Foto: F64

Latvijas hokeja izlase sestdien, 20. maijā, pasaules čempionāta B apakšgrupas sestās kārtas mačā Rīgā ar 7:0 (2:0, 3:0, 2:0) sagrāva Kazahstānas valstsvienību, turpinot ceļu pretī iekļūšanai ceturtdaļfinālam.

Latvijas izlases labā divus vārtus iemeta Rodrigo Ābols, kamēr pa reizei izcēlās Rihards Bukarts, Oskars Batņa, Mārtiņš Dzierkals, Miks Indrašis un Kaspars Daugaviņš.

Savukārt "sauso" maču aizvadīja vārtsargs Artūrs Šilovs, kurš atvairīja visus 16 Kazahstānas izpildītos metienus.

Latvijas hokejisti maču uzsāka ļoti aktīvi un presēja kazahus. Pretiniekiem bija problēmas uzsākt uzbrukumu, kamēr mājinieki arvien vairāk pārbaudīja vārtsarga Andreja Šutova modrību. Tās gan nebija izcilas izdevības, taču spēle atvērās tad, kad komandas sāka pelnīt noraidījumus. Kaut arī pirmais uz noraidīto soliņa devās Latvijas izlases kapteinis Daugaviņš, Kazahstāna šo izdevību neizmantoja un pēc brīža pati nopelnīja divas minūtes par vārtsarga Šilova bloķēšanu. Pirmo nopietno vairākumu mājinieki varēja sākt izspēlēt piecas minūtes līdz pirmā perioda beigām, un tas salauza cīņas gaitu. Tiesa, tas iesākās bēdīgi, jo uz vārtiem vienatnē pret Šilovu izskrēja Arkadijs Šestakovs, bet ripu ķērājs izglāba. Uzreiz pēc tam Latvijas valstsvienība metās pretuzbrukumā, un rezultātu pēc Šilova un Dzierkala piespēlēm 16. minūtē atklāja Rihards Bukarts.

Turnīra saimniece bija uz viļņa, un nākamajiem vārtiem bija nepieciešamas tikai 100 sekundes. Kristapa Zīles pirmais metiens no zilās līnijas tika bloķēts, bet viņš izpildīja atkārtotu raidījumu, kuru vārtu priekšā pielaboja Batņa, ripai atrodot ceļu kazahu "cietoksnī". Vārtu priekšā bija pamatīga burzma, un Šutovs neko neredzēja.

Pēc pirmā perioda Latvija bija vadībā ar 2:0, bet otrā trešdaļa bija vēl vērienīgāka, jo mājinieki tajā guva trīs vārtus. Rezultāts mainījās jau perioda otrajā minūtē – uz vārtiem aizskrēja Dzierkals, kuru ceļā pretī mērķim pagrūda kazahu aizsargs, kurš tādēļ lielā ātrumā uzslīdēja virsū Šutovam. Vārti tika izgrūsti, bet ripa pārslīdēja pāri līnijai. Pēc video atkārtojuma noskatīšanās tiesneši nolēma ieskaitīt savdabīgos vārtus.


Pie tā Latvija neapstājās, jo mājinieki totāli kontrolēja notikumus laukumā. Mača 30. minūtē savus trešos vārtus turnīrā iemeta Ābols, kurš bija pirmais pie atlēkušās ripas, kad raidījumu veica Daugaviņš, rezultātam kļūstot jau 4:0. Spēle nedaudz izlīdzinājās, tomēr Kazahstānai tik un tā bija lielas problēmas izpildīt kaut daudz maz nopietnu metienu. Šilovam bija pāris reizes jāiesaistās spēlē, bet sešas sekundes līdz otrās trešdaļas beigām Latvijas izlase guva piektos vārtus – Indrašis ieslidoja zonā, atspēlēja Rihardam Bukartam, kurš pēc tam ripu atgrieza partnerim, ar asu metienu tai pēcāk nonākot vārtos.

Noslēdzošajā trešdaļā bija atlicis vairs noskaidrot tikai galarezultātu, turklāt arī Kazahstānas hokejisti izskatījās samierinājušies ar rezultātu, uzbrukumus uzsākot lēni un nesteidzīgi no savu vārtu aizvārtes. Latvija turpināja kontrolēt notikumus laukumā, un 50. minūtē guva savus sestos vārtus – Balcers ieskrēja Kazahstānas zonā, piespēlēja Daugaviņam, kurš ar elegantu māņkustību apmānīja pretspēlētājus un vārtsargu. Savukārt līdz septītajiem vārtiem bija jāgaida tikai minūte un 50 sekundes, kad vairākumā pēc lieliskas Balcera piespēles uz vārtu priekšu otro ripu mačā iemeta Ābols.

Turpinājumā rezultāts vairs nemainījās, Latvija guva savu ceturto uzvaru pēc kārtas. Ar 11 punktiem sešās spēlēs tā B grupas kopvērtējumā ir ceturtajā vietā, piecu mačus aizvadījusī Slovākija atpaliek jau par sešu punktu tiesu.

Portāls "Delfi" piedāvāja Latvijas - Kazahstānas cīņas teksta tiešraidi:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!