Foto: F64
Latvijas hokeja valstsvienība šodien Helsinkos uzsāk dalību 77. pasaules čempionātā, turklāt otro gadu pēc kārtas turnīra pirmajā mačā tiekas ar Krieviju.

Latvijas un pašreizējās pasaules čempiones mačs sāksies plkst.16.15. To iespējams būs vērot kanālos TV3, TV5 un "Viasat Sport Baltic" (VSB).

Tāpat šodien risināsies vēl septiņi mači. Plkst.12.15 Helsinkos ASV izlase sacentīsies ar Austriju (tiešraidi būs iespējams vērot kanālā VSB), bet stundu vēlāk Stokholmā sāksies cīņa starp Norvēģiju un Slovēniju. Plkst.17.15 Stokholmā Kanāda sacentīsies ar Dāniju, plkst.20.15 Helsinkos tiksies Somija un Slovākija (tiešraide kanālā VSB), bet plkst.21.15 Stokholmā cīņu uzsāks Čehija un vietējā Zviedrijas valstsvienība (tiešraide kanālā TV6).

No 24 šobrīd Latvijas izlases rīcībā esošajiem spēlētājiem mačam ar Krieviju netiks pieteikti aizsargs Jānis Andersons un uzbrucējs Koba Jass.

K.Jass pirmajās divās spēlēs Latvijas izlases sastāvā diskvalifikācijas dēļ. Viņš sodu saņēma par savu uzvedību pagājušā gada pasaules čempionāta apakšgrupu turnīra spēlē pret Zviedriju, kad saķērās ar pretinieku aizsargu Ēriku Kārlsonu. Tā kā Jass nebija pieteikts Soču olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram, viņam diskvalifikāciju nāksies izciest pasaules čempionāta ievadā.

Savukārt skaidrība par vārtsargiem būs vien spēles dienā. Potenciālajam pamatvārtsargam Edgaram Masaļskim nesen tika veikta operācija un viņš pirms turnīra nepiedalījās nevienā pārbaudes spēlē.

Pieteikumā vienai izlasei atļauts ierakstīt 25 spēlētājus un paredzams, ka pēdējo vietu aizņems jaunais uzbrucējs Zemgus Girgensons, kurš, visticamāk, Latvijas izlasei varēs palīdzēt no čempionāta trešās cīņas.

Latvijas izlase Krieviju pasaules čempionātos līdz šim pārspējusi divas reizes - slavenajā spēlē 2000.gada 5.maijā Sanktpēterburgā uzvarēja ar 3:2, bet tieši pirms desmit gadiem Somijā - 2003.gadā Turku 4.maijā - pieveica pretiniekus ar 2:1.

Pagājušajā gadā Latvija pirmajā mačā Krievijai piekāpās ar rezultātu 2:5, bet toreiz rezultātu atklāja Latvijas hokejists Miks Indrašis, kurš vēlāk turnīra gaitā kļuva par vienu no čempionāta lielākajiem pārsteigumiem.

Turpmākajos divos mačos pērn Latvija ar 3:2 pieveica Vāciju un ar 5:0 sagrāva Itāliju, bet nākamajos četros mačos tika ciestas neveiksmes. Sākotnēji Latvija ar 1:3 piekāpās Čehijai, bet pēc tam cieta trīs "sausās" neveiksmes - 0:3 pret Norvēģiju, 0:2 pret Dāniju un 0:4 pret laukuma saimnieci Zviedriju. S apakšgrupas noslēgumā Latvija ieņēma piekto vietu, kas sacensību kopvērtējumā deva desmito pozīciju.

Februārī Latvijas izlase sekmīgi uzvarēja Soču olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, bet sagatavošanās posms pirms pasaules čempionāta atkal neviesa daudz cerību, jo septiņās cīņās tika ciestas sešas neveiksmes.

Uz gaidāmo olimpisko spēļu fona nedaudz cietis šīgada pasaules čempionāta prestižs, kas licis arī Latvijas izlasei, tās galvenā trenera Teda Nolana vārdiem sakot, veidot jaunu komandu. No tiem hokejistiem, kuri februārī izcīnīja olimpisko ceļazīmi, gaidāmajā čempionātā uz ledus nedosies leģendārais aizsargs Sandis Ozoliņš, aizsargi Oskars Bārtulis un Arvīds Reķis, kā arī uzbrucēji Miķelis Rēdlihs, Aleksandrs Ņiživijs un Mārtiņš Karsums. Tāpat izlase uz čempionātu dosies ar lielu jautājuma zīmi vārtsarga pozīcijā, jo tās neapšaubāmais pirmais numurs Edgars Masaļskis neilgi pirms valstsvienības nometnes sākuma veica meniska tīrīšanu un, visticamāk, būs tālu no optimālas sportiskās formas.

Lai arī Nolans ir paveicis savu galveno uzdevumu un nodrošinājis izlases dalību olimpiskajās spēlēs, Latvijas Hokeja federācija (LHF) par viņa atstāšanu valstsvienības vadībā lems tikai pēc čempionāta, jo trenera darba izvērtējumā vēlas iekļaut arī šī turnīra rezultātus. Ņemot vērā, ka Nolans vairākas reizes ir publiski izteicies par savu milzīgo vēlmi piedalīties olimpiskajās spēlēs, arī no šī gados jaunā izlases modeļa tiks prasīts augstvērtīgs rezultāts.

