Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas un Baltkrievijas hokeja izlases starptautiskās sacensībās varēs piedalīties tikai pēc kara Ukrainā beigām, svētdien paziņoja Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) prezidents Liks Tardifs.

IIHF pašlaik apturējusi Krievijas un Baltkrievijas izlašu dalību starptautiskās sacensībās līdz 2024.gadam, bet lēmums par to dalību sākot no 2025.gada tiks pieņemts nākamā gada martā.

"Ceru, ka Krievija un Baltkrievija atgriezīsies starptautiskajā apritē pēc iespējas ātrāk, kas nozīmētu kara [Ukrainā] beigas," svētdien pēc pasaules čempionāta elites divīzijā fināla beigām sacīja Tardifs. "Tas ir jautājums par drošību līdzjutējiem, komandām. Lai vai kā, bet bez vīzām [krievi un baltkrievi] ceļot nevar. Neviens nezina, cik ilgi tas viss vēl tā būs."

Krievijas hokeja izlases pēdējo reizi starptautiskās sacensībās piedalījās 2022.gada Pekinas olimpiskajās spēlēs, īsi pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Pēc kara sākuma IIHF diskvalificēja Krievijas un Baltkrievijas izlases, tāpat atņemot Krievijai 2023.gada pasaules hokeja čempionāta rīkošanas tiesības. Čempionāts pārcelts uz Somiju un Latviju.

Ja nākamā gada martā Krievijas un Baltkrievijas izlašu diskvalifikācija paliks spēkā, abu valstu izlasēm nebūs iespējas startēt 2026.gada Olimpiādē Itālijā - baltkrieviem nebūs iespēja spēlēt kvalifikācijā, bet Krievijas vīriešu un sieviešu izlases, neskatoties un rangu, kas ļautu kvalificēties automātiski, netiktu pielaistas sacensībām.

Pagājušajā mēnesī IIHF nāca klajā ar paziņojumu, ka Krievijas un Baltkrievijas izlašu dalība sacensībās nav iespējama "drošības apsvērumu dēļ".

Krievijas Hokeja federācija (FHR) nosodījusi IIHF lēmumu, paužot, ka "bažas par drošību ir izdomāts iemesls, lai neļautu izlasēm startēt starptautiskās sacensībās".

"Saprotu, ka dažreiz ir politiska pieeja [lēmumiem]," svētdien sacīja Tardifs. "Man kā cilvēkam ir sava izpratne par situāciju. Bet savā IIHF amatā man ir jāpieņem lēmums, ko akceptējusi valde un jāgādā par sacensību drošību."

Tāpat svētdien tika lemts par nākamā pasaules čempionāta sievietēm elites divīzijā norises vietu, un par to tika apstiprināta Jūtika, ASV, kur čempionāts norisināsies no 2024.gada 4. līdz 14.aprīlim. Šī būs piektā reize, kad čempionāts norisinās ASV un pirmā kopš 2017.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!