Foto: F64
Latvijas hokeja valstsvienība pasaules čempionāta apakšgrupu turnīra pēdējā, septītajā, spēlē, šodien sacenšas ar Somijas valstsvienību, cenšoties kvalificēties ceturtdaļfinālam.

Mačs Helsinkos sāksies plkst.20.15.

Tāpat šodien risināsies vēl pieci mači. Plkst.12.15 Helsinkos Slovākija tiksies ar ASV izlasi, stundu vēlāk Stokholmā sāksies cīņa starp Baltkrieviju un Šveici. Plkst.16.15 Helsinkos Francija tiksies ar Vāciju, plkst.17.15 pēc Latvijas laika Stokholmā tiksies Čehija un Norvēģija, bet plkst.21.15 Stokholmā grupu turnīrs noslēgsies ar cīņu starp Dāniju un Zviedriju.

Pirms pēdējās sacensību dienas zināmas sešas no astoņām astotdaļfināla dalībniecēm. Helsinku grupā pirmās trīs vietas garantējušas ASV, Somija un Krievija, bet četras vienības pēdējā dienā pretendēs uz vietu ceturtdaļfinālā. Pašlaik pa septiņiem punktiem ir Slovākijai un Vācijai, bet Latvijas un Francijas kontā ir pa sešiem punktiem.

Lai iekļūtu apakšgrupas četriniekā un kvalificētos ceturtdaļfinālam, Latvijai pēdējā spēlē jāgūst trīs punkti pret Somiju, Slovākijai jāzaudē ASV valstsvienībai, bet Francijai jāuzvar Vācija.

Tikmēr Stokholmas grupā intriga mazāka. Pirmajās trijās vietās atrodas Šveice, Kanāda un Zviedrija, bet pēdējo ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu savstarpējā spēlē sadalīs Norvēģija un Čehija.

Savukārt Slovēnija un Austrija jau zaudējušas vietu pasaules čempionāta augstākajā divīzijā. Tās nākamajā sezonā nomainīs Itālija un Kazahstāna.

Kā ziņots, pirmajā mačā Latvijas izlase ar 0:6 kapitulēja pašreizējai pasaules čempionvienībai Krievijai, turpinājumā ar 1:4 piekāpās ASV hokejistiem, bet trešajā mačā otrdien ar 3:5 kapitulēja arī Austrijai, apdraudot izredzes palikt augstākajā divīzijā arī nākamajā sezonā.

Tomēr Latvijas līdzjutēju noskaņojums labāks kļuva pēc pagājušās ceturtdienas mača, kad ar "hat-trick" izcēlās Lauris Dārziņš, bet izlase ar 5:3 uzvarēja pagājušā gada turnīra finālisti Slovākiju, pārtraucot septiņu zaudējumu sēriju pasaules čempionāta spēlēs. Uzvaras gan neizdevās turpināt sestdien, kad svarīgā cīņā ar 0:2 tika zaudēts Vācijai. Savukārt vēl svarīgāka spēle tika aizvadīta pirmdien, kurā Latvija ar 3:1 uzvarēja Franciju.

Savukārt Somija turnīra pirmajā mačā tikai pagarinājumā ar 4:3 pārspēja Vāciju, turpinājumā svinēja uzvaras pār Slovākiju (2:0) un Franciju (3:1), bet ceturtajā cīņā ar 1:4 piekāpās ASV. Pēdējās divās cīņās Somija uzvarējusi arī Krieviju (3:2) un Austriju (7:2).

Latvijas hokeja izlase pasaules čempionātos līdz šim Somiju nekad nav spējusi pieveikt, bet vistuvāk bija abu komandu pēdējā mačā. Pirmajā tikšanās reizē 1998.gadā Latvija cieta neveiksmi ar 0:6, 2005.gada pasaules čempionātā abas komandas nospēlēja neizšķirti 0:0, bet 2006.gadā Rīgā Latvija kapitulēja ar 0:5.

Pirmos vārtus Latvijas izlase spēja gūt vien 2008.gadā, kad piekāpās pretiniekiem ar 1:2, bet 2011.gadā zaudēja vien pēcspēles metienos ar 2:3.

Latvijas izlases pieteikumā šobrīd ir maksimāli atļautie 25 spēlētāji - trīs vārtsargi, astoņi aizsargi un 14 uzbrucēji. Paredzams, ka turnīrā vairs nespēlēs vārtsargs Edgars Masaļskis un aizsargs Georgijs Pujacs.

Latvijas hokeja valstsvienības sastāvs pasaules čempionātā:
vārtsargi - Edgars Masaļskis (Hantimansijskas "Jugra", KHL), Māris Jučers (Rīgas "Dinamo"), Kristers Gudļevskis ("Rīga");
aizsargi - Agris Saviels, Jānis Andersons (abi - Kijevas "Kompanjon", Ukraina), Krišjānis Rēdlihs, Kristaps Sotnieks, (abi - Rīgas "Dinamo"), Māris Jass (Hannoveres "Scorpions", Vācija), Ralfs Freibergs (Boulinggrīnas "Falcons", NCAA), Artūrs Kulda (Vinipegas "Jets", NHL), Georgijs Pujacs (Omskas "Avangard", KHL);
uzbrucēji - Lauris Dārziņš (Kazaņas "Ak Bars", KHL), Jānis Sprukts (Maskavas CSKA, KHL), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes "ZSC Lions", Šveice), Armands Bērziņš ("Kompanjon"), Andris Džeriņš, Vitālijs Pavlovs, Miks Indrašis, Gints Meija (visi - Rīgas "Dinamo"), Mārtiņš Cipulis (Prāgas "Lev", KHL), Juris Štāls ("Propad", Slovākija), Koba Jass (Kladno "Rytiri", Čehija), Roberts Jekimovs (Lāpenrantas "SaiPa", Somija), Aleksejs Širokovs ("Red Ice", Šveice), Zemgus Girgensons (Ročestras "Americans", AHL).

Somijas hokeja valstsvienības sastāvs dalībai pasaules čempionātā:
vārtsargi - Ate Engrens (Turku TPS), Joni Ortio (Helsinku IFK), Anti Rānta (Pori "Assat");
aizsargi - Jūso Hietenens (Ņižņijnovgorodas "Torpedo", KHL), Janne Jalasvāra (Maskavas "Dinamo", KHL), Lase Kukonens (Engelholmas "Rogle", Zviedrija), Tēmu Lākso (Čerepovecas "Severstaļ", KHL), Sami Lepiste (Prāgas "Lev", KHL), Illari Melarts (Helsinku IFK), Tūka Mentile (Tamperes "Tappara"), Osi Vēnenens (Helsinku "Jokerit");
uzbrucēji - Juhamati Āltonens ("Rogle"), Marko Antila (TPS), Juha Peka Hātaja (Oulu "Karpat''), Niklass Hagmans (Jaroslavļas "Lokomotiv", KHL), Juha Peka Hitenens (Habarovskas "Amur", KHL), Lauri Korpikoski (Fīniksas "Coyotes", NHL), Petri Kontiola (Čeļabinskas "Traktor", KHL), Jarno Koskiranta (Tamperes "Tappara"), Janne Pesonens (Kazaņas "Ak Bars", KHL), Anti Pilstrēms (Ufas "Salavat Julajev", KHL), Sakari Salminens ("KalPa"), Veli-Mari Savinainens ("Assat"), Ville Vītaluoma (Hāmēnlinnas HPK).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!