Foto: F64
Latvijas hokeja valstsvienība izšķirošajā mačā par vietu pasaules meistarsacīkšu ceturtdaļfinālā šodien tiekas ar pagājušā gada finālisti Šveici.

B apakšgrupas noslēdzošās, septītās, kārtas spēle "Minsk Arena" sāksies plkst.16.45. Spēli tiešraidē pārraidīs kanāli TV3, TV5, "Viasat Sport Baltic" un virszemes bezmaksas kanāls OTV.

Ja Latvijas izlase uzvarēs, tā garantēs vismaz ceturto vietu grupā un dalību ceturtdaļfinālā. Zīmīgi, ka arī Soču olimpiskajās spēlēs februārī Latvija izšķirošo maču par vietu ceturtdaļfinālā aizvadīja ar Šveici, kad spēja pretiniekus uzveikt ar 3:1, kaut pirms tam turnīra gaitā reizi arī piekāpās pretiniekiem.

Šajā mačā Latvijas izlases sastāvā atgriezīsies diskvalifikāciju izcietušais Zemgus Girgensons, tāpēc paredzams, ka komandai būs optimālais sastāvs.

Iepriekšējo reizi pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā Latvijas izlase piedalījās 2009.gadā, kad Šveicē atkārtoja savu visu laiku labāko rezultātu un ierindojās septītajā vietā. Šāds sasniegums Latvijas izlasei padevies arī 1997. un 2004.gadā, bet pēdējos četros čempionātos labākais sasniegums ir desmitā vieta, kas iegūta 2012.gadā, bet pērn valstsvienība turnīru noslēdza 11.pozīcijā.

Kā ziņots, čempionātu Latvijas izlase iesāka ar ļoti pārliecinošu sniegumu, ar rezultātu 3:2 pieveicot Somiju. Līdz ar to Latvija pirmo reizi pēc neatkarības atgūšanas uzvarēja pasaules čempionāta pirmajā mačā, kā arī pirmoreiz pasaules čempionāta cīņās uzveica Somiju, tomēr otrajā spēlē ar 2:3 tika piedzīvots ļoti sāpīgs zaudējums pret Vāciju. Pēc tam Latvijas izlasei sekoja svarīga cīņa pret Kazahstānu, kurā tika izcīnīta smaga uzvara ar 5:4.

Savas izredzes pacīnīties par vietu ceturtdaļfinālā Latvijas izlase uzlaboja pagājušajā ceturtdienā, kad pirmoreiz kopš 2001.gada uzvarēja ASV izlasi, dramatisma bagātā cīņā esot pārāka ar 6:5. Savukārt sestdien Latvija ar 1:4 piekāpās ļoti pārliecinošu sniegumu rādošajai Krievijas valstsvienībai, ko vada Latvijas izlases bijušie treneri Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš.

Savu iepriekšējo maču Latvija aizvadīja vien pirmdienas vakarā, kad ar 1:3 piekāpās sacensību saimniecei Baltkrievijai, pēdējā minūtē tiesnešiem strīdīgā epizodē neieskaitot Kaspara Daugaviņa vārtu guvumu.

Savukārt Šveices izlase čempionātu sāka ar zaudējumiem Krievijai (0:5), ASV (2:3) un Baltkrievijai (3:4), tomēr pēc tam sniegumu uzlaboja, pieveicot Vāciju (3:2). Turpinājumā ar 2:3 tika zaudēts arī Somijai, bet iepriekšējā mačā šveicieši ar 6:2 sestdien sagrāva Kazahstānu.

Šveice pērn pirmoreiz kopš 1935.gada iekļuva pasaules čempionāta finālā, kurā piekāpās Zviedrijai, bet šogad tā ceturtdaļfinālā nepiedalīsies.

B apakšgrupā pirmo vietu ar maksimāli iespējamiem 18 punktiem sešās spēlēs ieņem Krievija, bet Baltkrievija ar 12 punktiem pakāpusies uz otro vietu. Tai ar 11 punktiem attiecīgi sešās un septiņās spēlēs seko ASV un Somija, bet Latvijai ir deviņi punkti. Šveices kontā ir septiņi punkti, sestā ar pieciem punktiem ir Vācija, bet Kazahstāna sacensības jau noslēgusi ar diviem punktiem.

Citās B grupas noslēdzošajās cīņās otrdien ASV izlase tiksies ar Vāciju, bet Baltkrievija spēkosies ar Krieviju.

Savukārt A grupas pēdējos mačos Kanāda spēkosies ar Norvēģiju, Dānija tiksies ar Slovākiju, kā arī Čehija samēros spēkus ar Franciju.

A grupas kopvērtējumā vadību ar 18 punktiem sešās spēlēs atguvusi Zviedrijas izlase, kurai ar 15 punktiem seko Kanāda. Pa desmit punktiem ir Čehijai un Francijai, bet Norvēģijas un Slovākijas izlases ieguvušas pa septiņiem punktiem, Dānija ar pieciem punktiem ir septītā, bet Itālija turnīru noslēdza ar trim punktiem.

