Foto: LETA

Latvijas hokeja izlases vārtus sestdien gaidāmajā pasaules čempionāta mačā pret Kazahstānu vārtus sargās Elvis Merzļikins, vēsta Latvijas Hokeja federācija (LHF).

Līdz ar to pašlaik 22 gadus vecais Merzļikins stāsies vārtos jau savā ceturtajā šī pasaules čempionāta spēlē. Līdz šim viņš Krievijā notiekošajā turnīrā piedalījies trīs spēlēs, visās no tām ciešo zaudējumus, tomēr vidēji mačā viņš ielaidis 2,89 ripas un atvairījis 92,31% pretinieku metienu.

Tāpat LHF ziņo, ka kā 13.uzbrucējs šim mačam tiks pieteikts Edgars Kulda, savukārt septītais aizsargs būs Edgars Siksna. Ārpus pieteikuma palicis aizsargs Jānis Andersons.

A apakšgrupas mačs starp Latvijas un Kazahstānas izlasēm VTB ledus pilī sāksies plkst.20.15. Spēli tiešraidē pārraidīs kanāli TV3, 3+ un "Re:TV".

Latvijas izlase, izcīnot uzvaru šajā mačā, garantēs palikšanu elitē, savukārt Kazahstānas valstsvienība A apakšgrupas kopvērtējumā patlaban ir pēdējā vietā, tādējādi komandai draud izkrišana no augstākās divīzijas.

Latvijas izlase šo čempionātu aizvada atzīstami, tomēr joprojām ir vienīgā komanda apakšgrupā, kas cīnās bez uzvarām. Turnīra pirmajā mačā Latvija ar 1:2 papildlaikā piedzīvoja neveiksmi pret Zviedriju, bet pēc tam ar 3:4 pēcspēles metienos nācās piekāpties arī Čehijai.

Turpinājumā pirmdien Latvija ar 0:4 kapitulēja Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadītās mājinieces Krievijas priekšā, trešdien Latvija ļoti dramatiskā duelī ar 4:5 piekāpās Šveicei, mača laikā spējot atspēlēties no 0:3 deficīta, bet piektdien pēcspēles metienos ar 2:3 atzina arī Dānijas pārākumu.

Tikmēr Kazahstāna, kas pašlaik kopvērtējumā ir apakšgrupas pēdējā vietā, savā pirmajā mačā ar 3:2 "bullīšos" pārspēja Šveici, bet pēc tam tikai zaudēts - 4:6 ļoti cienīgā mačā pret Krieviju, 2:4 pret Norvēģiju, 3:7 pret Zviedriju un 1:3 pret Čehiju.

Latvija ar Kazahstānu augstākajā divīzijā līdz šim tikusies trīs reizes un guvusi trīs uzvaras - 1998.gadā ar 7:2, 2004.gadā ar 3:1 un 2014.gadā ar 5:4. Latvija bez zaudējumiem augstākajā divīzijā cīnījusies vēl tikai ar Japānu un Slovākiju.

Neveiksmīgāk gan Latvijai ar Kazahstānu gāja 2006.gada Turīnas olimpiskajās spēlēs, kad tika zaudēts ar 2:5. Savukārt 2013.gadā Soču olimpisko spēļu kvalifikācijā Latvija ļoti svarīgā cīņā bija pārāka ar 3:2.

Latvijas valstsvienībai pasaules čempionātā vairs nevar palīdzēt Miķelis Rēdlihs, kurš spēlē pret Šveici guva ceļgala savainojumu, turklāt līdz tam bija komandas rezultatīvākais spēlētājs. Tās pirms cīņas ar Dāniju lika izmainīt pilnīgi visus uzbrucēju virknējumus.

Kazahstānas izlasē lielākās zvaigznes ir trīs tās naturalizētie pirmās maiņas uzbrucēji - kanādieši Naidžels Douss un Dastins Boids, kā arī amerikānis Brendons Bočenskis, kuri jau vairākas sezonas pārstāvējuši Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubu Astanas "Baris", bet tagad ir ieguvuši arī Kazahstānas pilsonību. Viņi īpaši bīstami ir vairākumā, bet rezultatīvākais ar piecās spēlēs gūtiem trim vārtiem un četrām rezultatīvām piespēlēm ir Douss.

