Foto: EPA/Scanpix/LETA
Kanādas hokeja izlasi pasaules čempionātā Somijā vadīs galvenais treneris Klods Žiljēns, paziņoja Kanādas Hokeja federācija ("Hockey Canada").

Žiljēnam, kurš vadīja Kanādas izlasi olimpiskajās spēlēs Pekinā, palīdzēs Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Otavas "Senators" galvenais treneris Deniss Džozefs Smits un cita līgas kluba Arizonas "Coyotes" galvenais treneris Andrē Turiņī, kurš bija trenera asistents arī pasaules meistarsacīkstēs Rīgā.

Turiņī pirmo sezonu ieņem "Coyotes" galvenā trenera amatu. Iepriekš viņš strādāja par Kanādas junioru izlases galveno treneri, nopelnot sudraba medaļu 2021.gada pasaules junioru čempionātā.

Smits pēdējās trīs sezonas (2019.-2022.) ir bijis vēl vienas NHL vienības Otavas "Senators" galvenais treneris, bet pirms tam četras sezonas (2015.-2019.) - asistents citā līgas vienībā Toronto "Maple Leafs".

Komandas ģenerālmenedžeris būs Šeins Doans, kurš bija Kanādas izlases ģenerālmenedžera palīgs 2021.gada pasaules čempionātā Rīgā. Viņa palīgi būs Riks Nešs un Skots Salmonds.

Doans bija Kanādas izlases ģenerālmenedžeris arī Pekinas olimpiskajās spēlēs. 2021.gada janvārī viņš pievienojās Arizonas "Coyotes" kā galvenais hokeja attīstības vadītājs.

Nešs, kurš starptautiskajā arēnā debitēs, šobrīd pilda Elvja Merzļikina pārstāvētās Kolumbusas "Blue Jackets" spēlētāju attīstības direktora pienākumus, un iepriekš divas sezonas - no 2019. līdz 2021.gadam - bija komandas ģenerālmenedžera palīgs. Kā spēlētājs viņš pārstāvēja Kanādas izlasi ziemas olimpiskajās spēlēs 2006., 2010. un 2014.gadā, izcīnot zeltu 2010. un 2014.gadā. 2007.gadā viņš kopā ar Kanādas valstsvienību kļuva par pasaules čempionu.

Spēlētāja karjeras laikā viņš 15 sezonu laikā 1060 NHL spēlēs "Blue Jackets", Ņujorkas "Rangers" un Bostonas "Bruins" sastāvā sakrāja 805 rezultativitātes punktus (437 vārti un 368 piespēles).

Kanāda spēlēs A grupā, kamēr Latvija - B grupā.

Čempionātu Kanāda atklās 13.maijā ar spēli pret Vāciju. Tāpat grupā kanādieši tiksies ar Itāliju, Slovākiju, Kazahstānu, Šveici, Dāniju un Franciju.

Pasaules čempionāts Helsinkos un Tamperē notiks no 13. līdz 29.maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!