Foto: LETA
Latvijas hokeja izlase otrdien, 16. maijā, pasaules čempionāta priekšsacīkšu pēdējā un izšķirošajā spēlē notikumiem bagātā trillerī ar rezultātu 3:4 (0:0, 1:2, 2:1, 0:0, 0:1) pēcspēles metienu sērijā piekāpās mājiniecei Vācijai un astoto gadu pēc kārtas neiekļuva ceturtdaļfinālā.

Pēdējo reizi Latvijas izlase ceturtdaļfinālā spēlēja 2009. gadā, kad pasaules čempionātā Šveicē izdevās izcīnīt septīto vietu, kas ir atkārtots labākais sasniegums valstsvienībai šajā turnīrā.
$duelID=685;$eventID=15;include '/www/htdocs/sport/includes/articleincludes/starVote/vote.inc' ?>

Līdz ar to Latvijas izlasei neizdevās revanšēties Vācijai par neveiksmi 2018.gada Phjončhanas olimpisko spēļu kvalifikācijā, izšķirošajā mačā Latvijai zaudējot ar 2:3.

Abām komandām pirms spēles bija pa deviņiem punktiem, tādējādi Ķelnes grupā pēdējo ceturtdaļfināla ceļazīmi iegūtu tikai šī dueļa uzvarētājs. Pasaules čempionāta rīkotāji bijuši gluži vai pareģi, jo Latvijas un Vācijas hokeja izlase sarūpēja sen neredzētu drāmu hokejā. Latvijas izlase spēles gaitā atspēlējās no 0:2, izvirzījās vadībā, bet Vācija pēdējās sekundēs izrāva neizšķirtu. Dramatisma pilnais pagarinājums noslēdzās bez vārtu guvumiem, bet pēcspēles metienos Vācija uzvaru guva tikai ar vienu vienīgu - un pēdējo - izgājienu.

Vācijas izlase vētraini sāka izšķirošo spēli, dominējot laukumā pirmās 20 minūtes, kuru laikā Latvijas hokejisti izarīja vien četrus metienus. Latvija izturēja mājinieku ofensīvu, un otrais periods aizritēja daudz līdzīgākā cīņā. Latviju otrajā periodā "iegāza" spēles 32. minūte, kuras laikā tika zaudēti divi vārti - vairākumā vārtu priekšā Davidam Volfam nolūza metiens, taču ripa ieslīdēja vārtos, bet pēc 27 sekundēm Deniss Zeidenbergs pirmais bija pie atsistās ripas un panāca 2:0.

Vēlāk video atkārtojumā bija spilgti redzams, ka Vācijas pirmo vārtu guvumu nevajadzēja skaitīt, jo uzbrukuma sākumā ripa diezgan pamatīgi bija atstājusi Latvijas zonu. Tiesneši gan šo noteikumu pārkāpumu nefiksēja, un arī Latvijas izlase neprotestēja pret rupjo soģu kļūdu, kas ietekmēja mača gaitu.

Latvija nesalūza pēc šī šoka un līdz perioda beigām atguvās, priekšpēdējā minūtē beidzot gūstot arī vārtus. Kristaps Sotnieks ar labu piespēli pretinieku zonā ieveda Gunāru Skvorcovu, kurš pēc neliela reida ar plaukstas metienu riadīja ripu vārtos.

Izlīdzinājumu 2:2 Latvija panāca 49. minūtē pēc Jāņa Sprukta aktīvas darbības vārtu priekšā. Pieredzējušais uzbrucējs izmisīgi stūma ripu uz priekšu, un tā, atsitoties pret vārstarga Patrika Grubauera kājsargiem, ieslīdēja vārtos. Nepilnas četras minūtes pirms pamatlaika beigām Latvija sodīja Vāciju par pārkāpumu, un vairākumā Andris Džeriņš veiksmīgi pielaboja Uvja Balinska metienu no zilās līnijas.

Vācijas izlase izglābās vairākumā 33 sekundes pirms pamatlaika beigām, nomainot arī vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju. Lielā burzmā vārtu priekšā pie staba pirmais pie ripas bija savulaik Rīgas "Dinamo" nevajadzīgais Fēlikss Šucs, panākot 3:3. Pagarinājumā liels pārsvars bija Latviaji, bet lieliskas iespējas neizmantoja Kaspars Daugaviņš, Miks Indrašis un Zemgus Girgensons. Pēcspēles metienos mača uzvarētājs izšķīrās pēdējā metienā: pirms tam nevienam hokejistam neizdevās pārspēt vārtsargu, bet Vācijas izlases rindās izgājienu realizēja Frederiks Tifels, ripu izslidinot starp Merzļikina kājsargiem.

Portāls "Delfi" piedāvāja spēles teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!