Foto: F64
Latvijas vīriešu hokeja izlase šodien pasaules čempionāta ceturtdaļfināla spēlē "Arēnā Rīga" spēkosies ar Zviedrijas valstsvienību, noskaidrojot vienu no četrām pusfinālistēm.

Mačs "Arēnā Rīga" sāksies plkst.20.20. Portāls "Delfi" piedāvās spēles teksta tiešraidi no "Arēnas Rīga".

Plkst.16.20 "Arēnā Rīga" spēkosies Šveice un Vācija. Tamperē dienas pirmajā spēlē būs ASV un Čehijas mačs, bet vakarā spēkosies Somija ar Kanādu.

Pirms pusfināliem komandas tiek izsētas, balstoties uz to rezultātiem apakšgrupās.

Latvijas hokejisti pasaules čempionāta ceturtdaļfinālam kvalificējušies pirmo reizi kopš 2018.gada un otro kopš jaunākā formāta ieviešanas, bet labāko astoņniekā iekļuvuši sesto reizi vēsturē.

Latvijas izlase čempionātu sāka ar diviem zaudējumiem, ar 0:6 piekāpjoties Kanādai un 1:2 - Slovākijai. Pēc tam sekoja vēsturē pirmā uzvara pār čehiem (4:3 papildlaikā) un tika izcīnītas vēl četras uzvaras - 2:1 pār Norvēģiju, 3:2 pār Slovēniju, 7:0 pār Kazahstānu un 4:3 papildlaikā pār Šveici. Pēdējā mačā iegūtie punkti ļāva ne tikai iekļūt ceturtdaļfinālā, bet izcīnīt trešo vietu B apakšgrupā.

Zviedrija grupas pirmajās sešās spēlēs izcīnīja uzvaras pār Vāciju (1:0), Austriju (5:0), Somiju (2:1 pēcspēles metienu sērijā), Ungāriju (7:1), Franciju (4:0) un Dāniju (4:1). Noslēdzošajā mačā par pirmo vietu A apakšgrupā pretī stājās ASV, kurai tika piedzīvots zaudējums ar 3:4 papildlaikā.

Zviedrija ir Latvijas izlases visbiežākā pretiniece pasaules čempionātos - abas komandas tikušās 17 reizes, taču nevienā no tām latviešiem nav izdevies uzvarēt pamatlaikā. 1997.gada čempionāta mačā tika fiksēts neizšķirts 1:1, bet vienīgā uzvara izcīnīta 2009.gadā, kad tika gūta virsroka ar 3:2 pēcspēles metienos. Pērnā gada meistarsacīkstēs zviedri uzvarēja ar 1:0, pateicoties Viljama Nīlandera vairākumā gūtajiem vārtiem.

Uz Toronto "Maple Leafs" uzbrucēja Nīlandera palīdzību Zviedrijas izlase cerēja arī šajā čempionātā, taču viņš nepievienojās valstsvienībai, un kā viens no šī lēmuma iemesliem tika minēts tas, ka hokejists no sastāva negribēja izstumt savu brāli Aleksanderu.

Šī brīža Zviedrijas izlases sastāvā ir desmit Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētāji, bet rezultatīvākais līdzšinējos mačos ir Ženēvas "Servette" spēlējušais aizsargs Henriks Tēmerness - viņam desmit punkti, visi ar rezultatīvām piespēlēm. Arī labākais vārtu guvējs ir no Šveices līgas, "Bern" uzbrucējam Oskaram Lindbergam izceļoties ar trīs precīziem metieniem.

Jaunākais Zviedrijas izlases dalībnieks ir 18 gadus vecais uzbrucējs, Rodrigo Ābola bijušais komandas biedrs "Orebro" rindās Leo Kārlsons, kuram šogad tiek prognozēta visaugstākā drafta izvēle no Eiropā spēlējošajiem hokejistiem.

Latvijas izlases kapteinis čempionātā ir Kaspars Daugaviņš, bet viņa asistentu lomas pilda Rodrigo Ābols un Roberts Bukarts. Šajā turnīrā Latvijas izlasē debitē Dans Ločmelis un Toms Andersons.

Katras spēles pieteikumā varēs būt 22 hokejisti, bet, kādam no hokejistiem čempionāta laikā gūstot traumu, turnīra pieteikumā varēs veikt izmaiņas. Tādā veidā uzbrucēju Andri Džeriņu aizvietoja Georgs Golovkos.

Tāpat otrdien izlases rindas papildināja nedēļas nogalē sezonu Amerikas Hokeja līgā (AHL) noslēgušais aizsargs Kristiāns Rubīns.

Darbā ar nacionālo izlasi galvenajam trenerim Harijam Vītoliņam asistē Lauris Dārziņš, Artūrs Irbe, Artis Ābols, Peteri Nummelins un Raimonds Vilkoits.

Latvijas izlase, gatavojoties pasaules čempionātam, pārbaudes spēlēs pa reizei uzvarēja un zaudēja Polijas, Lielbritānijas un Šveices hokejistiem, kā arī izbraukumā pārspēja Dāniju.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei garantē septiņas spēles. Katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet abu grupu vājākās komandas - Slovēnija un Ungārija - pametīs spēcīgāko divīziju, un nākamgad to vietā starp 16 labākajām būs Polija un Lielbritānija.

Pērn pasaules meistarsacīkstēs triumfēja somi, kuri izšķirošajā mačā bija pārāki par Kanādu.

Pasaules čempionāts, kuru kopīgi rīko Somijas pilsēta Tampere un Rīga, norisināsies no 12. līdz 28.maijam.

Zviedrijas vīriešu hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam:

Vārtsargi: Jespers Vallsteds (Minesotas "Wild", NHL), Larss Jūhanssons (Gēteborgas "Frolunda"), Jākobs Jūhanssons ("Timra");

Aizsargi: Kristiāns Fulīns (Gēteborgas "Frolunda"), Henriks Tēmerness (Ženēvas "Servette", Šveice), Patriks Nēmets (Arizonas "Coyotes", NHL), Lūkass Bengtsons (Vēkšes "Lakers"), Timotijs Liljegrēns (Toronto "Maple Leafs", NHL), Rasmuss Sandīns (Vašingtonas "Capitals", NHL), Antons Lindholms ("Leksands"), Jūnatans Pudass (Šellefteo AIK);

Uzbrucēji: Pērs Lindholms (Šellefteo AIK), Denniss Īverberjs (Engelholmas "Rogle"), Markuss Sērensens ("Fribourg-Gotteron", Šveice), Leo Kārlsons ("Orebro"), Lukass Raimonds (Detroitas "Red Wings", NHL), Oskars Lindbergs ("Bern", Šveice), Jākobs Silverbergs (Anaheimas "Ducks", NHL), Jūnatans Berggrēns (Detroitas "Red Wings", NHL), Fābians Seterlunds (Sanhosē "Sharks", NHL), Līnuss Jūhanssons (Kārlstades "Farjestad"), Denniss Rasmusens ("Davos", Šveice), Karls Grundstrems (Losandželosas "Kings", NHL), Jākobs de la Rūse ("Fribourg-Gotteron", Šveice), Aleksanders Nīlanders (Pitsburgas "Penguins", NHL).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!