Foto: F64
Latvijas hokeja izlase pirmdien izcīnīja ļoti svarīgu uzvaru šāgada pasaules čempionātā, ar 3:1 (1:0, 1:0, 1:1) uzvarot Franciju un saglabājot cerības uz vietu elites grupā.

Latvijas izlase pirmdien izcīnīja otro uzvaru šāgada pasaules čempionātā, ar 3:1 pieveicot Francijas valstsvienību, kas iepriekš sasniedza vienu no sensacionālākajām uzvarām šajā čempionātā, pārspējot spēcīgo Krievijas izlasi. Pret Latviju francūži nebija tik veiksmīgi.

Latvijas izlases liktenis elites grupā var izšķirties pirmdien Austrijas un Krievijas izlašu spēlē - austriešiem zaudējot, Latvijas izlase iegūs tiesības arī nākamgad spēlēt A divīzijā.

Latvijas izlases vārtus šai mačā sargāja Kristers Gudļevskis, laukumā pēc diskvalifikācijas varēja atgriezties arī uzbrucējs Zemgus Girgensons.

$d_id=111; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/hockey2013/hockeystar2013/fe.php' ?>

1.periods

Trešdaļa aizritēja augstā tempā, abām komandām apmainoties ar daudzām bīstamām situācijām pie abiem vārtiem.

Jau perioda sākumā abas komandas ļāva saprast, ka spēle būs ātra un intensīva, turklāt jau otrajā minūtē Ralfs Freibergs un Antuāns Rusels nedaudz pagrūstījās pie apmales, gan nenonākot līdz dūru izvicināšnai.

Latvijas izlase iesāka ar plašām piespēlēm, ātru spēles tempu, uzspiežot to arī pretiniekam. Laba iespēja atklāt spēles rezultātu trešajā minūtē bija mūsējo pirmajai maiņai, bet francūži atņēma ripu un devās ļoti bīstamā pretuzbrukumā, taču Kristers Gudļevskis atvairīja abus francūžu metienus.


Septītajā minūtē Zemgum Girgensonam tika ērti piespēlēta ripa, viņām nākot laukumā uz maiņu, un uzbrucējs devās uz Kristobala Uē sargātajiem vārtiem, taču franču aizsargi paguva palīgā savam vārtsargam. Pēc minūtes arī Andrim Džeriņam un Robertam Jekimovam bija izdevība pārspēt Uē, bet arī tā nevainagojās ar vārtiem.

Perioda 10. minūtē Ronalds Ķēniņš neveiksmīgi izsita ripu no laukuma un saņēma divas minūtes par spēles laika vilcināšanu. Taču Francijas izlasei vairākums nesanāca, bija daudz saspēles, bet iztrūka metienu pa vārtiem, turklāt teicami aizsardzībā nostrādāja Sotnieks un Kulda, raidot ripu ārā no zpnas. Mazākuma beigās Jānis Sprukts un Mārtiņš Cipulis pat aizskrēja pretuzbrukumā uz franču vārtiem, bet Uē palika nepārspēts arī šoreiz.

15.minūtes vidū, apturot bīstamu Laura Dārziņa uzbrukumu, noteikumus pārkāpa Antuāns Manavjans, un šo skaitlisko vairākumu Latvijas izlase realizēja - izspēlējot vairākuma kombināciju, Mārtiņš Cipulis uztvēra Uē atsisto ripu un raidīja to vārtos - 1:0.

Latvijas izlase arī atlikušās minūtes aizvadīja aktīvi, daudz metot pa vārtiem, bet arī Gudļevskim bija, ko darīt, glābjot mūsu vārtus.

2.periods

Trešdaļu aktīvāk iesāka francūži, uz piecām minūtēm pārceļot spēli uz Latvijas izlases aizsardzības zonu, bet, aizraujoties ar uzbrukumiem, kļūdījās vidus zonā, un Mārtiņa Cipuļa pārtverto un piespēlēto ripu Jānis Sprukts elegantā solo izgājienā ar spēcīgu metienu raidīja vārtos - 2:0.

