Foto: LETA

Savainojumi, kuru dēļ Latvijas hokeja izlasei gaidāmajā pasaules čempionātā nevarēs palīdzēt vairāki tās potenciālie līderi, valstsvienībai ir liels trieciens, taču ar skatu uz nākamā gada olimpiskajām spēlēm tā ir lieliska iespēja sevi pieteikt tuvākajiem komandas rezervistiem, uzskata izlases galvenais treneris Teds Nolans.

Uz pirmo oficiālo treniņu Latvijas izlase kopā sanāca trešdien, taču tās rindās šogad nebūs redzami vairāki vadošie hokejisti. Traumu dēļ čempionātā nespēlēs uzbrucējs Miķelis Rēdlihs un aizsargs Oskars Bārtulis, bet personīgi apstākļi ir aizsargam Arvīdam Reķim, ar kuru gan Nolanam vēl nav bijusi saruna. Tāpat tikai ļoti veiksmīga scenārija gadījumā laikā savus savainojumus varēs izārstēt aizsargs Jēkabs Rēdlihs un uzbrucējs Roberts Bukarts, savukārt vien pēc aptuveni nedēļas pilnvērtīgus treniņus sāks vārtsargs Edgars Masaļskis, kurš gan čempionātā noteikti spēlēšot.

Pilnīga skaidrība nav arī par pašlaik savainotā uzbrucēja Mārtiņa Karsuma iespējām ātri atlabt no pārciestās operācijas, bet ar lielu varbūtību paredzams, ka viņš izlasē nespēlēs. Lielu vēlēšanos atgriezties izlasē izrāda tikai piektdien operētais Guntis Galviņš. Nolans ar lielāko prieku redzētu viņu treniņos, taču viss būs atkarīgs no aizsarga atkopšanās ātruma.

"Izlasē ir spēlētāji, kurus iepriekš neesmu redzējis, un tā vienmēr ir laba lieta. Sagatavošanās darbs pirms turnīriem allaž ir piemērotākais laiks, lai apskatītos, vai izlases tuvumā nav kāda jauna un talantīga hokejista," pēc treniņa izteicās Nolans. "Situācija ar savainojumiem komandai ir liels trieciens. Ar to ir grūti sadzīvot, taču jāsaprot, ka katrs savainotais spēlētājs paver iespēju kādam iekļūt izlasē un sevi skaļi pieteikt. Komandai galvenais ir būt gatavai nākamā gada olimpiskajām spēlēm, taču tas nekādā gadījumā nenozīmē, ka mazāk nopietni attieksimies pret pasaules čempionātu."

"Uz šo turnīru esam spiesti veidot pilnīgi jaunu komandu, jo savainojumi ir lieta, ko mēs nekādi nevaram ietekmēt. Katra spēlētāja zaudēšana sagādā vilšanos, taču sadzīvot ar vadošo hokejistu nespēlēšanu ir vēl smagāk. Te nu katram uz izlasi uzaicinātajam jaunajam spēlētājam ir iespēja, kas viņam jāizmanto," izcēla treneris. "Ceru, ka 23 un 24 gadus vecie izlases spēlētāji pratīs sevi pieteikt kā līderus. Mačos pret Čehiju visiem būs iespēja sevi pierādīt, tāpat noteikti eksperimentēsim ar hokejistu pozīcijām un skatīsimies, ko jaunu varam atrast."

Nolans neizslēdza iespēju, ka pašreizējā situācijā izlases kandidātos varētu atgriezties Raitis Ivanāns. Treneris esot par to runājis ar izlases vadību, sakot, ka nepieciešams ar viņu kontaktēties un noskaidrot situāciju. Tāpat Nolans patur durvis uz izlasi atvērtas Ziemeļamerikā spēlējošajiem Kasparam Daugaviņam, Artūram Kuldam, Zemgum Girgensonam un Kristiānam Pelšam, kuru iespējas pievienoties komandai būs atkarīgas no viņu pārstāvēto komandu sekmēm. Treneris arī vēlētos izlases treniņos redzēt Ziemeļamerikā spēlējošo Teodoru Bļugeru, kurš gan nav iekļauts valstsvienības kandidātu sarakstā.

Pirmajā izlases treniņā piedalījās 15 uzbrucēji (Andris Džeriņš, Kaspars Saulietis, Gints Meija, Māris Bičevskis, Elvijs Biezais, Juris Upītis, Roberts Jekimovs, Miks Indrašis, Vitālijs Pavlovs, Juris Štāls, Gunārs Skvorcovs, Mārtiņš Cipulis, Aleksejs Širokovs, Lauris Bajaruns un Roberts Maziņš), seši aizsargi (Kristaps Sotnieks, Mārtiņš Porejs, Māris Jass, Oskars Cibuļskis, Krišjānis Rēdlihs un Mārtiņš Jakovļevs) un četri vārtsargi (Māris Jučers, Kristers Gudļevskis, Jānis Kalniņš un Ervīns Muštukovs).

"Liepājas metalurga" komandā spēlējošais Bajaruns un Maziņš, kurš šosezon spēlēja Somijas trešajā līgā, uz izlasi uzaicināti papildus, sākotnēji neiekļaujot viņus kandidātu sarakstā. Savukārt ceturtdien izlasei plāno pievienoties "Liepājas metalurga" komandas aizsargs Ričards Birziņš, kura vārds arī netika iekļauts izlases kandidātu sarakstā.

Tuvākajā laikā līdz nākamās nedēļas beigām izlasei plāno pievienoties arī Jānis Sprukts, Georgijs Pujacs, Jānis Andersons, Armands Bērziņš un Aleksandrs Jerofejevs, kā arī, iespējams, Agris Saviels, bet pagaidām savos klubos ir aizņemti Lauris Dārziņš un Ronalds Ķēniņš.

Neviens spēlētājs, izņemot savainotos, uzaicinājumam uz izlasi līdz šim nav atteicis, bet ar Aleksandru Ņiživiju Nolans plāno runāt tuvākajās dienās. Treneris cer uz pieredzējušā uzbrucēja palīdzību.

Tāpat pašlaik sezona turpinās pieredzējušajam uzbrucējam Herbertam Vasiļjevam, kura iespējamo atgriešanos izlasē apstiprināja izlases ģenerālmenedžeris Māris Baldonieks, sakot, ka vispirms jāsagaida viņa sezonas beigas, un piebilstot, ka Vācijas pilsonības pieņemšana Vasiļjevam nekādus juridiskus šķēršļus spēlēšanai izlasē neradīs.

Darbā ar izlasi Nolanam pašlaik palīdz Ēriks Miļuns, tomēr oficiāla statusa izlasē viņam vēl neesot. Nolana palīgs Toms Kūlens Latvijā plāno ierasties 17.aprīlī.

Pirmās Latvijas izlases pārbaudes spēles risināsies 3. un 4.aprīlī izbraukumā ar Čehiju.

Pasaules čempionāts no 3. līdz 19.maijam otro gadu pēc kārtas tiks aizvadīts Helsinkos un Stokholmā.

Latvijas valstsvienība spēlēs Helsinku apakšgrupā. Pirmajā mačā tā 4.maijā atkal sacentīsies ar pagājušā gada čempionvienību Krieviju, bet vēlāk tiksies arī ar mājiniekiem somiem, pagājušā gada pasaules čempionāta sudraba medaļniekiem slovākiem, Vāciju, Franciju, Austriju un ASV.

Četras labākās apakšgrupas komandas savas grupas ietvaros aizvadīs ceturtdaļfinālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!