Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pasaules čempionāts hokejā šodien Slovākijā turpinās ar vēl četriem mačiem.

Vispirms plkst.17.15 pēc Latvijas laika Košicē A grupā ASV spēkosies ar Lielbritāniju, bet galvaspilsētā Bratislavā B grupā Šveice tikies ar Norvēģiju. Savukārt vakarā, pulksten 21:15, A grupā Vācija spēkosies ar mājinieci Slovākiju, bet B grupā Krievija sacentīsies pret Itāliju. Portāls "Delfi" piedāvās šo maču teksta tiešraidi.

A grupas kopvērtējumā līdere ar maksimāli iespējamiem deviņiem punktiem trīs mačos ir Vācija, kamēr septiņi punkti ir Somijas kontā. Ar sešiem punktiem seko Kanāda, kamēr pa pieciem iekrājušas Dānija un ASV, tām noslēdzot pirmo piecinieku. Sestā ar trim punktiem ir Slovākija, kamēr viens punkts ir Francijas, bet neviens - Lielbritānijas kontā.

Tikmēr B grupas kopvērtējumā Šveicei un Krievijai ir maksimāli iespējamie deviņi punkti trīs mačos, kamēr pa sešiem punktiem iekrājušas Čehija, Latvija un Zviedrija. Savukārt aiz pirmā piecinieka ir komandas, kas pie punktiem nav tikušas - Austrija, Norvēģija un Itālija.

Latvija nākamo spēli aizvadīs ceturtdien, kad tiksies ar Čehiju.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 21.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju.

To vietā nākamajā gadā nāks Kazahstāna, kura augstākajā divīzijā nav spēlējusi trīs gadus, un Baltkrievija. Abas komandas ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā.

Pasaules čempionātu vēsturē zelta medaļām bagātākā ir Krievijas izlase (iepriekš - PSRS), kas medaļas kaklā kārusi 46 reizes - 27 zelta, desmit sudraba un deviņas bronzas. Hokeja dzimtenes Kanādas pārstāvji iekrājuši 49 medaļas (26 zelta, 14 sudraba un deviņas bronzas), bet trešajā vietā ar 46 godalgām atrodas Čehija (agrāk - Čehoslovākija), kas izcīnījusi 12 zelta, 13 bronzas un 21 bronzas medaļu.

Pērn pasaules čempionāta finālā Zviedrijas izlase pēcspēles metienos ar 3:2 uzvarēja Šveices izlasi, gūstot otro titulu pēc kārtas, savukārt bronzu ieguva ASV izlase, kas čempiontitulu nav izcīnījusi jau kopš 1960.gada.

Tikmēr Latvija pirmo reizi kopš 2009.gada sasniedza turnīra ceturtdaļfinālu, kurā ar 2:3 piekāpās nākamajai čempionei Zviedrijai.

Kopš 1993.gada, kad PSRS un Čehoslovākijas vairs nebija uz pasaules kartes, līdz pat 2013.gadam pie medaļām pasaules čempionātos tikušas tikai septiņas valstis - Kanāda, ASV, Krievija, Zviedrija, Somija, Čehija un Slovākija -, taču tad šo kārtību izjauca Šveice, kas bija otrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!