Foto: F64
Latvijas hokeja izlase šodien sestajā pasaules čempionāta spēlē samēro spēkus ar Dānijas valstsvienību.

Cīņa Stokholmā sāksies plkst.17.15 pēc Latvijas laika, un to tiešraidē būs iespējams vērot kanālā TV3. Vēl vienā Stokholmas apakšgrupas spēlēs šodien plkst.21.15 tiksies Itālija un Krievija. Tikmēr Helsinkos plkst.16.15 spēlēs Baltkrievija un Francija, bet plkst.20.15 Kazahstāna samēros spēkus ar pašreizējo čempionvienību Somiju.

Šajā mačā Latvijas izlases sastāvā pēc diskvalifikācijas izciešanas atgriezīsies aizsargs Oskars Bārtulis. Tāpat laukumā varētu atgriezties arī uzbrucējs Ronalds Ķēniņš, kurš gan joprojām izjūt mugurkaula starpskriemeļu disku nobīdes jostasvietā sekas. Tāpat, visticamāk, laukumā dosies arī uzbrucējs Kaspars Daugaviņš, kurš lauzis kājas mazo pirkstu.

Svētdienas treniņā Ķēniņš atgriezās trešajā uzbrucēju maiņā kopā ar Armandu Bērziņu un Gintu Meiju, bet ceturtajā maiņā cīnījās Juris Štāls, Koba Jass un Kaspars Saulietis. Paredzams, ka gaidāmajā spēlē pret Dāniju netiks pieteikts uzbrucējs Andris Džeriņš.


Pasaules čempionāta pirmajā mačā Latvija izlase, cienījami nospēlējot vairāk nekā 30 minūtes, ar rezultātu 2:5 zaudēja spēcīgajai Krievijas valstsvienībai, pēc tam saspringtā cīņā ar 3:2 pārspēja Vāciju, trešajā mačā ar 5:0 pārliecinoši pieveica Itāliju, ceturtajā spēlē ar 1:3 zaudēja Čehijai, bet piektdien nepārliecinošā cīņā ar 0:3 piekāpās Norvēģijai.

Savukārt Dānijas valstsvienība čempionātu sāka ar zaudējumu 0:2 pret Čehiju, bet pēc tam ar 3:4 pagarinājumā zaudēja Itālijai un 4:6 Zviedrijai. Turpinājumā dāņi arī ar 1:3 piekāpās Krievijai un ar 1:2 zaudēja Vācijai.

Stokholmas grupas kopvērtējumā tagad Krievijas kontā ir 18 punkti sešās spēlēs un tai trīs punktus zaudē Zviedrija. Šīs abas komandas jau garantējušas pirmo un otro vietu noslēguma kopvērtējumā. Trešā ar 11 punktiem sešās spēlēs ir Čehija, no tās tikai par punktu atpaliek Norvēģija, bet pa sešiem punktiem izcīnījušas Latvijas un Vācijas izlases. Itālija tikusi pie diviem punktiem, bet viens punkts ir Dānijai.


Latvijas izlase labāko četriniekā var iekļūt tikai tad, ja pieveiks Dāniju un pēdējā mačā otrdien arī Zviedriju, bet Norvēģija pēdējā cīņā piekāpsies Dānijai.

Savukārt Dānija un Itālija turpina cīņu par neizkrišanu no spēcīgākās divīzijas.

Helsinku grupas kopvērtējumā šobrīd Kanāda ar 16 punktiem atrodas līderpozīcijā, tai trīs punktus zaudē ASV izlase, bet Somija ar 12 punktiem atkritusi uz trešo pozīciju. Slovākijas izlases kontā ir 12 punkti, pa sešiem punktiem izcīnījušas Francija un Šveice, bet trīs punktus iekrājusi Baltkrievija. Savukārt Kazahstānas valstsvienības rēķinā viens punkts.

