Foto: F64

Latvijas hokeja izlase šodien Ķelnē un Parīzē notiekošā pasaules čempionāta ceturtajā spēlē tiekas ar olimpisko vicečempioni Zviedriju.

Mačs Ķelnē sāksies plkst. 21.15 pēc Latvijas laika. Portāls "Delfi" no pulksten 20:30 piedāvās lasītājiem teksta tiešraidi par šo spēli, bet mača gaitā aicinām līdzjutējus balsojumā izvēlēties savu spēles zvaigzni!

Latvijas hokeja izlase šo turnīru kā nevienu citu pasaules čempionātu - trīs uzvaras pirmajās trijās spēlēs, tiekot pie maksimāli iespējamiem deviņiem punktiem, kas dod pirmo vietu A apakšgrupas kopvērtējumā. Vispirms ar 3:0 pārspēta Dānija, pēcāk ar 3:1 pieveikta arī Slovākija, bet otrdien grūtā cīņā ar 2:1 uzvarēta arī A apakšgrupas vājākā komanda Itālija. Tiesa, Latvijai turnīra ievadā bijis parocīgs spēļu kalendārs, bet turpinājumā jātiekas jau ar spēcīgākām komandām - bez šodienas mača pret Zviedriju, sestdien gaidāma tikšanās ar ASV, kamēr pēcāk sekos dueļi arī pret Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenēto Krieviju, kā arī mājinieci Vāciju.

Savukārt Zviedrijas izlase pirmajos trīs mačos tikusi tikai pie vienas uzvaras un iekrājusi četrus punktus. Turnīra pirmajā cīņā Zviedrijas hokejisti pēcspēles metienu sērijā ar 1:2 piekāpās Krievijai, bet pēc tam ar 7:2 droši apspēlēja Vāciju. Savukārt trešajā mačā zviedri ar 3:4 atzina ASV pārākumu.

A apakšgrupas kopvērtējumā pirmo vietu ar maksimāli deviņiem punktiem trīs spēlēs ieņem Latvija, bet tikpat punkti četros mačos ir ASV, kamēr Krievijas valstsvienībai ir astoņi punkti. Ceturtā ar pieciem punktiem ir Vācija, kam ar četriem seko Zviedrija un Slovākija. Tikmēr uzreiz aiz pirmā sešinieka Dānijai ir divi punkti, bet Itālijai - viens.

Vēl šodien šīs apakšgrupas ietvaros plkst.17.15 Krievija spēkosies ar Dāniju. Tikmēr B apakšgrupā, kas savas spēles aizvada Parīzē, Čehijas izlase sacentīsies ar Norvēģiju, bet Kanāda tiksies ar mājinieci Franciju.

B apakšgrupas kopvērtējumā pasaules čempionei Kanādai ir deviņi punkti trīs mačos, bet tikpat četrās cīņās iekrājusi Šveice. Trešajā pozīcijā ar septiņiem punktiem ir Somija, kam ar sešiem seko Norvēģija. Pie pieciem punktiem tikmēr tikušas Francija un Čehija, kamēr tālāk ar vienu punktu seko Slovēnija, bet Baltkrievija visos četros mačos cietusi zaudējumus pamatlaikā un pie punktiem nav tikusi.

Latvijas hokeja izlase pasaules čempionātos ar Zviedriju tikusies 13 reizes, taču tikai vienā mačā izdevies izcīnīt uzvaru - tas notika 2009.gadā Bernē, kad valstsvienība izcīnīja panākumu ar 3:2 pēcspēles metienu sērijā. Tas arī pagaidām bijis pēdējais čempionāts, kad Latvija sasniegusi planētas meistarsacīkšu ceturtdaļfinālu.

Abas komandas aizvadīja divus pārbaudes mačus arī šī gada sagatavošanās ciklā, kad viesos Latvija vispirms piekāpās ar 1:4, bet pēc tam ar 4:3 izcīnīja uzvaru "bullīšos".

