Foto: F64

Latvijas hokeja izlase priekšpēdējā pārbaudes spēlē pirms pasaules čempionāta ar rezultātu 3:2 (0:0, 0:0, 2:2, 0:0, 1:0) savā laukumā pēcspēles metienu sērijā pārspēja Francijas valstsvienību.

Latvijas valstsvienības labā ar vārtu guvumiem izcēlās Gints Meija un Andris Džeriņš, bet uzvaru nesošo pēcspēles metienu realizēja Roberts Bukarts. Tikmēr Francijas izlases labā divas reizes precīzs bija Joriks Treijē.

Abas valstsvienības otrdien tiksies atkārtoti, un Latvijas izlasei tā būs pēdējā pārbaudes spēle pirms pasaules čempionāta, kas sāksies 4.maijā.


Pirms spēles

Latvijas valstsvienības sastāvā šajā mačā nepiedalījās Jānis Sprukts, Miķelis Rēdlihs, Guntis Galviņš un Edgars Masaļskis. Vārtus sargāja Māris Jučers, bet ar komandu vairs nav aizsargs Aleksandrs Jerofejevs, kurš ir sasirdzis ar angīnu.

Pirmais periods

Spēle iesākās ar Latvijas izlases uzbrukumu – aizsargam Kristapam Sotniekam padevās labs metiens, kuru atsita vārtsargs, bet Mātiņš Cipulis tūlīt nesekmīgi mēģināja ripu ievirzīt vārtos. Tūlīt pretuzbrukumā devās viesi, kuri ar metienu no flanga lika iesaistīties spēlē Jučeram. Neilgi pēc tam jau atkal uzbruka Latvija, taču Rodrigo Laviņa metiens lidoja pāri vārtiem. Piektajā minūtē Latvijas izlasei bija iespēja spēlēt vairākumā, taču tajā bīstamas epizodes netika izveidotas, bet franči aizskrēja divos pretuzbrukumos.

Uzreiz pēc vairākuma, Latvija palika mazākumā, jo Aleksandrs Macijevskis uzbrukumā pārcentās un nogāza pretinieku, bet nevienādos sastāvos komandas spēlēja nepilnu minūti, un arī Francijas hokejists devās uz noraidīto soliņu. Spēlējot nepilnos sastāvos rezultāts nemainījās, bet turpinājumā Latvijas izlasei piederēja spēles iniciatīva, un laba iespēja gūt pirmos vārtus bija Ģirtam Ankipānam, tomēr Francijas vienības vārtsargs Kristobals Uē spēlēja veiksmīgi. Vislabākā iespēja līdz šim gūt vārtus bija Andrim Džeriņam, kura metiens trāpīja pa vārtu stabu. Tikmēr trešdaļas noslēgumā franči izveidoja pāris uzbrukumus, kuros Jučers spēlēja pārliecinoši.

Otrā trešdaļa

Otrās trešdaļas sākumā laukumā bija vērojams lēns un diezgan nebaudāms hokejs, bez metieniem uz vārtiem. Perioda pirmo bīstamo momentu izveidoja Francijas izlases hokejisti, tomēr Jučers bija savā vietā, taču viesi neatslāba un turpināja izdarīt metienus uz Latvijas vārtiem. Spēles pavedienu atguva arī Latvijas hokejisti, un frančus no vārtu zaudējuma glāba vārtu stabiņš, bet Štāla centienus ievirzīt ripu vārties pretinieki novērsa.

Turpinājumā komandas saņēma pa noraidījumam, un kādu laiku spēlēja četri pret četri, kas spēli padarīja ātrāku. Lieliska iespēja trešdaļas beigu daļā bija Cipulim, kurš mazākumā izslidoja viens pret Uē, bet pārspēt viņu nespēja. Divas minūtes pirms trešdaļas beigām Latvijai bija vairākums, tomēr pārāk bīstamas epizodes netika izveidotas. Pirms pēdējās trešdaļas rezultāts joprojām bija bezvārtu neizšķirts.

Trešais periods

Pēdējās 20 minūtes iesākās ar Koba Jasa metienu no vārtu priekšas, taču šī iespēja palika neizmantota, bet pēc piecām spēlētām minūtēm viesi pārkāpa noteikumus pret Džeriņu un burtiski apstājās, bet Krišjānis Rēdlihs vārtu priekšā ar piespēli atrada Gintu Meiju, kurš nekļūdījās un guva spēles pirmos vārtus. Pēc izvirzīšanās vadībā Latvija spēlēja agresīvi un aktīvi, pārņemot spēles grožus savās rokās. Laba izdevība pēc Meijas piespēles bija Robertam Bukartam, taču Uē atkal spēlēja precīzi. Meija turpināja spēlēt aktīvi, un tikko piešķirtajā vairākumā no aizvārtes piespēlēja Džeriņam, kurš ripu raidīja pretinieku vārtsargam starp kājām.