Lai Slovākija nekvalificētos ceturtdaļfinālam, Francijai pirmdien jāuzvar Baltkrievija, bet pēc tam otrdien jāpārspēj arī paši slovāki. Savukārt Šveicei jau zudušas izredzes uz ceturtdaļfinālu.


Šī gada pasaules čempionāts līdz 20.maijam risināsies Zviedrijā un Somijā.

Komandas pa apakšgrupām izkārtotas, ņemot vērā Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) rangu. Pēc viena apļa turnīra grupas ietvaros katrā attiecīgajā pilsētā četru spēcīgāko komandu vidū tiks izspēlēti ceturtdaļfināli, bet to uzvarētāji vienkopus pulcēsies Helsinkos, kur līdz 20.maijam tiks noskaidroti šī gada pasaules čempioni.

Komandām, kas grupās ieņems 5.-8.vietu, čempionāts būs noslēdzies, turklāt katras apakšgrupas vājākā komanda pametīs augstāko divīziju un nākamgad spēlēs pirmās divīzijas A grupā. Šo komandu vietas nākamgad ieņems Slovēnija un Austrija.


Šis ir pirmais gads, kad IIHF ieviesusi šādu izspēles kārtību. Iepriekšējais izspēles formāts pastāvēja kopš 2000.gada.

Latvijas izlasei izvirzīts uzdevums sasniegt pasaules čempionāta labāko astoņnieku.

Kā ziņots, lielākā daļa Latvijas hokejistu treniņus šī gada pasaules čempionātam jaunā galvenā trenera Teda Nolana vadībā uzsāka nedēļu pirms oficiālās treniņnometnes sākuma - 29.martā, bet oficiālā gatavošanās čempionātam sākās 2.aprīlī.

Latvijas izlasei šajā pasaules čempionātā nepalīdz aizsargs Aleksandrs Jerofejevs, kurš neilgi pēc pievienošanās valstsvienības treniņnometnei sasirga ar angīnu. Savukārt pirms tam no Latvijas izlases tika atskaitīts jaunais uzbrucējs Māris Bičevskis, kurš nespēja atkopties no savainojuma.

Neilgi pēc treniņnometnes sākuma no Latvijas izlases kandidātu saraksta tika svītroti jaunie aizsargi Mārtiņš Porejs un Mārtiņš Jakovļevs, bet kā pēdējie pirms paša pasaules čempionāta sākuma tika atskaitīti pieredzējušie Atvars Tribuncovs un Aleksandrs Macijevskis.

Tāpat Latvijas valstsvienībai šajā pasaules čempionātā dažādu traumu dēļ nepalīdz Māris Jass, Toms Hartmanis, Mārtiņš Karsums, Lauris Dārziņš, Ģirts Ankipāns un arī Jēkabs Rēdlihs. Pasaules čempionātā nespēlē arī aizsargs Arvīds Reķis, kā arī uzbrucēji Herberts Vasiļjevs un Raitis Ivanāns.

Šogad kandidātu sarakstā netika iekļauts ilggadējais Latvijas izlases uzbrucējs Aleksandrs Ņiživijs, kurš pēc pagājušā gada pasaules čempionāta no valstsvienības atvadījās.

Gatavojoties šī gada pasaules čempionātam, Latvijas izlase kopumā aizvadīja astoņas pārbaudes spēles, kurās spēja izcīnīt piecas uzvaras.

Pirmajās divās pārbaudes spēlēs Latvija savā laukumā ar 3:4 (pēcspēles metienu sērijā) un ar rezultātu 1:3 zaudēja Čehijai, bet pēc tam izbraukumā divas reizes uzvarēja Dāniju - ar 2:1 un 4:1.

Sagatavošanās posma turpinājumā Latvija savā laukumā aizvadīja divas pārbaudes spēles ar Krievijas izlasi, piedzīvojot zaudējumu ar 1:2 un uzvarot ar 1:0. Visas šīs minētās spēles notika Eiropas Hokeja izaicinājuma (EHC) turnīrā.