Jau pirms pēdējās kārtas bija zināms, ka ceturtdaļfinālā spēlēs Kanāda, Zviedrija, Čehija un Francija, kurām nu atlicis sadalīt vien vietu secību.

Pasaules čempionātā 16 izlases sadalītas divās apakšgrupās, pa astoņām katrā, četrām labākajām kvalificējoties ceturtdaļfinālam.

Komandām, kuras grupās ieņems 5.-7.vietu, čempionāts būs noslēdzies, savukārt katras apakšgrupas vājākā komanda pametīs augstāko divīziju un nākamgad spēlēs pirmās divīzijas A grupā. Šo komandu vietas nākamgad ieņems Austrija un Slovēnija, kas abas spēcīgākajā līgā atgriezīsies pēc gada pārtraukuma.

Sacensības Minskā ilgs līdz 25.maijam.

Latvijas valstsvienība spēcīgāko izlašu sabiedrībā startē jau 18.gadu pēc kārtas.

Šī gada pasaules čempionāts pirmo reizi norisinās Baltkrievijā, turklāt tas tiek aizvadīts tās galvaspilsētā Minskā. Šī valsts par turnīra mājvietu tika izraudzīta 2009.gadā, lai gan pēcāk starptautiskos politiskajos gaiteņos notika plašas diskusijas, vai Baltkrievijai tiešām jāuzņem prestižās sacensības.

Minskā pasaules čempionāta mači norisinās divās arēnās - aptuveni 15 000 skatītāju uzņemt gatavajā "Minsk Arena", kur savus apakšgrupas mačus aizvada Latvijas izlase, un "Čižovka" arēnā, kas spēj pulcēt aptuveni astoņus 000 līdzjutēju. Ceturtdaļfinālu izspēle vēl norisināsies abās arēnās, bet, sākot ar pusfināliem, vienīgā spēļu vieta jau būs "Minsk Arena".

Čempionāta spēles pārrauga 16 galvenie tiesneši un 16 līnijtiesneši no 14 valstīm, kuru vidū gan atkal nav Latvijas. Lielākais skaits - pa četriem tiesnešiem - nozīmēti no Čehijas, Krievijas un Somijas.

Tā kā šogad norisinājās Soču olimpiskās spēles, kas tika uzskatītas par galveno notikumu arī hokeja sezonā, pasaules čempionāta nozīme kļuvusi otršķirīga, jo vairumam valstsvienību palīdzēt gaidāmajā turnīrā atteikušies vairāki līderi, pamatojot to ar traumām un sezonas laikā iekrājušos nogurumu.

Arī Latvijas izlase piedalījās Soču olimpiskajās spēlēs, kur, izceļoties ar varonīgu sniegumu, tika izcīnīta astotā vieta, kas ir līdz šim augstākais sasniegums pašmāju hokeja vēsturē. Tiesa, neiztika arī bez melniem plankumiem, jo dopinga lietošanā tika pieķerti uzbrucējs Vitālijs Pavlovs un aizsargs Ralfs Freibergs, kuriem pasaules čempionāts iet secen. Pavlovam oficiāli piespriesta pusotra gada diskvalifikācija, kas stājās spēkā vien 1.maijā, kamēr Freiberga gadījumā spriedums vēl tikai tiks paziņots.

Bez šiem abiem hokejistiem valstsvienībai nepalīdz vēl citi spēlētāji. Komandā nespēlē pieredzējušais aizsargs Sandis Ozoliņš, savukārt dažādu iemeslu dēļ Minskā uz ledus nekāpj aizsargi Oskars Bārtulis, Arvīds Reķis, Krišjānis Rēdlihs. Tāpat komandai nevar palīdzēt uzbrucēji Jānis Sprukts, Mārtiņš Karsums un Lauris Dārziņš.

Līdz ar to Latvijas komanda uz Minsku devusies ar gados jaunu sastāvu, turklāt trim debitantiem ierindā - potenciāli trešā vārtsarga loma atvēlēta 19 gadus vecajam Ivaram Punnenovam, kurš šosezon atzīstami cīnījās Šveices augstākās līgas čempionātā. Tāpat nedaudz negaidīti starp braucējiem uz pasaules čempionātu ticis astoņpadsmitgadīgais Jānis Jaks, kurš spēlē Latvijas komandā "Rīga". Arī uzbrucēju pozīcijā atrodams viens Latvijas izlases debitants - 19 gadus vecais Roberts Lipsbergs, kurš pēdējās divas sezonas pavadījis Ziemeļamerikā, spēlējot Rietumu hokeja līgā (WHL).

Zināms, ka šis Tedam Nolanam kā galvenajam trenerim ir pēdējais turnīrs pie Latvijas valstsvienības stūres.

