Latvijas hokeja izlases vārtus piektdien Maskavā gaidāmajā pasaules čempionāta A apakšgrupas spēlē ar Dāniju sargās Elvis Merzļikins, kamēr no laukuma spēlētājiem malā paliks tikai aizsargs Jānis Andersons, pēc rīta pusē aizvadītā ieslidošanās treniņa atklāja Latvijas valstsvienības galvenā trenera palīgs Kārlis Zirnis.

A apakšgrupas mačs VTB ledus pilī sāksies plkst.20.15. Spēli tiešraidē pārraidīs kanāli TV3, "Re:TV" un "Viasat Sport Baltic".

Merzļikinam šī būs trešā spēle čempionātā, jo viņš aizvadīja arī cīņas pret Zviedriju un Krieviju, kurās viņš atvairīja 75 no 81 metiena, vidēji mačā ielaižot 2,95 ripas un atvairot 92,59% metienu, kas ir ceturtais labākais rādītājs čempionātā. Vienu pozīciju augstāk atrodas Dānijas izlases ripu ķērājs Sebastians Dāms, kurš trīs spēlēs ir atvairījis 93,75% metienu un vidēji mačā ielaidis 2,61 ripu.

Kā jau tika prognozēts, tad traumu guvušā Miķeļa Rēdliha vietā maiņā pie Andra Džeriņa un Roberta Bukarta spēlēs Kaspars Daugaviņš. Jau ziņots, ka Rēdlihs traumu guva trešdien spēlē pret Šveici un nākamajā dienā jau devās mājup.

Vēl vienu uzbrucēju virknējumu veidos Zemgus Girgensons, Gints Meija un Miks Indrašis, savukārt Ronalds Ķēniņš spēlēs kopā ar Vitāliju Pavlovu un Alekseju Širokovu. Savukārt ceturtajā uzbrucēju trio iekļauti Edgars Kulda, Māris Bičevskis un Rodrigo Ābols, tikmēr kā 13.uzbrucējs sastāvā iekļauts Gunārs Skvorcovs, kurš iepriekšējā mačā palika ārpus pieteikuma.

Aizsardzībā izmaiņu nav, un spēlei gatavojas Kristaps Sotnieks, Aleksandrs Jerofejevs, Guntis Galviņš, Maksims Širokovs, Oskars Cibuļskis, Ralfs Freibergs un Edgars Siksna, bet malā ceturto spēli paliek Jānis Andersons, kurš līdz šim ir piedalījies vienā mačā.

Rēdliha trauma ir nepatīkama, taču tāds ir sports un ar to ir jārēķinās, pēc treniņa sacīja Zirnis. "Tā sanāk, ir traumas, taču tagad citiem jāparāda sevi. Džeriņa maiņā nedaudz pamainīsies vairākums, kur vidū būs Daugaviņš, bet cerams, ka viss nostrādās un tā maiņa atkal parādīs labu sniegumu. Jāiet un jāspēlē, jācīnās līdz beigām, jāuzvar divcīņās," panākuma atslēgu ieskicēja treneris.

Dānija ceturtdien ar zaudēja Krievijai, un bija acīmredzams, ka viņi pietaupa spēkus mačam ar Latviju. "Ko tur vērtēt, Krievija spēlēja, bet dāņi, teikšu tā, ne īpaši. Spēli noskatījāmies. Katra spēle čempionātā ir svarīga, un mēs arī šai esam gatavi," ceturtdienas vakara notikumus komentēja Zirnis.

Dānijas vadošajā maiņā ir trīs Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētāji Nikolajs Ēlers (Vinipegas "Jets"), Larss Ellers (Monreālas "Canadiens") un Janiks Hansens (Vankūveras "Canucks"), taču Zirnis uzsvēra, ka arī otrais virknējums ir bīstams.

