Foto: F64

Latvijas hokeja valstsvienība šodien Maskavā trešajā pasaules čempionāta spēlē tiekas ar sacensību saimnieci Krieviju, ko trenē Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš.

A apakšgrupas mačs VTB ledus pilī sāksies plkst.16.15. Spēli tiešraidē pārraidīs kanāli TV3, 3+, "Re:TV" un "Viasat Sport Baltic".

Latvijas izlase čempionātu iesākusi ar diviem optimismu veicinošiem mačiem, tomēr piedzīvojusi divus zaudējumus - 1:2 papildlaikā pret Zviedriju un 3:4 pēcspēles metienos pret Čehiju.

Tikmēr Krievija vispirms ar 0:3 piekāpās Čehijai, bet svētdien nepārliecinošā mačā 6:4 trešajā trešdaļā salauza Kazahstānas pretestību.

Krievijas izlases sastāvā spēli ar Kazahstānu svētdien nespēja pabeigt viena no tās lielākajām šī sastāva zvaigznēm Artemijs Panarins, tomēr vienības vadība uzsvēra, ka pirmdien viņš varēs spēlēt, tikmēr saistībā ar Latvijas izlasi pagaidām neskaidrības ir par Ronaldu Ķēniņu, kurš duelī ar Čehiju tika noraidīts uz 5+20 minūtēm un viņam pirmdien varētu tikt piemērota diskvalifikācija.

Abas izlases līdz šim pasaules čempionātos augstākajā divīzijā savā starpā tikušās septiņas reizes un Latvija piedzīvojusi piecus zaudējumus. Latvija uzvarēja 2000. un 2003.gada čempionātos, bet nākamajos četros mačos piedzīvojusi zaudējumus, turklāt visus ar vismaz trīs vārtu pārsvaru. Iepriekšējo reizi vienības sacentās 2014.gadā, kad Krieviju pirmo sezonu vadīja Znaroks un Vītoliņš, toreiz Latvijai zaudējot ar 1:4.

Tāpat Latvija cietusi divas smagas neveiksmes arī Turīnas un Vankūveras olimpiskajās spēlēs.

2014.gadā Znaroks un Vītoliņš aizveda Krieviju līdz pasaules čempionu titulam, bet pērn vienība sacensības noslēdza otrajā vietā, finālā zaudējot Kanādai. Iepriekš šie abi speciālisti trenējuši arī Latvijas valstsvienību.

Šodien notiks vēl viens A apakšgrupas mačs, kurā plkst.20.15 tiksies šī brīža līderes Zviedrija un Čehija.

A apakšgrupas kopvērtējumā līderes ar pieciem punktiem divos mačos ir Čehija un Zviedrija, kam ar trim punktiem seko Dānija un Krievija, bet pa diviem punktiem izcīnījušas pārējās četras grupas komandas - Kazahstāna, Latvija, Šveice un Norvēģija.

Tāpat šodien gaidāmi divi dueļi B grupā - Baltkrievija tiksies ar Kanādu, bet Somija spēkosies ar ASV.

Šajā grupā pēc divām kārtām Kanādai, Somijai un Slovākijai ir pa sešiem punktiem. Trīs punktus guvuši ASV hokejisti, divi punkti ir Francijai, punktu nopelnījusi Vācija, bet bez punktiem cīnās Ungārija un Baltkrievija.

Turpinājumā Latvijai otrdien gaidāma brīvdiena, bet trešdienas pēcpusdienā tā tiksies ar Šveici. Pēc tam piektdien un sestdien Latvija samēros spēkus ar Dāniju un Kazahstānu, bet grupu turnīra noslēgumā nākamajā otrdienā spēlēs pret Norvēģiju.

Latvijas izlase pasaules čempionāta augstākajā divīzijā spēlē jau 20.gadu pēc kārtas. Piekto reizi komandu cīņā ved Leonīds Beresņevs, kurš februārī trešo reizi karjerā tika iecelts par valstsvienības galveno treneri. Viņam čempionātā palīdz Ģirts Ankipāns, Kārlis Zirnis un Juris Klodāns.

Pērn pasaules čempionātā Prāgā Latvijas izlase ieņēma 13.vietu, nespējot izpildīt Latvijas Hokeja federācijas doto uzdevumu tikt labāko desmit komandu skaitā. Pēc čempionāta vasarā darbu pie izlases vadības zaudēja Aleksandrs Beļavskis, kurš šos pienākumus pildīja vienu sezonu.

Latvijas hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Edgars Masaļskis (Toljati "Lada", KHL), Elvis Merzļikins ("Lugano", Šveice);

aizsargi - Oskars Cibuļskis, Aleksandrs Jerofejevs, Guntis Galviņš (visi - Rīgas "Dinamo"), Kristaps Sotnieks ("Lada"), Ralfs Freibergs (Toledo "Walleye", ECHL), Maksims Širokovs ("Sterzing"/"Vipiteno", Itālija), Edgars Siksna (Karagandas "Sariarka", VHL) un Jānis Andersons ("Zvolen", Slovākija);

uzbrucēji - Miķelis Rēdlihs, Gints Meija, Miks Indrašis, Andris Džeriņš, Vitālijs Pavlovs, Gunārs Skvorcovs, Māris Bičevskis, Edgars Kulda (visi - Rīgas "Dinamo"), Aleksejs Širokovs (Aļmetjevskas "Ņeftjaņik", VHL), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas "Torpedo", KHL), Roberts Bukarts ("Zlin", Čehija), Rodrigo Ābols (Portlendas "Winterhawks", WHL), Zemgus Girgensons (Bufalo "Sabres", NHL), Ronalds Ķēniņš (Jūtikas "Comets", AHL).

Krievijas hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Iļja Sorokins (Maskavas CSKA), Sergejs Bobrovskis (Kolumbusas "Blue Jackets", NHL);

aizsargi - Viktors Antipins (Magņitogorskas "Metallurg"), Ņikita Zaicevs (CSKA), Vjačeslavs Vojnovs, Maksims Čudinovs, Antons Belovs (visi - Sanktpēterburgas SKA), Aleksejs Marčenko (Detroitas "Red Wings", NHL), Aleksejs Jemeļins (Monreālas "Canadiens", NHL);

uzbrucēji - Ivans Telegins, Romāns Ļubimovs (abi - CSKA), Sergejs Mozjakins (Magņitogorskas "Metallurg"), Pāvels Dacjuks (Detroitas "Red Wings", NHL), Sergejs Plotņikovs (Arizonas "Coyotes", NHL), Artemijs Panarins (Čikāgas "Blackhawks", NHL), Sergejs Kaļiņins (Ņūdžersijas "Devils", NHL), Sergejs Širokovs, Jevgēņijs Dadonovs, Vadims Šipačovs (visi - SKA), Aleksandrs Burmistrovs (Vinipegas "Jets", NHL).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!