Ar nonākšanu zaudētājos nebija apmierināti Francijas hokejisti, un laukumā sākās asumi, tomēr tiesneši kautiņu sākšanos nepieļāva. Miks Indrašis saņēma divu minūšu noraidījumu. Vairākumā francūži ātri vienus vārtus atguva, kad vārtu priekšā ripu ieguva Treijē, raidot to vārtos. Ātru pretuzbrukumu izveidoja Latvija izlase, un Indrašis piespēlē Armandam Bērziņam, kurš neizmanto teicamu izdevību. Tūlīt soda metienu nopelnīja Meija, jo viņu izgājienā neatļauti apturēja, tomēr "bullīti" viņš izmantot šoreiz nemācēja.

Francija pēdējās minūtēs centās izraut vismaz neizšķirtu rezultātu, tomēr Jučers ar savu pārliecinošo spēli viņiem to neļāva izdarīt. Latvija arī atbildēja ar uzbrukumu, bet ripu ieguva Francija, kas pamatlaika pēdējā minūtē izmantoja mājinieku pozicionālo kļūdu, divatā apspēlēja Jučeru un Treijē izlīdzināja rezultātu. Līdz ar to nācās spēlēt pagarinājumu.

Pagarinājums un pēcspēles metieni

Papildlaika sākumā abas komandas izveidoja labus uzbrukumus, bet abi vārtsargi nospēlēja pārliecinoši, glābjot savu komandu. Pirmajā minūtē viesi pārkāpa noteikumus un Latvijai bija vairākums. Spēlējot ar viena vīra pārsvaru, nospiedošs pārsvars bija Latvijai, bet Uē un aizsargi sekmīgi aizsargājās. Pēc viena mazākuma, Francija saņēma arī otru, jo pārkāpa skaitlisko sastāvu laukumā. Visu vairākumu Latvijas hokejisti kombinēja uzbrukumus, izdarot bīstamus metienus, bet veiksme nebija mājinieku pusē. Līdz ar to uzvarētājs tika noskaidrots pēcspēles metienos.

Pēcspēles metienus Latvijas labā precīzi bija Indrašis un Bukarts, bet Jučers atvairīja divus no trim pretinieku metieniem.

Par labāko spēlētāju Latvijas izlases rindās atzina Jučeru, kamēr Francijas komandā – Vinsēns Bašē

Latvijas izlases sastāvs spēlei ar Francijas valstsvienību:

Vārtsargi: Māris Jučers, Ervīns Muštukovs

Aizsargi: Krišjānis Rēdlihs, Atvars Tribuncovs, Oskars Cibuļskis, Kristaps Sotnieks, Rodrigo Laviņš, Jānis Andersons, ;

Uzbrucēji: Juris Štāls, Roberts Bukarts, Miks Indrašis, Gints Meija, Aleksandrs Macijevskis, Kaspars Saulietis, Aleksejs Širokovs, Koba Jass, Armands Bērziņš, Andris Džeriņš, Mārtiņš Cipulis, Ronalds Ķēniņš, Ģirts Ankipāns.

Atgādinām, ka pirmdien Latvijas hokeja valstsvienības sastāvu papildināja aizsargs Oskars Bārtulis.

19.aprīlī Bārtulis uz nepilnu diennakti jau bija ieradies Rīgā, bet pēc tam viņu negaidīti izsauca Nacionālās hokeja līgas (NHL) komanda Filadelfijas "Flyers". Tomēr tagad "Flyers" komandā ir atveseļojušies pāris savainotie spēlētāji, un latvieša atrašanās aiz okeāna rezervista statusā vairs nav nepieciešama.

Tāpat valstsvienībai pievienojies cits aizsargs Georgijs Pujacs, kura pārstāvētā Omskas "Avangard" komanda pagājušās nedēļas trešdienā Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Gagarina kausa izcīņas finālsērijas izšķirošajā, septītajā, mačā piekāpās Latvijas speciālistu Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenētajai Maskavas "Dinamo" vienībai, sērijā zaudējot ar 3-4.

Savukārt otrdien valstsvienībai plānojis pievienoties arī NHL komandas Otavas "Senators" uzbrucējs Kaspars Daugaviņš.

Aizpagājušā nedēļā Latvijas izlase aizvadīja pēdējās divas Eiropas Hokeja izaicinājuma (EHC) turnīra spēles, sacenšoties ar Krievijas izlasi, kurās tika piedzīvots zaudējums ar 1:2 un izcīnīta uzvara ar 1:0.

Pirms mačiem ar Krieviju iepriekšējās divās EHC spēlēs Latvijas izlase, spēlējot bez vairākiem līderiem, izbraukumā ar 2:1 un 4:1 uzvarēja Dāniju. Savukārt pirms tam Rīgā tika piedzīvoti divi zaudējumi pret Čehiju - ar 3:4 (pēcspēles metienu sērijā) un 1:3.

Šogad pasaules čempionāts risināsies Zviedrijā un Somijā. Latvijas izlase spēlēs vienā apakšgrupā ar Krieviju, Zviedriju, Čehiju, Vāciju, Norvēģiju, Dāniju un Itāliju.

Sākot ar šo gadu, pasaules čempionāta augstākajā divīzijā visas 16 komandas, ņemot vērā IIHF rangu, izkārtotas divās apakšgrupās, pa astoņām vienībām katrā. Tādējādi katrai valstsvienībai būs garantētas vismaz septiņas spēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!