Foto: F64

Latvijas hokeja izlases spēles pret Krieviju pasaules čempionātos allaž izsaukušas lielu uzmanību ne tikai abās valstīs un viņu fanu vidū, bet arī visā hokeja sabiedrībā.

Kopš Latvija iekļuva elitē un 1997.gadā pirmo reizi spēlēja spēcīgāko divīzijā Krievija pretiniekos ir bijusi sešas reizes - gūtas divas uzvaras un piedzīvoti četri zaudējumi. Interesanti, ka visas šīs spēles bijušas Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienā vai arī dienu pirms vai pēc svētkiem.

Pirmo reizi abas komandas tikās 1998.gadā 4.maijā Bāzelē. Valsts svētkos Latvijas hokejisti parādīja cīņassparu, lai gan pēc divām trešdaļām zaudēja graujoši ar 2:6. Pēdējā periodā Latvija rezultātu samazināja starpību līdz 5:6, bet pēdējā minūtē krievi iemeta tukšos vārtos un uzvarēja ar 7:5.

Pēc diviem gadiem pasaules čempionātu uzņēma Sanktpēterburga, Krievijas izlase sapulcināja visas savas hokeja zvaigznes, lai mājās iepriecinātu līdzjutējus. Bet nekas no tā nesanāca, un vienu "naglu viņu zārkā" iedzina arī Latvija...

5.maijā Sanktpēterburgas arēnā ar Artūru Irbi vārtos Latvija pieveica Krieviju ar 3:2, šokējot ne tikai Krieviju, bet visu pasauli. Visi vārti mačā tika gūti otrajā periodā. Jau sākumā Aleksandrs Beļavskis izmantoja vairākumu, apslidoja vārtus un iemeta tuvējā stūrī. Krievija atspēlējās tikai pēc nepilnām 13 minūtēm, kad Oļegs Petrovs vārtu priekšā bija izveicīgāks. Pēc nepilnām trīs minūtēm Aleksandrs Semjonovs, ieejot zonā uzreiz uzmeta - Iļja Brizgalovs tam nebija gatavs un ielaida ripu vārtos. Vēl pēc divām minūtēm Semjonovs guva vel vienus vārtus - krievi aiz saviem vārtiem centās izmest ripu no zonas gar apmali, taču tā trāpīja pa Semjonova nūju, atleca uz vārtiem, kur trāpīja pa Brizgalova kājsargiem un bija vārtu tīkliņā.

Otrā perioda beigās Pāvels Burē pārspēja Irbi, samazināja starpību, pēdējā periodā Krievija lieliem spēkiem metās uzbrukumā, bet Irbes "mūris" bija necaursitams - sensacionāla uzvara Sankpēterburgā, kas ir iegājusi Latvijas hokeja izlases un visas valsts vēsturē.

Nākamo reizi abas komandas tikās pēc trīs gadiem Turku, un atkal Latvija uzvarēja - 2:1. Šoreiz visi galvenie notikumi risinājās pēdējā trešdaļā. Sākumā Leonīds Tambijevs guva Latvijai pirmos vārtus, tad Frolovs izlīdzināja rezultātu, bet nepilnas astoņas minūtes pirms mača beigām Vadims Romanovskis atnesa uzvaru Latvijai.

Tā arī pagaidām ir pēdējā uzvara pār Krieviju, jo tad sekoja trīs zaudējumi. 2009.gadā Bernē Latvija zaudēja ar 1:6, 2012.gadā Stokholmā Latvija pirmā guva vārtus, taču beigās zaudēja ar 2:5, bet pērn Helsinkos Krievi guva pārliecinošāko uzvaru šajā duelī - 6:0.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!