Turpmākajos mačos turnīrā Latvija svētdien spēkosies ar ASV, otrdien sacentīsies ar Austrijas izlasi, ceturtdien, 9.maijā, tiksies ar pagājušā gada pasaules vicečempioni Slovākiju, vēl pēc divām dienām to sagaidīs mačs ar Vāciju, bet pēdējās divas spēles 13. un 14.maijā būs ar Franciju un Somiju.

Pasaules čempionāts hokejā no 3. līdz 19.maijam norisinās Stokholmā un Helsinkos. Katrā pilsētā spēlē astoņas vienas apakšgrupas komandas.

Pēc viena apļa turnīra grupas ietvaros katrā attiecīgajā pilsētā četru spēcīgāko komandu vidū tiks izspēlēti ceturtdaļfināli, bet to uzvarētāji vienkopus pulcēsies Stokholmā, kur līdz 19.maijam tiks noskaidroti šī gada pasaules čempioni.

Komandām, kas grupās ieņems 5.-7.vietu, čempionāts būs noslēdzies, savukārt katras apakšgrupas vājākā komanda pametīs augstāko divīziju un nākamgad spēlēs pirmās divīzijas A grupā. Šo komandu vietas nākamgad ieņems Itālija un Kazahstāna, kas abas spēcīgākajā līgā atgriezīsies pēc gada pārtraukuma.

Uz Latvijas izlases spēlēm Helsinkos devusies arī aģentūras LETA komanda - sporta ziņu reportieris Toms Ārmanis un fotoreportieris Edijs Pālens -, lai mūsu hokejistu gaitām un citiem svarīgākajiem čempionāta notikumiem sekotu līdzi tieši no notikumu vietas.

Hokeja čempionātam veltītajā LETA sadaļā ("http://www.leta.lv/hockey") pieejama jaunākā informācija ne tikai par Latvijas hokeja izlases gaitām un panākumiem, bet arī citu komandu rezultātiem un čempionāta aktualitātēm. Savukārt LETA fotoreportāžas papildinās mūsu sadarbības partneru - vadošo Eiropas ziņu un foto aģentūru AFP un EPA, kā arī Krievijas aģentūru "RIA Novosti" un "ITAR-TASS" - fotomateriāli.

Latvijas hokeja valstsvienības sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi - Edgars Masaļskis (Hantimansijskas "Jugra", KHL), Māris Jučers (Rīgas "Dinamo"), Kristers Gudļevskis ("Rīga");

aizsargi - Agris Saviels, Jānis Andersons (abi - Kijevas "Kompanjon", Ukraina), Krišjānis Rēdlihs, Kristaps Sotnieks, (abi - Rīgas "Dinamo"), Māris Jass (Hannoveres "Scorpions", Vācija), Ralfs Freibergs (Boulinggrīnas "Falcons", NCAA), Artūrs Kulda (Vinipegas "Jets", NHL), Georgijs Pujacs (Omskas "Avangard", KHL);

uzbrucēji - Lauris Dārziņš (Kazaņas "Ak Bars", KHL), Jānis Sprukts (Maskavas CSKA, KHL), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes "ZSC Lions", Šveice), Armands Bērziņš ("Kompanjon"), Andris Džeriņš, Vitālijs Pavlovs, Miks Indrašis, Gints Meija (visi - Rīgas "Dinamo"), Mārtiņš Cipulis (Prāgas "Lev", KHL), Juris Štāls ("Propad", Slovākija), Koba Jass (Kladno "Rytiri", Čehija), Roberts Jekimovs (Lāpenrantas "SaiPa", Somija), Aleksejs Širokovs ("Red Ice", Šveice).

Krievijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi - Iļja Brizgalovs (Filadelfijas "Flyers", NHL), Semjons Varlamovs (Kolorādo "Avalanche", NHL), Vasīlijs Košečkins (Čerepovecas "Severstaļ");

aizsargi - Iļja Ņikuļins, Jevgēņijs Medvedevs (abi - Kazaņas "Ak Bars"), Antons Belovs (Omskas "Avangard"), Jevgēņijs Birjukovs (Magņitogorskas "Metallurg"), Deniss Deņisovs (Maskavas CSKA);

uzbrucēji - Iļja Kovaļčuks, Andrejs Loktionovs (abi - Ņūdžersijas "Devils", NHL), Deniss Kokarevs (Maskavas "Dinamo"), Aleksejs Tereščenko, Kirils Petrovs (abi - "Ak Bars"), Aleksandrs Radulovs (CSKA), Aleksandrs Svitovs (Ufas "Salavat Julajev"), Aleksandrs Perežogins, Aleksandrs Popovs (abi - "Avangard"), Sergejs Mozjakins (Magņitogorskas "Metallurg"), Artjoms Aņisimovs (Kolumbusas "Blue Jackets", NHL).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!