Foto: LETA
Visbiežāk Rīgā satiksmes noteikumus pārkāpj, braucot pa sabiedriskā transporta joslu, informēja pašvaldībā.

Rīgas pašvaldības policija (RPP) šogad par dažādu noteikumu neievērošanu sākusi 22 486 administratīvā pārkāpuma lietas, kas ir par 6176 lietām vairāk nekā pērn. Visvairāk – par 9366 – pieaudzis par Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) neievērošanu sodīto autovadītāju skaits un kopumā šogad par šādiem pārkāpumiem noformēti 11 303 protokoli.

No CSN pārkāpumiem visbiežāk konstatēti pārkāpumi, kas saistīti ar braukšanu par sabiedriskā transporta joslu – 6025. Par aizlieguma ceļa zīmju prasību pārkāpšanu noformētas 1816 lietas, par rīkojuma ceļa zīmju prasību pārkāpšanu – 845 lietas; bet par apstāšanās un stāvēšanas noteikumu pārkāpšanu – 975 lietas.

Jau vēstīts, ka šoruden Rīgas pašvaldības policija sākusi aktīvāk kontrolēt tos autovadītājus, kuri neatļauti brauc pa sabiedriskā transporta joslām. Kontrolē tiek izmantotas pārvietojamās videonovērošanas kameras, kas pašlaik uzstādītas vairākās vietās.

Pārvietojamās videonovērošanas kameras Rīgas pašvaldības policija dažādu likumpārkāpumu fiksēšanai izmanto jau vairākus gadus, taču šoruden uzsākta jauna prakse – ar portatīvo videonovērošanas kameru fiksēto pārkāpumu lēmumi par soda piemērošanu tiek sastādīti attālināti un nosūtīti vadītājam elektroniski vai pa pastu. Proti, kamera bez likumsargu klātbūtnes nolasa automašīnas reģistrācijas numuru un fiksē pārkāpumu.

Pa sabiedriskā transporta joslu drīkst pārvietoties pasažieru sabiedriskais transports, taksometri, elektroautomobiļi, divriteņu mopēdi un motocikli, kā arī visi operatīvie transportlīdzekļi.

Savukārt ar velosipēdu pa sabiedriskā joslu drīkst braukt tikai gadījumos, kad ir uzstādīta papildzīme, kas to atļauj. Vienlaikus vadītājiem jāņem vērā, ka braukšanas izņēmumi nav spēkā vietās, kur sabiedriskā transporta joslas sākumā uzstādīta ceļazīme "iebraukt aizliegts" jeb tā saucamais ķieģelis, jo pie uzbrauktuves uz Vanšu tilta noteikumus pārkāpusi arī virkne elektroauto īpašnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!