Pasaules rangā Latvijas izlase pašlaik atrodas desmitajā vietā, savā apakšgrupā provizoriski atpaliekot no Somijas (otrā vieta IIHF rangā), Krievijas (ceturtā vieta), ASV (sestā vieta) un Šveices (septītā vieta), bet apsteidzot Vāciju (11.vieta), Baltkrieviju (15.vieta) un Kazahstānu (17.vieta).

Pasaules čempionātu vēsturē zelta medaļām bagātākā ir Krievijas izlase (iepriekš - PSRS), kas medaļas kaklā kārusi 42 reizes - 26 zelta, deviņas sudraba un septiņas bronzas. Hokeja dzimtenes Kanādas pārstāvji iekrājuši 46 medaļas (24 zelta, 13 sudraba un deviņas bronzas), bet trešajā vietā ar 46 godalgām atrodas Čehija (agrāk - Čehoslovākija), kas izcīnījusi 12 zelta, 13 bronzas un 21 bronzas medaļu.

Zīmīgi, ka pērn neviena no šīm vienībām pie cēlmetāla netika - pasaules čempiones godu izcīnīja Zviedrija, kura finālā apspēlēja turnīra lielākā pārsteiguma autori Šveici, bet trešajā vietā bija ASV.

Pēdējos četros čempionātos allaž bijis cits uzvarētājs. Ja 2010.gadā par čempioniem kļuva čehi, tad 2011. un 2012.gadā triumfēja attiecīgi Somija un Krievija, kamēr Čehija abos šajos čempionātos izcīnīja bronzu.

Kopš 1993.gada, kad PSRS un Čehoslovākijas vairs nebija uz pasaules kartes, līdz pat 2013.gadam pie medaļām pasaules čempionātos tika tikai septiņas valstis - Kanāda, ASV, Krievija, Zviedrija, Somija, Čehija un Slovākija, taču pērn šo kārtību izjauca Šveice. Savukārt vēl šo abu lielvalstu ērā pie medaļām kāda no izlasēm ārpus labākā septītnieka pēdējo reizi tika vien tālajā 1953.gadā.

Latvijas hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:
vārtsargi - Edgars Masaļskis ("Poprad", Slovākija), Ivars Punnenovs (Rapersvīles "Jona Lakers", Šveice), Kristers Gudļevskis (Tampabejas "Lightning", NHL);

aizsargi - Guntis Galviņš (bez kluba), Rodrigo Laviņš, Jēkabs Rēdlihs, Georgijs Pujacs, Kristaps Sotnieks (visi - Rīgas "Dinamo"), Jānis Jaks ("Rīga"), Māris Jass (Homutovas "Pirati", Čehija), Artūrs Kulda (Ufas "Salavat Julajev", KHL);

uzbrucēji - Gints Meija, Andris Džeriņš, Mārtiņš Cipulis, Aleksandrs Ņiživijs, Miks Indrašis (visi - Rīgas "Dinamo"), Juris Štāls ("Poprad"), Koba Jass (Liberecas "Bili Tygri", Čehija), Armands Bērziņš (Atirau "Beibaris", Kazahstāna), Herberts Vasiļjevs (Krēfeldes "Pinguine", Vācija), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes "ZSC Lions", Šveice), Miķelis Rēdlihs (Jaroslavļas "Lokomotiv", KHL), Zemgus Girgensons (Bufalo "Sabres", NHL), Roberts Lipsbergs (Sietlas "Thunderbirds", WHL), Kaspars Daugaviņš (Maskavas "Dinamo", KHL).

Šveices hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:
vārtsargi - Reto Berra (Kolorado "Avalanche", NHL), Leonardo Dženoni ("Davos");

aizsargi - Ēriks Blums (Klotenes "Flyers"), Robins Grosmans ("Davos"), Romēns Josi (Nešvilas "Predators", NHL), Dīns Kukans ("Lulea"), Tims Ramholcs ("Zug"), Dominiks Šlumfs ("Lugano"), Matīass Zīgers (Cīrihes "ZSC Lions"), Janiks Vēbers (Vankūveras "Canucks", NHL);

uzbrucēji - Andrēass Ambīls ("Davos"), Svens Bartči (Ebotsfordas "Heat", AHL), Damjēns Bruners (Ņūdžersijas "Devils", NHL), Luka Kunti, Reto Šēpi (abi - "ZSC Lions"), Kevins Fiala (Jenšēpingas HV71, Zviedrija), Etjēns Frodevo ("Lausanne"), Deniss Holenšteins, Kevins Romī (abi - Ženēvas "Servette"), Simons Mozers (Milvoki "Admirals", AHL), Bendžamins Pliss ("Fribourg"), Tomass Rifenahts ("Lugano"), Viktors Stankesku (Klotenes "Flyers"), Reto Zuri ("Zug").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!