"Viņiem pirmās divas maiņas ir ļoti labas, tām jāpievērš lielākā uzmanība. Vairākums viņiem ir diezgan labs, jo ir labi izpildītāji, var atrast mazos caurumiņus un sodīt par mazāko kļūdu, tāpēc jāskatās, lai nav brīvas piespēļu līnijas. Ja piespēle tomēr iziet, tad jābloķē metieni, bet, ja ripa iziet cauri, tad mums pirmajiem jābūt vārtu priekšā pie atlēkušajām ripām. Dāņi vairākumā meklē savas iespējas, mēģinot sagriezties trijstūrī, ko nevajadzētu pieļaut," taktiskās nianses atklāja Zirnis, šoreiz gan nevēloties iedziļināties, kāda būs Latvijas taktika. "Ko tur daudz taktikoties, jāiet un jāspēlē".

Viens no Dānijas izlases līderiem ir vārtsargs Dāms. "Viņš visu turnīru labi spēlē. Vārtsargs nav augumā ražens, bet spēlē, agresīvi izslidojot no vārtiem. Tāpēc, ja var, uzreiz jāmet pa augšu, bet ja nē, tad viņš nāk ārā no vārtiem un var atdot piespēli, jo vārti paliek diezgan brīvi," potenciālās pretzāles Dāmam meklēja Zirnis.

Latvijas izlase šo čempionātu sāka atzīstami, trīs mačos pret spēcīgiem pretiniekiem gūstot divus punktus. Turnīra pirmajā mačā ar 1:2 papildlaikā tika piedzīvota neveiksme pret Zviedriju, bet pēc tam ar 3:4 pēcspēles metienos nācās piekāpties arī Čehijai. Savukārt pirmdien Latvija ar 0:4 kapitulēja Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadītās mājinieces Krievijas priekšā, bet trešdien Latvija piedzīvoja ceturto zaudējumu, ļoti dramatiskā duelī ar 4:5 piekāpās Šveicei, mača laikā spējot atspēlēties no 0:3 deficīta.

Tikmēr mūsu šodienas pretiniece Dānija čempionāta ievadā ar 3:0 uzveica Norvēģiju, bet nākamajā mačā ar 2:5 piekāpās Zviedrijai. Otrdien dāņi trešajā periodā izlaida divu vārtu pārsvaru un pagarinājumā ar 2:3 zaudēja Šveicei, bet ceturtdien cieta smagu sagrāva pret Krieviju.

Latvija ar Dāniju augstākajā divīzijā spēkojusies trīs reizes. 2003.gadā tika izcīnīta uzvara ar 4:2, 2011.gadā pēcspēles metienu sērijā piedzīvots zaudējums ar 2:3, bet gadu vēlāk latvieši ar 0:2 piekāpās arī pamatlaikā.

Abās komandās ir pa vienam spēlētājam, kuri čempionātu noslēguši priekšlaicīgi. Latvijas izlasē tas ir Rēdlihs, bet Dānijas izlasei vairs nevar palīdzēt aizsargs Jespers Jensens, kurš mačā pret Šveici guva smadzeņu satricinājumu.

A apakšgrupas kopvērtējumā vadībā ar četrās spēlēs gūtiem 11 punktiem ir Čehija, kam divus punktus zaudē Krievija. Mājiniekiem ar astoņiem punktiem seko Zviedrija, bet ceturtā ar septiņiem punktiem ir Šveice. Piekto pozīciju ar pieciem punktiem ieņem Norvēģija, četrus punktus guvusi Dānija, kamēr pa diviem punktiem ir Latvijai un Kazahstānai.

Pēc spēles ar dāņiem sestdien Latvija samēros spēkus ar Kazahstānu, bet grupu turnīra noslēgumā nākamajā otrdienā spēlēs pret Norvēģiju.

Latvijas izlase pasaules čempionāta augstākajā divīzijā spēlē jau 20.gadu pēc kārtas. Piekto reizi komandu cīņā ved Leonīds Beresņevs, kurš februārī trešo reizi karjerā tika iecelts par valstsvienības galveno treneri. Viņam čempionātā palīdz Ģirts Ankipāns, Kārlis Zirnis un Juris Klodāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!