Foto: AFI

24. aprīlī pirms Latvijas un Krievijas hokeja izlašu pārbaudes spēles "Arēna Rīga" notiks Latvijas hokeja leģendas Sergeja Žoltoka piemiņas pasākums, informēja Latvijas Hokeja federācija.

Žoltoks bija viens no spožākajiem neatkarības laika Latvijas hokeja uzbrucējiem un viens no pirmajiem Latvijas spēlētājiem Nacionālā Hokeja līgā (NHL). 1992.gadā divdesmit gadu vecumā viņš devās uz Ziemeļameriku, kur sāka savu ceļu uz NHL. Pirmais klubs, kurā Žoltoks spēlēja bija Bostonas "Bruins", un 1993. gada 18. novembrī, spēlējot pret Sanhosē "Sharks" , viņš guva arī savus pirmos vārtus pasaules spēcīgākajā līgā.

Sergejs ar sev raksturīgo milzīgo pašatdevi un darbaspējām kļuva par stabilu NHL spēlētāju – spēlējot Otavas "Senators", Monreālas "Canadiens", Minesotas "Wild", Nešvilas "Predators" rindās. Kopumā NHL regulārajā sezonā viņš nospēlējis 588 spēles, kurās guvis 111 vārtus un izdarījis 147 piespēles. Cīņās par Stenlija kausu Žoltoks nospēlējis 45 spēles un guvis 18 (4+14) punktus.

Latvijas izlases rindās Žoltoks aizvadījis 42 spēles, kurās guva 29 vārtus un izdarīja 21 piespēli. Latvijas hokeja izlases sastāvā viņš piedalījies sešos pasaules čempionātos.

"Es mīlu šo spēli. Es mīlu pārstāvēt savu valsti. Pie pirmās iespējas vienmēr esmu spēlējis Latvijas izlasē. Karjeras laikā esmu pārstāvējis ļoti daudz klubus, taču visvairāk manā sirdī ir palikusi tieši Latvijas izlase," kādā no intervijām sacīja Sergejs Žoltoks.

Sergeja Žoltoka sirds pārstāja pukstēt 2004. gada 3. novembrī Minskā "Rīga 2000" spēles laikā Baltkrievijas atklātajā hokeja čempionātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!