Foto: LETA

Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Aigars Kalvītis, izvērtējot Ministru kabineta (MK) spējas izstrādāt 2021. gada pasaules čempionāta hokejā apmeklēšanas kārtību, cer, ka līdzjutēji meistarsacīkšu spēles varētu sākt skatīties klātienē nākamās nedēļas ceturtdienā, LHF prezidents piektdien klāstīja sarunā ar Latvijas Radio.

Ziņots, ka ceturtdien, čempionāta priekšvakarā, Saeima uzdeva Ministru kabinetam nekavējoties izstrādāt kārtību, kādā 2021. gada pasaules čempionāta hokejā vīriešiem spēles klātienē drīkst apmeklēt personas, kuras ir vakcinētas vai izslimojušas Covid-19.

Šobrīd gan nav zināms, kad līdzjutēji varētu sākt apmeklēt hokeja spēles. Kalvītis prognozē, ka valdība darbu varētu sākt nākamās nedēļas pirmdienā. Otrdien un trešdien Latvijas hokeja izlasei gan ir brīvdiena, uzsver LHF prezidents: "Es ar ļoti lielām cerībām skatos, ka, sākot ar ceturtdienu, varētu skatītājus ielaist arēnās."

Organizācijas vadītājs gan neprognozē, ka Latvija varētu sagaidīt līdzjutējus no ārzemēm. Skatītāju pulku vismaz sākotnēji veidos cilvēki, kuri jau atrodas Latvijā, neatkarīgi no tā, kāda būtu viņu pilsonība.

"Kas attiecas uz vēlāko čempionātu gaitu – pusfināliem, ceturtdaļfināliem – protams, tad arī iespējams plānot ceļojumus citu valstu līdzjutējiem," nosaka LHF prezidents.

Federācijas izstrādātais modelis paredz, ka "Arēnā Rīga" varētu tikt ielaisti 2600 līdzjutēji, bet spēles Olimpiskajā sporta centrā (OSC) apmeklētu apmēram 1050 cilvēki. Skatītājiem nāktos sēdēt ar masku uz sejas, viņi nevarētu arēnā lieki pārvietoties, savukārt ēdināšana vai dzērienu iegāde nebūtu nodrošināta.

"Tagad jautājums, kādā veidā šī biļetes esamība tiks savienota ar katra skatītāja veselības datiem. Tas droši vien būs vissarežģītākais uzdevums, kas mums šajās dienās ar valdību būs jārisina," spriež Kalvītis.

Viņš kā piemēru min negatīvas Covid-19 pārbaudes, kas tiek izmantotas ārstniecības iestādēs un lidostās. Biļetes īpašnieks varētu tikt "piesiets" laboratorijas datiem, iespēju saskata Kalvītis, kurš noteica, ka Veselības ministrijas (VM) kompetencē būtu spriest par iespējām spēles apmeklēt ar attiecīgu antivielu testu.

"Biļešu cenas visos pasaules čempionātos ir ļoti līdzīgas. Tās svārstās robežās starp 100 un 150 eiro. Tā tas ir bijis gan Vācijā, gan Dānijā, gan arī [Slovākijas galvaspilsētā] Bratislavā. Tā kā cenas jau apmēram ir zināmas, un tās daudz nemainīsies," izteicās Kalvītis, nosaucot summas, kuras pēc portāla "Delfi" novērotā gan pārsniedz biļešu cenas vairākos pēdējo gadu čempionātos.

Šobrīd situācija gan neļauj federācijai spriest par iespējamiem ienākumiem no biļešu tirdzniecības: "Hokeja čempionāta organizēšana Rīgā izmaksājusi līdz 14 miljoniem eiro. Pilnīgi skaidrs, ka ar šo naudu tas būs mazs piliens, lai nosegtu izdevumus, kas iztērēti čempionāta organizēšanā," neslēpa LHF prezidents, uzsverot, ka aptuveni desmit miljonus eiro piešķīrusi Starptautiskā hokeja federācija (IIHF).

Savukārt zināmas raizes pēdējo dienu laikā sagādājusi "Daugavas" stadiona ledus halle, bet par "Arēnas Rīga" un OSC ledus kvalitāti sūdzības nav saņemtas.

"Mums bija platības, kuras nesala pietiekoši ātri, veidojās peļķes. Pirmās trīs dienas nācās ļoti daudz darīt, lai šo kvalitāti uzlabotu. Latvijas U-20 izlase divas dienas pēc nodošanas speciāli trenējās "Daugavas" hallē. Ķibeles sākās jau tad. Arī pirmās divas dienas, pasaules čempionāta komandām trenējoties, mums vienā laukumā bija zināmas tehniskas problēmas," atzina Kalvītis, kurš uzsvēra, ka situācija uzlabota un halle funkcionē, kā LHF to vēlējusies.

84. pasaules čempionāts hokejā piektdien sāksies pulksten 16.15, kad tiksies Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) komanda un Čehijas valstsvienība, kā arī Vācijas un Itālijas izlases. Savukārt plkst. 20.15 bez Latvijas un Kanādas izlašu dueļa notiks arī Baltkrievijas un Slovākijas mačs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!