Kazahstāna iepriekšējo reizi vairākas sezonas pēc kārtas pasaules čempionāta augstākajā divīzijā noturējās no 2004. līdz 2006.gadam. Savukārt kopš 2009.gada tā allaž vienu gadu spēlē augstākajā divīzijā, izkrīt uz pirmo līgu, bet pēc tam uzreiz atkal pakāpjas augstāk.

Kazahstānas izlases galvenais treneris ir skandalozais krievu speciālists Andrejs Nazarovs.

Pēc šī mača Latvijai grupu turnīra atliks vēl tikai viena cīņa, kurā otrdien būs jāspēkojas ar Norvēģiju. Sekmīga snieguma gadījumā Latvijas izlase joprojām arī saglabā izredzes sasniegt ceturtdaļfinālu.

Vēl A apakšgrupas ietvaros šodien plkst.12.15 Norvēģija tiksies ar Zviedriju, bet plkst.16.15 Krievija spēkosies ar Šveici.

A apakšgrupas kopvērtējumā līdere ar piecās spēlēs gūtiem 14 punktiem ir Čehija, bet tai ar 11 punktiem seko Zviedrija, kamēr trešā ar deviņiem punktiem ir Krievija. Ceturtā ar septiņiem punktiem ir Šveice, kamēr seši punkti ir Dānijai, bet sesto pozīciju ar pieciem punktiem ieņem Norvēģija. Trīs punktus izcīnījusi Latvija, kas par punktu apsteidz savu nākamo pretinieci Kazahstānu.

Latvijas hokeja izlases sastāvs mačam pret Kazahstānu:

vārtsargi - Edgars Masaļskis (Toljati "Lada", KHL), Elvis Merzļikins ("Lugano", Šveice);

aizsargi - Oskars Cibuļskis, Aleksandrs Jerofejevs, Guntis Galviņš (visi - Rīgas "Dinamo"), Kristaps Sotnieks ("Lada"), Ralfs Freibergs (Toledo "Walleye", ECHL), Maksims Širokovs ("Sterzing"/"Vipiteno", Itālija), Edgars Siksna (Karagandas "Sariarka", VHL);

uzbrucēji - Gints Meija, Miks Indrašis, Andris Džeriņš, Vitālijs Pavlovs, Gunārs Skvorcovs, Māris Bičevskis, Edgars Kulda (visi - Rīgas "Dinamo"), Aleksejs Širokovs (Aļmetjevskas "Ņeftjaņik", VHL), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas "Torpedo", KHL), Roberts Bukarts ("Zlin", Čehija), Rodrigo Ābols (Portlendas "Winterhawks", WHL), Zemgus Girgensons (Bufalo "Sabres", NHL), Ronalds Ķēniņš (Jūtikas "Comets", AHL).

Kazahstānas hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Pāvels Poluektovs (Astanas "Baris"), Vitālijs Koļesņiks (Jaroslavļas "Lokomotiv", KHL), Dmitrijs Maļgins (Astanas "Nomad");

aizsargi - Romāns Savčenko, Vjačeslavs Trjasunovs, Maksims Semjonovs, Aleksandrs Ļipins, Iļja Lobanovs (visi - "Baris"), Andrejs Korabeiņikovs (Ņeftekamskas "Toros", VHL), Artemijs Lakiza, Daniars Kairovs (abi - "Nomad");

uzbrucēji - Naidžels Douss, Maksims Hudjakovs, Mihails Paņšins, Romāns Starčenko, Brendons Bočenskis, Dmitrijs Grentss, Dastins Boids, Iļja Solarjovs, Vadims Krasnoslobodcevs, Konstantīns Puškarjovs (visi - "Baris"), Aleksandrs Šins, Jevgēņijs Rimarevs (abi - Ustjkamenogorskas "Torpedo"), Vladimirs Markelovs (Kokšetau "Arlan"), Ņikita Ivanovs (Karagandas "Sariarka").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!