Šobrīd Zviedrijas izlases pieteikumā dalībai pasaules čempionātā ir 16 hokejisti ar pierakstu Nacionālajā hokeja līgā (NHL), kamēr četri spēlētāji nāk no Kontinentālās hokeja līgas (KHL), vietējā čempionāta un Šveices. Par šī valstsvienības modeļa līderi uzskatāms Tampabejas "Lightning" aizsargs Viktors Hedmans, kurš šosezon 79 spēlēs pamanījās izcelties ar 16 vārtiem un 56 rezultatīvām piespēlēm, būdams NHL regulārā čempionāta otrais rezultatīvākais aizsargs. Savukārt no uzbrucējiem lielākā zvaigzne ir talantīgais Viljams Nīlanders - tikai 21 gadu vecais hokejists šosezon Toronto "Maple Leafs" rindās 81 regulārā čempionāta mačā izcēlās ar 22 vārtiem un 39 rezultatīvām piespēlēm, bet sešās Stenlija kausa cīņās viņa rēķinā vieni vārti un trīs piespēles.

Aizsardzības līniju Zviedrijas izlasei veido tikai NHL čempionātā spēlējoši hokejisti.

Zviedrijas hokeja izlase ir viena no titulētākajām pasaulē. Tā planētas meistarsacīkstēs uzvarējusi deviņas reizes, bet iepriekšējo reizi pie zelta izdevies tikt 2013.gadā. Pēdējos divos čempionātos gan diez ko labi nav sekmējies, jo nācies piedzīvot neveiksmes ceturtdaļfinālā. Savukārt vēl 2014.gadā Soču olimpiskajās spēlēs zviedri kļuva par vicečempioniem, bet pērn notikušajā Pasaules kausa izcīņā šī izlase aizkļuva līdz pusfinālam.

Latvijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam:

vārtsargi - Jānis Kalniņš (Rīgas "Dinamo"), Ivars Punnenovs (Langnau "Tigers", Šveice), Elvis Merzļikins ("Lugano", Šveice);

aizsargi - Oskars Cibuļskis, Guntis Galviņš, Ralfs Freibergs, Uvis Balinskis (visi - Rīgas "Dinamo"), Artūrs Kulda (Helsinku "Jokerit", Somija), Kristofers Bindulis (Augšezera Universitātes komanda "Lakers", NCAA), Jānis Jaks (Amerikas Starptautiskā koledža, NCAA), Kristaps Sotnieks (Toljati "Lada", Krievija);

uzbrucēji - Gints Meija, Māris Bičevskis, Miks Indrašis, Gunārs Skvorcovs, Vitālijs Pavlovs (visi - Rīgas "Dinamo"), Frenks Razgals ("Rīga"), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas "Torpedo", Krievija), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes "ZSC Lions", Šveice), Roberts Bukarts ("Zlīn", Čehija), Rihards Bukarts (Springfīldas "Thunderbirds", AHL), Andris Džeriņš (Hradeckrālovas "Mountfield", Čehija), Jānis Sprukts ("Ritten Sport", Itālija), Zemgus Girgensons (Bufalo "Sabres", NHL), Teodors Bļugers (Vilksbāres/Skrentonas "Penguins", AHL).

Zviedrijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam:

vārtsargi - Viktors Fasts (Maskavas CSKA, Krievija), Edijs Leks (Karolīnas "Hurricanes", NHL);

aizsargi - Jons Klinberjs (Dalasas "Stars", NHL), Viktors Hedmans, Antons Strolmans (abi - Tampabejas "Lightning", NHL), Olivers Ēkmans-Lāšons (Arizonas "Coyotes", NHL), Aleksandrs Ēdlers (Vankūveras "Canucks", NHL), Jūnass Brodīns (Minesotas "Wild", NHL);

uzbrucēji - Markuss Krīgers (Čikāgas "Blackhawks", NHL), Jūels Lundkvists (Gēteborgas "Frolunda"), Jūels Ēriksons ("Wild"), Viktors Rasks, Eliass Lindholms, Jūakims Nūrdstrems (visi - "Hurricanes"), Viljams Nīlanders (Toronto "Maple Leafs", NHL), Karls Sēderberjs, Gābriels Landeskogs (abi - Kolorado "Avalanche", NHL), Karls Klinberjs ("Zug", Šveice), Līnuss Umarks (Ufas "Salavat Julajev", Krievija), Viljams Kārlsons (Kolumbusas "Blue Jackets", NHL).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!