Foto: AFP/Scanpix
77.pasaules hokeja čempionāta sestajā spēļu dienā trešdien Helsinkos un Stokholmā tiek aizvadītas četras spēles.

Diena sāksies plkst.16.15, kad Helsinkos Vācija spēkosies ar Austriju. Maču tiešraidē būs iespējams vērot arī kanālā "Viasat Sport Baltic" (VSB).

Stundu vēlāk Stokholmā čempionāta sākumā jau vairākus pārsteigumus sagādājusī Šveice centīsies pārspēt arī Slovēnijas valstsvienību.

Vakara sesijā plkst.20.15 viena no čempionāta saimniecēm Somija Helsinkos spēkosies ar ASV. Arī šo spēli tiešraidē varēs vērot kanālā VSB.

Savukārt dienas noslēgumā plkst.21.15 pēc Latvijas laika risināsies mačs starp Zviedriju un Norvēģiju, ko translēs arī kanālā TV6.

Pēc trim kārtām Helsinku grupā pirmajā vietā ar deviņiem punktiem atrodas pašreizējā čempionvienība Krievija, par punktu mazāk ir Somijai, bet pa sešiem punktiem ir ASV un Slovākijas izlasēm. Pa trim punktiem ir Francijas un Austrijas izlasēm, pie viena punkta tikusi Vācija, bet Latvija joprojām cīnās bez punktiem.

Tikmēr Stokholmas grupā pirmo vietu ar astoņiem punktiem ieņem Šveice, par punktu apsteidzot Kanādu, bet par dieviem - Norvēģiju un Zviedriju. Pa trim punktiem izcīnījušas Čehija un Baltkrievija, bet Dānijai un Slovēnijai ir attiecīgi divi un viens punkts.

Kā ziņots, šīgada čempionāts otro reizi pēc kārtas tiek rīkots Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā un Somijas galvaspilsētā Helsinkos, bet Latvijas izlase starp pasaules vadošajām komandām startē 17.gadu pēc kārtas.

Abas Skandināvijas valstu galvaspilsētas pasaules spēcīgāko hokeja izlašu cīņas uzņem otro gadu pēc kārtas. Sākotnēji 2007.gada Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) kongresā tiesības uz 2013.gada čempionāta rīkošanu tika piešķirtas Zviedrijai, bet divus gadus vēlāk IIHF lēma, ka gan 2012., gan 2013.gada čempionātu Zviedrija un Somija rīkos kopīgi. Balsojumā par 2013.gada čempionāta rīkošanu Zviedrijas kandidatūra apsteidza Baltkrieviju, kas vēlāk tika pie iespējas rīkot 2014.gada pasaules čempionātu, Ungāriju un Čehiju, bet Latvija savu kandidēatūru atsauca, sniedzot atbalstu Zviedrijai.

Pasaules hokeja varasvīri čempionāta izspēles formātu neskartu bija atstājuši kopš 2000.gada, bet pērn ieviestā jaunā izspēles sistēma tiks likta lietā arī šogad, katrai izlasei čempionātā līdz ar to garantējot vismaz septiņus mačus.

Līdz ar pagājušā gada čempionātu tika ieviesta jauna turnīra izspēles kārtība ar 16 komandu sadalīšanu divās apakšgrupās, bet vienīgās izmaiņas šogad skars izšķirošo maču norises vietu - ja pērn pēc apakšgrupu un ceturtdaļfināla spēlēm katrā attiecīgajā pilsētā pusfināla mači un cīņas par medaļām notika Helsinkos, tad šogad tās risināsies Stokholmā.

Pasaules meistarsacīkstes hokejā šogad tiek rīkotas jau 77.reizi, spēcīgāko valstu grupā sacenšoties 16 izlasēm. No tām 14 pagājušajā gadā jau startēja pasaules čempionāta augstākajā divīzijā, bet pērnā turnīra divas vājākās komandas - Itāliju un Kazahstānu - šogad aizstāj Slovēnija un Austrija. Tiesa, Kazahstāna un Itālija nesen aizvadītajā pasaules čempionāta pirmās divīzijas B grupas turnīrā nopelnīja tiesības 2014.gadā atgriezties spēcīgāko valstsvienību sabiedrībā.

Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 14.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju. Šeit gan jāizceļ, ka pie automātiskas vietas nākamā gada turnīrā tikuši tā rīkotāji baltkrievi, līdz ar to šī izlase no augstākās grupas šogad neizkritīs.

Pirms gada pasaules čempionātā Krievijas izlase finālā ļoti pārliecinoši ar 6:2 pieveica pirms tam vairākus pārsteigumus sagādājušo Slovākiju, bet mačā par trešo vietu Čehija ar 3:2 uzvarēja vienu no sacensību saimniecēm Somiju.

Pasaules čempionātu vēsturē zelta medaļām bagātākā ir Krievijas izlase (iepriekš - PSRS), kas medaļas kaklā kārusi 42 reizes - 26 zelta, deviņas sudraba un septiņas bronzas. Hokeja dzimtenes Kanādas pārstāvji iekrājuši 46 medaļas (24 zelta, 13 sudraba un deviņas bronzas), bet trešajā vietā ar 46 godalgām atrodas Čehija (agrāk - Čehoslovākija), kas izcīnījusi 12 zelta, 13 bronzas un 21 bronzas medaļu.

Pēdējos trijos čempionātos allaž bijis cits uzvarētājs. Ja 2010.gadā par čempioniem kļuva čehi, tad 2011.gadā un pērn triumfēja attiecīgi Somija un Krievija, kamēr Čehija abos čempionātos izcīnīja bronzu. Krievijas hokejisti 2010.gada turnīrā tika līdz finālam, kur zaudēja Čehijai, bet aizpērnā un pagājušā gada turnīru finālos neveiksminieku lomā bija attiecīgi Zviedrija un Slovākija.

Kopš 1993.gada, kad PSRS un Čehoslovākijas vairs nebija uz pasaules kartes, pie medaļām pasaules čempionātos tikušas septiņas valstis - Kanāda, ASV, Krievija, Zviedrija, Somija, Čehija un Slovākija. Savukārt vēl šo abu lielvalstu ērā pie medaļām kāda no izlasēm ārpus vadošā septītnieka pēdējo reizi tika tālajā 1953.gadā.

2014.gadā čempionātu uzņems Minska, gadu vēlāk tas notiks Čehijas pilsētās Prāgā un Ostravā, bet 2016.gadā čempionāts norisināsies Maskavā un Sanktpēterburgā.

Tikmēr uz 2017.gada pasaules čempionāta rīkošanu pretendē arī Rīgas un Kopenhāgenas apvienotā kandidatūra, kas konkurē ar Berlīnes un Parīzes kandidatūru. Šo sacensību organizatori tiks paziņoti šī gada pasaules čempionāta laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!