Foto: Saeimas administrācija

Pēc arvien pieaugošas nokaitētas atmosfēras valdošajā koalīcijā dienas gaitā ceturtdien vakarpusē Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un opozīcijas frakciju kopīgi sasauktajā Saeimas ārkārtas sēdē vēl netika pieņemti konkrēti lēmumi par skatītāju klātesamību hokeja pasaules čempionātā Rīgā. Šovakar deputāti vēl atgriezīsies pie lemšanas, jo Saeimas prezidijs sanācis uz sēdi un sasaucis vēl vienu ārkārtas sēdi 19.15.

Darba kārtībā bija iekļauti trīs jautājumi. Pirmais bija grozījuma Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā izskatīšana pirmajā lasījumā. JKP deputāti aicināja noteikt steidzamību šim likumprojektam, jo vēlējās uz otro lasījumu iesniegt priekšlikumus par hokeja čempionāta skatītājiem, jo tas būtu ātrākais veids nodrošināt šī lēmuma pieņemšanu.

Tomēr Saeimas vairākums steidzamību neatbalstīja, jo par balsoja tikai JKP pilnā sastāvā, frakcijas "Jaunā Vienotība", "Attīstībai/Par!" un Nacionālā apvienība bija pret. Zaļo un zemnieku savienība atturējās, bet citiem domas dalījās. Likumprojektam tika noteikts 25. maijs kā termiņš priekšlikumiem otrajam lasījumam, līdz ar to tā izskatīšana nebūs strauja.

Kā otrais darba kārtības punkts bija ZZS iesniegtā grozījuma Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā nodošana komisijām.

ZZS rosina papildināt likumu ar normu, ka no 2021. gada 21. maija, ievērojot Ministru kabineta noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības, pasaules čempionāta hokejā spēles atļauts apmeklēt klātienē skatītājiem, kuri atbilst vismaz vienam no šādiem kritērijiem – persona ir vakcinēta pret Covid-19 infekciju un ir pabeigts pilns vakcinācijas kurss ar Eiropas Zāļu aģentūras vai līdzvērtīgu regulatoru reģistrētām vai Pasaules Veselības organizācijas atzītām vakcīnām atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai; persona pēdējo 48 stundu laikā ir veikusi Covid-19 testu, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS, un tas ir negatīvs vai pirms hokeja spēles veiktais SARS-CoV-2 antigēna tests ir negatīvs; persona var dokumentāri pierādīt Covid-19 inficēšanās un izslimošanas epizodi.

Iesniedzēju vārdā runāja Edgars Tavars (ZZS), kurš uzsvēra, ka skatītāju klātbūtnei jānotiek drošos apstākļos, kā arī pateicās JKP, "KPV LV", "Saskaņai" un neatkarīgajiem deputātiem par palīdzību šī jautājuma ātrā virzīšanā.

Saeimas deputāts un Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP) aicināja noraidīt šī grozījuma izskatīšanu Saeimā, jo tas ir pārsteidzīgs priekšlikums, kas var destabilizēt esošo epidemioloģisko situāciju. Turklāt neesam tādā gatavībā, lai nodrošinātu minētos pasākumus, jo, piemēram, laboratorijām diezin vai būs papildu kapacitāte katru dienu veikt vēl daudz testu, teica Dūrītis, aicinot nepakļauties mirklīgam popularitātes vilinājumam un apzināties sekas. Īpaši viņš uzsvēra, ka koalīcijai būtu jāuzticas valdības darbam.

Tomēr ar 51 balsi par Saeima grozījumu nodeva komisijām un līdz ar to izskatīšanai Saeimā. Kopā ar ZZS un frakciju "Saskaņa" balsoja JKP un "KPV LV" frakciju deputāti, kā arī pie frakcijām nepiederošie.

Kā trešais darba kārtības jautājums bija JKP sagatavotais lēmuma projekts par hokeja čempionātu, bet, tā kā to izskata kā pastāvīgo priekšlikumu, tad pēc deputātu iebildumiem izskatīt to šajā sēdē bija jābalso par iekļaušanu nākamās sēdes darba kārtībā.

Ar 47 balsīm par un 39 pret tas tik iekļauts nākamās sēdes darba kārtībā. Par nobalsoja JKP, ZZS, "Saskaņa", "KPV LV", bet pret bija "Jaunā Vienotība", "Attīstībai/Par!" un Nacionālā apvienība.

Pēc šāda lēmuma pastāv iespēja, ka tiek vēlreiz savākti 34 deputātu saraksti, prasot prezidijam sasaukt vēl vienu ārkārtas sēdi ceturtdien, lai izskatītu lēmuma projekta pieņemšanu.

"Delfi" rīcībā ir informācija, ka paraksti ir savākti, tādēļ prezidijs sanācis uz sēdi, lai lemtu par ārkārtas sēdes sasaukšanu.

JKP iesniegtajā lēmuma projektā "Par 2021. gada pasaules čempionāta hokejā vīriešiem norisi ar skatītājiem klātienē" teikts, ka Saeima ņem vērā, ka no 2021. gada 21. maija līdz 6. jūnijam Latvijā (Rīgā) norisināsies 2021. gada pasaules čempionāts hokejā vīriešiem, kurā piedalīsies 16 pasaulē labākās hokeja izlases, kas kopumā aizvadīs 64 spēles.

Tāpat tā ņem vērā, ka atbilstoši Ministru kabineta noteiktajiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai starptautisko sporta federāciju sporta sacensību kalendārā iekļautās starptautiskās sporta sacensības, kam atbilst arī 2021. gada pasaules čempionāts hokejā vīriešiem, drīkst norisināties tikai bez skatītājiem, teikts projektā.

Saskaņā ar projektu, Saeima, ņemot vērā, ka, ievērojot ļoti stingrus drošības noteikumus, 2021. gada pasaules čempionāta hokejā spēles iespējams atļaut skatītājiem vērot arī klātienē, neradot papildus Covid-19 infekcijas izplatības riskus, nolemj uzdot Ministru kabinetam nekavējoties izstrādāt kārtību, kādā 2021. gada pasaules čempionāta hokejā vīriešiem spēles klātienē drīkst apmeklēt personas, kuras ir vakcinētas pret Covid-19 infekciju un ir pagājušas četrpadsmit dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas ar Eiropas Zāļu aģentūras vai līdzvērtīgu regulatoru reģistrētām vai Pasaules Veselības organizācijas atzītām vakcīnām atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai vai no divdesmit divām līdz deviņdesmit dienām pēc vakcīnas "Vaxzevria" pirmās devas saņemšanas un uzreiz pēc "Vaxzevria" otrās devas saņemšanas vai arī kuras var dokumentāri pierādīt Covid-19 inficēšanās epizodi – no brīža, kad ārsts ir pārtraucis personas izolāciju, līdz simt astoņdesmitajai dienai pēc parauga ņemšanas datuma, ar kuru laboratoriski tika apstiprināta Covid-19 infekcija, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!