Foto: LETA

Latvijas hokeja izlase pēc iekļūšanas 2018. gada pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā IIHF rangā pakāpusies pa divām pozīcijām un ieņem 11. vietu.

Kā zināms, Latvijas hokejisti šogad iekļuva pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā, kur spraigā cīņā ar 2:3 piekāpās nākamajiem čempioniem zviedriem. Pasaules čempionāta kopvērtējumā Latvija ieņēma astoto vietu. Latvijas izlase ceturto reizi savā vēsturē spēlēja pasaules čempionāta izslēgšanas turnīrā, bet piekto reizi vēsturē izcīnīja vietu labāko astotniekā.

IIHF pasaules rangā līderpozīcijas saglabā Kanāda, kas gan pasaules čempionātā palika bez godalgām. Zviedrija, kas svētdien otro gadu pēc kārtas "bullīšos" kļuva par pasaules čempioni, tagad IIHF rangā pakāpusies uz otro vietu, apsteidzot Krieviju. Savukārt uz ceturto vietu pa divām pozīcijām augstāk pakāpās bronzas medaļniece ASV, apsteidzot Somiju un Čehiju. Septīto vietu ieņem pasaules vicečempione un sensāciju autore Šveice, bet labāko astotnieku noslēdz Vācija.

Astoņas labākās komandas ir diezgan krietni atrāvušās no pārējām vienībām, bet virs Latvijas šajā rangā vēl atrodas Slovākija un Norvēģija. Latvijas hokejistu pozīcijas ir samērā drošas, aiz tās seko pa divām vietām pakāpusies Dānija, bet vēl zemāk rangā atrodas Francija, eliti atstājusī Baltkrievija, Slovēnija, Koreja un Austrija.

IIHF jaunākajā rangā pirmo reizi iekļautas 50 valstsvienības, jo hokeja saimei ar savām komandām pievienojušās Turkmenistāna un Kuveita.

IIHF rangs tiek ņemts par pamatu, veidojot nākamā gada pasaules čempionāta grupu sastāvu. Tomēr, kā ierasts pēdējā laikā, pasaules čempionāta grupas vēl oficiāli nav izziņotas.

Nākamā gada pasaules čempionātu augstākajā divīzijā rīkos Slovākija (Bratislavā un Košicē), kurai, ņemot vērā IIHF rangu, būtu jāspēlē vienā grupā ar kaimiņvalsti Čehiju. Rūpējoties par spēļu apmeklētību un turnīra finansiālo pusi, IIHF parasti nāk pretī rīkotājiem un kaimiņvalstis neliek vienā grupā. Tā tas bija arī šogad, kad Dānija savas spēles aizvadīja tālāk esošajā Herningā, kamēr Kopenhāgenā spēlēja Zviedrija, kuras trešā lielākā pilsēta Malme atrodas vien aptuveni 30 minūšu brauciena attālumā no Dānijas galvaspilsētas.

Ja IIHF neņemtu vērā šos faktorus un balstītos tikai uz pasaules rangu, veidojot grupas, tad Latvijas izlase nākamgad priekšsacīkstēs spēlētu pret abām šī gada finālistēm Zviedriju un Šveici, kā arī mājinieci Slovākiju, Čehiju, Krieviju, Austriju un Itāliju. Savukārt otrā grupā spēlētu Kanāda, ASV, Somija, Vācija, Norvēģija, Dānija, Francija un Lielbritānija, kas pēc 25 gadu pārtraukuma spēlēs elitē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!