Ar to arī Francijas izlase zaudēja iniciatīvu un pašpārliecinātību šai spēlē, savukārt Latvijas izlase atkal atsāka veidot uzbrukumus. Īpaši astotajā minūtē izcēlās mūsējo otrā maiņa, izdarot trīs četrus metienus pa Uē sargātajiem vārtiem, tomēr pārspēt vārtsargu neizdevās.

Perioda vidū nedaudz samazinājās spēles temps, turklāt Latvijas izlase nonāca skaitliskajā mazākumā - vienā spēles epizodē darbībās laukumā bija iesaistījušies seši spēlētāji. Komandas sodu devās izciest Lauris Dārziņš. Tomēr šajā vairākumā Francijas izlase neko pārāk bīstamu neizveidoja, visus metienus Gudļevskis atvairīja, toties Dārziņš, atgriežoties laukumā, saņēma piespēli un devās uz Uē vaŗtiem, tomēr Jonatans Žalins traucēja mūsējo kapteinim izdarīt precīzu metienu.

Pēdējās minūtes sākumā Miks Indrašis devās uz vārtiem, cīnoties ar Francijas izlases aizsargu Johanu Ovitū, kurš turklāt ietriecās vārtos, pārsitot lūpu, un vēl arī saņēma noraidījumu par pretinieka turēšanu. Latvijas izlase uzsāka vairākuma izspēli, taču skaitlisko vairākumu līdz perioda beigu signālam realizēt neizdevās.

3.periods

Trešās trešdaļas sākumā Latvija nonāca ļoti nepatīkamā situācijā, kad viens pēc otra uz noraidīto soliņu devās Ronalds Ķēniņš un Artūrs Kulda, un 43 sekundes mūsējiem bija jāspēlē trijatā pret pieciem francūžiem. "Lielais" mazākums tika izturēts, bet pēc Ķēniņa atgriešanās laukumā ripa tomēr nonāca vārtos. Francūži jau steidza līksmot, bet mača galvenais tiesnesis izlēma vēlreiz noskatīties video ierakstu, un, viņam atgriežoties laukumā, francūži kļuva "mēmi" aiz pārsteiguma - tiesneša žests rādīja, ka vārti nav ieskaitīti. Tad tiesnesis vēlreiz devās uz apspriedi ar video tiesnesi un šoreiz jau uz tablo iedegās vieninieks - Žiljēna Desrosjē vārti tomēr tika ieskaitīti.

Pēc šīs spēles epizodes francūži sāka darboties aktīvā, arī agresīvāk un nedaudz nekaunīgāk, izmantojot, ka tiesneši jau bija kļūdījušies attiecībā uz viņiem. Latvijas izlase centās izlīdzināt spēles gaitu, taču tad sekoja 2+10 minūšu noraidījums Kristapam Sotniekam, kas atkal "salauza" spēles gaitu.

Sekojošajās divās minūtēs Gudļevskim bija daudz darba vārtos, un perioda vidū Latvijas izlase nedaudz atguvās, kad nokļuva pilnā sastāvā, taču ap 12. minūti francūži vēlreiz pārņēma iniciatīvu savās rokās. Tas viņiem "maksāja" noraidījumu - par pretinieka turēšanu ar rokām uz sodīto soliņu devās Damjens Flerī.

Pārliecību Latvijas izlasei 17. minūtē atdeva mūsējo pirmā maiņa, kad Jānis Sprukts pretinieku aizsardzības zonā pie zilās līnijas atņēma ripu Johanam Ovitū un piespēlēja to Laurim Dārziņam. Latvijas izlases kapteinis aukstasinīgi sagaidīja, kamēr Kristobals Uē nokrita pie ledus, gaidot metienu, un raidīja ripu vārtu augšējā daļā - 3:1.

Perioda pēdējā minūtē Francijas izlase pieprasīja pusminūtes pārtraukumu, taču neko vairs labot nespēja, un Latvijas izlase svinēja uzvaru.

Kopumā Francijas izlase izdarīja vairāk metienu pa vārtiem - 30, pēdējā periodā vien 15, taču Kristers Gudļevskis savu trešo spēli šajā pasaules čempionātā aizvadīja pārliecinoši. Latvijas izlases spēlētāji pa Uē sargātajiem vārtiem meta 25 reizes (pa periodiem - 13, 7, 6).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!