Foto: F64
Ceturtdien, 2022. gada 19. maijā, notika kārtējā Latvijas Nacionālās sporta padomes sēde, kura tika skatīts jautājums par Latvijas Hokeja federācijas ieceri sadarbībā ar Somijas Hokeja federāciju organizēt 2023. gada pasaules čempionātu hokejā vīriešiem Latvijā (Rīgā) un Somijā (Tamperē). NSP saskaņoja šo priekšlikumu, bet ar vairākiem nosacījumiem.

Sporta padome saskaņoja čempionāta organizēšanu, kas paredzētu, ka Rīgā norisinās vienas apakšgrupas (astoņu komandu) spēles un divas ceturtdaļfināla spēles ar nosacījumu, ka čempionātā nepiedalās sportisti un sporta darbinieki no Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas, kā arī čempionāta rīkošanā nav iesaistītas jebkādas citas personas no Krievijas Federācijas vai Baltkrievijas Republikas.

Padome deleģēja Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) nosūtīt Starptautiskajai Ledus hokeja federācijai (International Ice Hockey Federation – IIHF) atbalsta vēstuli par Latvijas Hokeja federācijas ieceri sadarbībā ar Somijas Hokeja federāciju organizēt čempionātu, sniedzot organizatorisko atbalstu, bet neparedzot valsts finansiālas garantijas, kā arī informējot par nostāju pret Krievijas un Baltkrievijas sportistu un sporta darbinieku dalību.

Ja IIHF pieņems lēmumu par čempionāta rīkošanu Latvijā (Rīgā) un Somijā (Tamperē), IZM sadarbībā ar Latvijas Hokeja federāciju sagatavos un trīs mēnešu laikā pēc attiecīga IIHF lēmuma pieņemšanas noteiktā kārtībā iesniegs izskatīšanai valdībā priekšlikumus par nepieciešamo turpmāko rīcību čempionāta organizēšanai.

IIHF Padome aprīlī atņēma Krievijai tiesības rīkot 2023. gada pasaules hokeja čempionātu. Pasaules čempionāts Sanktpēterburgā bija plānots no 2023. gada 5. maija līdz 21. maijam. IIHF čempionāta atņemšanu pamatoja ar "rūpēm par dalībnieku, amatpersonu, mediju un līdzjutēju drošību", neminot neko par Krievijas iebrukumu Ukrainā un uzsākto nežēlīgo karu.

Par čempionāta jaunajiem rīkotājiem tiks lemts 26. maijā un 27. maijā gaidāmajā IIHF kongresā, un Latvija kopā ar Somiju grasās iesniegt savu kandidatūru meistarsacīkšu uzņemšanai. Pagaidām oficiāli nav zināms, kas vēl kandidēs uz čempionāta rīkošanu, bet iepriekš medijos izskanēja, ka turnīru vēlētos uzņemt Slovēnija kopā ar Ungāriju, kuras izcīnījušas ceļazīmes uz nākamā gada meistarsacīkstēm.

Latvija pērn jau uzņēma pasaules čempionātu. Sākotnēji meistarsacīkstēm bija jānotiek Rīgā un Minskā, bet Baltkrievijai tika atņemtas tiesības rīkot čempionātu, un viss turnīrs norisinājās Latvijas galvaspilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!