Savukārt pēdējās pārbaudes spēlēs pirms pasaules čempionāta Latvijas izlase savā laukumā divas reizes pārspēja Franciju - ar 3:2 (pēcspēles metienos) un 3:1.

Pagājušā gada pasaules čempionātā Latvijas valstsvienība ieņēma 13.vietu, neizpildot Latvijas Hokeja federācijas (LHF) valdes izvirzīto uzdevumu.

Pēc pagājušā gada pasaules čempionāta, kas notika Slovākijā, LHF valde atlaida visu Latvijas izlases vadību, no amata atbrīvojot galveno treneri Oļegu Znaroku un viņa palīgus Hariju Vītoliņu un Leonīdu Beresņevu, kā arī valstsvienības ģenerālmenedžeri Sandi Ozoliņu.

Znaroks Latvijas izlases galvenā trenera amatā strādāja kopš 2006.gada vasaras. Tāpat viņš trenē Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komandu Maskavas "Dinamo".

Par jauno Latvijas izlases galveno treneri pagājušā gada augustā tika apstiprināts kanādiešu speciālists Nolans, kurš trenera karjeras laikā ir strādājis ar tādām Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandām kā Bufalo "Sabres", Ņujorkas "Islanders", Hārtfordas "Whalers" un Tampabejas "Lightning".

1996./1997.gada sezonā, būdams "Sabres" galvenais treneris, Nolans saņēma Džeka Adamsa balvu, kas tiek piešķirta līgas labākajam trenerim.

Nolana palīgi šī gada pasaules čempionātā ir Artis Ābols un Viktors Ignatjevs, kuri ikdienā strādā KHL klubā Rīgas "Dinamo".


Latvijas hokeja valstsvienības sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Edgars Masaļskis, Māris Jučers, Ervīns Muštukovs;

aizsargi - Guntis Galviņš, Krišjānis Rēdlihs, Oskars Cibuļskis, Oskars Bārtulis, Georgijs Pujacs, Kristaps Sotnieks, Rodrigo Laviņš, Jānis Andersons;

uzbrucēji - Miks Indrašis, Jānis Sprukts, Miķelis Rēdlihs, Kaspars Daugaviņš, Aleksejs Širokovs, Mārtiņš Cipulis, Roberts Bukarts, Andris Džeriņš, Gints Meija, Armands Bērziņš, Juris Štāls, Kaspars Saulietis, Koba Jass un Ronalds Ķēniņš.

Dānijas hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Patriks Galbraits (Espo "Blues", Somija), Frederiks Andersens (Gēteborgas "Frolunda", Zviedrija), Simons Nilsens (Raumas "Lukko", Somija);

aizsargi - Filips Larsens (Dalasas "Stars, NHL), Madss Bedkers ("Leksands", Zviedrija), Dāniels Nilsens (Hamburgas "Freezers", Vācija), Stefans Lasens (Malmes "Redhawks", Zviedrija), Kaspers Jensens (Karlskūgas BIK, Zviedrija), Mikāls Eskesens, Filips Hersbijs (abi - Odenses "Bulldogs"), Jespers Jensens (Engelholmas "Rogle", Zviedrija);

uzbrucēji - Frederiks Storms (Herlevas "Eagles"), Bjarke Mellers (Olborgas "AaB"), Mortens Grēns ("Redhawks"), Kirils Starkovs, Kims Likeskovs (abi - Vojensas "SonderjyskE"), Mortens Madsens (Ernšeldsvīkas MODO, Zviedrija), Julians Jakobsens ("Sodertalje", Zviedrija), Janiks Hansens (Vankūveras "Canucks", NHL), Mortens Poulsens ("Oskarshamn", Zviedrija), Jespers Jensens ("Freezers"), Niklass Hards (Helsinku "Jokerit", Somija), Franss Nilsens (Ņujorkas "Islanders", NHL), Larss Ellers (Monreālas "Canadiens", NHL).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!