Foto: F64

Spēlēt pret komandām, kuru sastāvā pārsvarā ir Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubu spēlētāji, Latvijas izlases vārtsargs Elvis Merzļikins uzskata par lielu pārbaudījumu, jo šajos mačos viņš var salīdzināt savu varēšanu ar pasaules spēcīgākās līgas meistariem.

Latvijas izlase ceturtdien pasaules čempionātā Ķelnē ar 0:2 atzina spēcīgās Zviedrijas pārākumu, turnīrā piedzīvojot pirmo zaudējumu četros mačos.

Par cīņas labāko spēlētāju Latvijas izlases rindās tika atzīts tieši Merzļikins, kurš atvairīja 28 no 30 metieniem, kurš pēc mača bija drūmāks par drūmu. "Paši neiemetām, bet ielaidām divus vārtus. Nekā patīkama," žurnālistiem sacīja ripu ķērājs.

Pret zviedriem viņš spēlēja arī pērn pasaules čempionātā Maskavā, toreiz debitējot šāda līmeņa turnīrā, bet Latvija tad zaudēja pagarinājumā ar 1:2.

"Šis un nākamais mačs ar ASV man ir pārbaudījums, jo šajās spēlēs es varu sevi salīdzināt ar NHL spēlētājiem, lai saprastu kādā līmenī es esmu. Visi zina, ka mans sapnis ir tikt uz NHL. Pirms šī mača bija spēlētāji, no kuriem es baidījos, bet šajā mačā pierādījās, ka tam nav iemesla. Viens no tiem, no kuriem es pirms spēles baidījos, bija Viktors Hedmans. Viņam parasti uz "Play Station" ir spēcīgs metiens, bet tagad nelikās, ka ir tik stiprs. Spēlēt pret NHL hokejistiem man ir interesantāk, jo es redzu, cik esmu izaudzis un kādā līmenī atrodos. Pēc šādiem mačiem zinu, kur man ir jāpieliek, jo šīs komandas demonstrē ātrāku hokeju nekā Šveicē," prātoja Merzļikins.

"Pērn pret zviedriem man bija grūtāk, jo tā bija mana debijas spēle pasaules čempionātā. Tad es nenormāli nervozēju, kas atņēma daudz enerģijas. Tagad tā nebija, taču šoreiz zviedriem bija labāks sastāvs, labāka taktika," atzina Merzļikins, kurš šajā turnīrā aizvadījis četras spēles, vidēji mačā ielaižot vienu ripu un atvairot 96,30% metienu, kas ir otrs labākais rādītājs čempionātā.

Vārtsargs skaidroja, ka pirmajos zaudētajos vārtos pretiniekam paveicies, jo Gābriels Landeskogs atradis mazu spraudziņu, kur arī trāpījis.

"Žēl par pirmajiem zaudētajiem vārtiem, jo viņiem paveicās. Mēs visi cīnījāmies, darījām, ko varējām. Varbūt pirmajā un otrajā periodā mēs mazliet "nogulējām", bet trešajā periodā mēs izgājām ar citu apņēmību, bija momenti, taču veiksme nebija mūsu pusē. Savukārt pie otrajiem vārtiem neko daudz nevarēju izdarīt, jo jau pirmajā metienā izstiepos cik varēju, ripa trāpīja pa stabu, bet otrais metiens bija jau vārtu stūrī, tur neko vairs nevarēja darīt," ielaistos vārtus atcerējās Merzļikins.

Otrajā periodā bija epizode, kad viņš aptuveni minūti skaitliskajā mazākumā spēlēja bez nūjas, kuru nav varējis pacelt, jo tad nopelnītu noraidījumu. "Nūja vienkārši izkrita ārā, bet tā kā man viņu pastūma, tad es nevarēju viņu celt augšā, jo dabūtu divas minūtes. Bija jāgaida līdz brīdim, kamēr ripa tika izsviesta no zonas," skaidroja vārtsargs.

Latvijas izlase pasaules čempionātu sāka ar 3:0 uzvarot Dāniju, kam sekoja panākums ar 3:1 pret Slovākiju un uzvara ar 2:1 pret Itāliju.

Nākamo spēli Latvija aizvadīs sestdien pret ASV, bet pirmdien un otrdien mērosies spēkiem attiecīgi ar Krieviju un Vāciju.

A apakšgrupas kopvērtējumā pirmo vietu ar 11 punktiem četrās spēlēs ieņem Krievija, kurai ar deviņiem punktiem seko Latvija un ASV. Ceturtā ar septiņiem punktiem ir Zviedrija, kam ar pieciem punktiem seko Vācija, bet četri punkti ir Slovākijai. Tikmēr uzreiz aiz pirmā sešinieka Dānijai ir divi punkti, bet Itālijai - viens.

Četras labākās komandas iekļūs ceturtdaļfinālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!