seja. Mums ir divi vārtsargi, kuriem nav bijusi iespēja sevi parādīt Latvijas izlasē pasaules čempionātos. Mums ir labas izvēles iespējas," sacīja Hārtlijs.

Lai arī Miks Indrašis labāk jūtas malējā uzbrucēja pozīcijā, pagaidām izskatās, ka Hārtlijs ar viņu rēķinās centra uzbrucēja pozīcijā. Pārbaudes spēlēs un treniņos vēl tiks izmēģināti dažādi varianti. "Mēs meklējam balansu. No dažām maiņām gaidām enerģiju, no citām divu virzienu hokeju, taču vajadzīgs ir uzbrukums un vārti," skaidroja treneris.

Aizsarga pozīcijā uz vietu sastāvā pretendē arī Gunārs Skvorcovs, kurš iepriekš Hārtlija vadībā spēlējis kā uzbrucējs. Šajā sezonā hokejists tika iespēlēts kā aizsargs, un treneris viņam redz nozīmīgu lomu arī izlasē.

"Gunārs Skvorcovs bijis diezgan iespaidīgs. Es viņu vēroju visu pagājušo sezonu, un man šķiet, ka viņš paveicis labu darbu. Viņam ir laba spēles izjūta, viņš saprot spēli. Viņš šobrīd trenējas gan kā aizsargs, gan kā uzbrucējs. Mazākumā viņš atkal varētu darboties uzbrucēja lomā. Viņš komandai var dod ļoti interesantu vērtību," teica Hārtlijs.

Pašreizējais Latvijas hokeja izlases kandidātu saraksts:

Vārtsargi: Ivars Punnenovs, Jānis Kalniņš; Gustavs Grigals; Matīss Kivlenieks pievienojas no 15. maija.

Aizsargi: Ralfs Freibergs, Gunārs Skvorcovs, Uvis Balinskis, Roberts Mamčičs, Oskars Cibuļskis, Kristaps Zīle, Artūrs Kulda, Kristaps Sotnieks; Jānis Jaks un Kristians Rubīns pievienojas no 15. maija.

Uzbrucēji: Lauris Dārziņš, Rihards Bukarts, Miķelis Rēdlihs, Miks Indrašis, Māris Bičevskis, Rodrigo Ābols, Ronalds Ķēniņš, Mārtiņš Dzierkals, Rihards Marenis, Oskars Batņa, Gints Meija, Roberts Bukarts, Andris Džeriņš, Daniels Bērziņš, Mārtiņš Karsums, Kaspars Daugaviņš, Renārs Krastenbergs.

2021. gada pasaules hokeja čempionāts elites divīzijā Rīgā risināsies no 21. maija līdz 6. jūnijam. Spēles notiks "Arēnā Rīga" un Olimpiskajā sporta centrā (OSC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!