Foto: LETA
Latvijas hokeja izlase 2017. gada pasaules hokeja čempionāta Ķelnes apakšgrupas piektās kārtas spēlē divas reizes nenoturēja divu vārtu pārsvaru un dramatiskā cīņā ar rezultātu 3:5 (1:0, 2:3, 0:2) piekāpās spēcīgajai ASV valstsvienībai.

Latvija šis bija otrais zaudējums pēc kārtas un otrā neveiksme turnīrā, tomēr Boba Hārtlija vadītā komanda saglabā labas izredzes iekļūt ceturtdaļfinālā.
$duelID=647;$eventID=15;include '/www/htdocs/sport/includes/articleincludes/starVote/vote.inc' ?>

Latvijas izlase kārtējo reizi turnīrā pārsteidza savus līdzjutējus un pretiniekus, neļaujot pretiniekam uzņemties iniciativu un kontrolēja spēles gaitu līdz pat cīņas vidum. ASV izlase, mainot spēles stilu, salauza Latvijas pretestību un apleicināja savu meistarību, praktiski nodrošinot vietu 1/4 finālā.

Spēles 12. minūtē pirmos vārtus Latvijas izlases rindās pasaules čempionātos guva Teodors Bļugers. ASV izlase neizmantoja savu iespēju, aizrāvās ar uzbrukumu, bet Latvija atbildēja ar vārtu guvumu - izgājienā divi pret vienu aizsargu Māris Bičevskis grūtā situācijā atdeva piespēli Bļugeram, kurš pielaboja ripu vārtos.

Latvijas hokejisti otrā perioda sākumā sagādāja "aukstu dušu" amerikāņiem, septiņu sekunžu laikā pēc pārtraukuma panākot 2:0. Uzreiz pēc iemetiena Roberts Bukarts ripu iemeta pretinieku zonā, pie tās pirmais bija Andris Džeriņš, kurš izdarīja metienu. Ripa atlēca vārtu priekšā, kur Kaspars Daugaviņš to veiksmīgi ieraidīja vārtos.

Notikumiem bagātajā otrajā periodā 29. minūtē ASV izlase ar lielām grūtībām guva savus pirmos vārtus, kas varbūt atraisīja viņiem rokas. Pēc piespēles no kreisās malas nūju pielika Tīdžejs Komfers un ripa atrada spraugu starp Elvi Merzļikinu un vārtu stabu. Latvija pēc divarpus minūtēm atguva divu vārtu pārsvaru, kad amerikāņi, spēlējot mazākumā, aizskrēja pretuzbrukumā. Līdzīgi kā pirmo vārtu guvumā, arī šoreiz Latvija sodīja pretiniekus ātrajā uzbrukumā. Izgājienā divi pret vienu Miks Indrašis izdarīja metienu pa ASV vārtsarga Konora Helebaka kājsargiem, ripa atlēca pie Oskara Cibuļska, kurš bija precīzs.

Pēc divām minūtēm Latvijas hokejisti vārtu priekšā aizsargi burzmā nenosargāja Niku Bjugstadu, kurš samazināja starpību līdz 2:3, bet nepilnu pusotru minūti pirms pārtraukuma Latvija atkal nenosedza vārtu priekšu – ātrais Džonijs Gudro pirmais pamanīja ripu un ieraidīja to vārtos.

Nervozi un saspringti aizvadītā pēdējā trešdaļā amerikāņiem uzsmaidīja veiksme, un trīsarpus minūtes pirms pamatlaika beigām viņi guva uzvaru nesošos vārtus. Endrjū Kops iegāja Latvijas zonā un izdarīja metienu, kas bija neērts Merzļikinam. Latvijas vārtsargs ripu atvairīja, bet tā pārlidoja pāri Merzļikinam un ieripoja vārtos. Spēles priekšpēdējā minūtē Hārtlijs nomainīja Merzļikinu pret sesto laukuma spēlētāju, Latvija bija laba iespēja panākt neizšķirtu, bet Dilans Larkins pārtvēra ripu un kritienā izdarīja metienu no savas zonas, pēc kura ripa pāri visam laukuma ielidoja tukšajos Latvijas vārtos.

Jau ziņots, ka turnīra sākumā Latvijas izlase izcīnīja trīs uzvaras pirmajās trijās spēlēs, tiekot pie maksimāli iespējamiem deviņiem punktiem, kas tobrīd deva pirmo vietu A apakšgrupas kopvērtējumā. Vispirms ar 3:0 pārspēta Dānija, pēcāk ar 3:1 pieveikta arī Slovākija, bet otrdien grūtā cīņā ar 2:1 uzvarēta arī A apakšgrupas vājākā komanda Itālija. Tomēr ar ceturto kārtu Latvijai pretī nāk spēcīgāki pretinieki, un pirmajā šādā mačā ceturtdien ar 0:2 cienīgā cīņā nācās piekāpties olimpiskajai vicečempionei Zviedrijai.

Apakšgrupas turnīra noslēgumā Latvijas izlase vēl tiksies ar Krievijas un Vācijas valstsvienībām. Visticamāk, tieši pēdējā spēlē ar Vāciju izšķirsies, kura no komandām kā ceturtā no Ķelnes grupas iekļūs ceturtdaļfinālā.

Portāls "Delfi" piedāvāja spēles teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!