Foto: LETA
Latvijas hokeja izlase pasaules čempionāta augstākajā divīzijā pēc neatkarības atgūšanas spēlē jau kopš 1997. gada: tās labākais sasniegums ir septītā vieta, sliktākais – 13. vieta, bet kāda nelāga tradīcija to vajā jau ļoti ilgu laiku. Proti, Latvija nekad nav uzvarējusi savā pirmajā spēlē, tikai vienu reizi spēli beidzot ar neizšķirtu rezultātu.

Savu pirmo pasaules čempionātu A divīzijā Latvijas izlase aizvadīja 1997. gadā Somijā. Mūsējo pirmā spēle bija 26. aprīlī pret ASV izlasi, un rezultātā zaudējums ar rezultātu 4:5. Kopumā tomēr mūsējiem jau debijas čempionātā izdevās sasniegt savu labāko rezultātu - septīto vietu kopvērtējumā.

1998. gada pasaules čempionāts notika Šveicē. Latvijas izlase savā pirmajā spēlē stājās pretī Somijai, bet piedzīvoja zaudējumu ar 0:6. Kopvērtējumā mūsējie ieņēma devīto vietu.

1999. gadā Norvēģijā maija pirmajā dienā Latvija spēlēja pret Šveici, tomēr zaudēja ar rezultātu 3:5. Rezultātā Latvijas izlase palika 11. vietā.

2000. gadā pasaules čempionāts notika Krievijas pilsētā Sanktpēterburgā. Savā pirmajā spēlē 30. aprīlī mūsējie stājās pretī Zviedrijai, taču zaudēja ar rezultātu 1:3. Šo čempionātu Latvijas valstsvienība noslēdza astotajā vietā.

Nākamajā - 2001. gadā - pasaules čempionāts notika Vācijā. 29. aprīlī Latvija mērojās spēkiem ar Zviedriju, bet skandināvi izrādījās pārāki ar rezultātu 5:2. Šajā čempionātā mūsējie palika 13. vietā.

2002. gada pasaules čempionāts hokejā notika Zviedrijā, un mūsu pretinieki pirmajā spēlē 27. aprīlī bija kanādieši, kuri mūsējos pieveica ar rezultātu 4:1. Latvija šo čempionātu beidza 11. vietā.

2003. gada čempionāts notika Somijas pilsētās Turku un Tamperē. Trešo reizi četru gadu laikā mūsējiem čempionāts bija jāuzsāk pret Zviedriju, un 26. aprīļa spēlē atkal zaudējums - šoreiz ar rezultātu 1:3. Kopvērtējumā mūsējie palika devītajā vietā.

2004. gadā pasaules labākās komandas tikās Čehijas Republikā. Mūsējiem pirmajā spēlē 24. aprīlī nācās mēroties spēkiem ar mājiniekiem, un jau otro gadu pēc kārtas zaudējums ar 1:3. Tiesa, kopvērtējumā gan tika atkārtots labākais sasniegums - septītā vieta.

2005. gada čempionāts notika Austrijas pilsētās Vīnē un Insbrukā, un šajā gadā mūsējiem čempionāts bija jāuzsāk 30. aprīlī pret kanādiešiem. Latvija zaudēja ar rezultātu 4:6, bet 16 komandu konkurencē palika devītajā vietā.

2006. gadā pirmo un vienīgo reizi pasaules čempionāts notika Rīgā. Latvija čempionātu uzsāka 5. maijā un vienīgo reizi savā pirmajā spēlē nezaudēja - mūsējie nospēlēja neizšķirti 1:1 ar Čehijas izlasi. Rezultātā Latvijas izlase savā mājas čempionātā palika desmitajā vietā.

2007. gada pasaules čempionāts notika Krievijas galvaspilsētā Maskavā. 28. aprīlī Latvijai pirmajā spēlē bija jāmērojas spēkiem ar Šveices izlasi, kurai mūsējie zaudēja ar minimālu rezultātu 1:2. Kopvērtējumā Latvijas izlase palika 13. vietā.

2008. gadā pasaules čempionāts pēc ilgāka laika vairs nenotika Eiropā, un pasaules labākās komandas uzņēma Kanādas pilsētas Halifaksa un Kvebeka. 2. maijā mūsējiem nācās cīnīties ar ASV izlasi, un amerikāņi bija spēcīgāki, uzvarot ar rezultātu 4:0. Latvija čempionātu beidza kā 11. labākā komanda.

2009. gadā mūsējiem tāpat kā debijas gadā bija jābrauc uz Šveici, turklāt otro gadu pēc kārtas pirmajā spēlē jāstājas pretī amerikāņiem. Spēle notika 25. aprīlī, un tajā Latvija zaudēja ar rezultātu 2:4. Kopvērtējumā mūsējie atkārtoja savu labāko sasniegumu, finišējot septītajā vietā.


2010. gadā labākās komandas tikās Vācijas pilsētās Ķelnē, Manheimā un Gelzenkirhenē, un trešo reizi pirmajā spēlē mūsējiem bija jātiekas ar Šveices izlasi. 8. maija spēlē šveicieši uzvarēja ar rezultātu 3:1, bet Latvijas izlase čempionātu beidza kā 11. labākā komanda.


Pagājušajā gadā pasaules čempionāts notika Slovākijas pilsētās Bratislavā un Košicē, un Latvijas izlases pirmie pretinieki 30. aprīlī bija čehi, kuri uzvarēja ar rezultātu 4:2. Latvijas izlase kopvērtējumā atkārtoja savu sliktāko sasniegumu, ierindojoties 13. vietā.


Šogad čempionāts notiek divās valstīs - Somijā un Zviedrijā, un pirmo reizi mūsējiem pirmajā spēlē nācās spēkoties ar Krievijas izlasi. Jau ziņots, ka arī šoreiz Latvijai neizdevās uzvarēt savā pirmajā spēlē, zaudējot saviem lielajiem kaimiņiem ar rezultātu 2:5.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!