Foto: F64

Latvijas hokeja izlases kapteinis Rodrigo Ābols pēc smagās uzvaras pār Norvēģiju pasaules čempionāta trešajā spēlē sarunā ar Latvijas Televīziju izcēla komandas pašatdevi, bet iepriekšējās spēlēs un cīņā pret norvēģiem cietušais Rihards Bukarts uzsvēra, ka Latvijas vārdā ir gatavs uz daudz ko.

Latvijas hokeja izlase pēc pasaules čempionāta ievadā piedzīvotiem diviem zaudējumiem spēlēs pret ASV un Somiju pirmdien, 16. maijā, smagā cīņā pieveica Norvēģiju, gūstot trīs punktus, kas ir svarīgi turpmākajā cīņā par iekļūšanu ceturtdaļfinālā.

Iepriekšējā spēlē pret somiem Rihards Bukarts cīņas izskaņā tika iegrūsts apmalē un viņam konstatēts deguna lūzums, tāpēc maču pret Norvēģiju viņš aizvadīja aizsargmaskā. "Tas ir sports. Pats esmu izvēlējies tādu spēli spēlēt. Skaidrs, ka (hokejs) ir traumatisks. Latvijas vārdā esmu gatavs darīt daudz ko, un šī bija ļoti svarīga spēle un mēs uzdevumu izpildījām. Trīs punkti ir mūsu kasītē. Ļoti labs sniegums."

Latvijas izlases uzbrucējs cieta arī mačā pret norvēģiem – otrajā periodā bīstamu izklupienu no muguras pret viņu veica Ludvigs Hofs, kurš saņēma lielo sodu 5+20 minūtes. "Ribas traumēju, bet tā bija spēles epizode. Rīt droši vien sāpēs, bet šobrīd adrenalīns ir pārāks," par sāpīgo epizodi nosaka Rihards Bukarts.

Latvijas izlase pēc divām trešdaļām bija vadībā ar 3:1, bet trešajā periodā nācās izturēt pamatīgu norvēģu ofensīvu – pretinieki izdarīja 19 metienus, kamēr Latvijas izlase tikai četrus.

"Protams, bija tādas "validola" beigas, bet mēs tās izturējām. Tas tikai normāli – viņiem vajag, mums nevajag. Viņi taisa spiedienu, mēs aizsargājamies. Izturējām. Trīs punkti. Viss kārtībā. Visu cieņu viņiem, bet tā ir pagātne. Trīs punkti mūsu kasītē," saka 26 gadus vecais uzbrucējs. "Varbūt bija lēns sākums. Viņiem bija iniciatīva. Mums bija brīvdiena, viņiem spēle. Viņi bija aktīvāki. Bet tad spēle nomierinājās, aprunājāmies pēc 1. perioda savā starpā. Otrais bija lielisks periods, mēs bijām pārāki. Trešajā sākās viņu spiediens, kas hokejā ir tikai normāli. Diemžēl, ielaidām tos otros vārtus, devām iespēju atspēlēties. Būtu 3:1, būtu mierīgāk.

"Domāju, ka kopumā parādījām raksturu, un turpinām veidot komandu soli pa solim, turpinām krāt punktus. Nekas nav beidzies, viss ir iespējams," par turnīra nākotni saka hokejists.

Latvijai tagad ir divas brīvdienas, bet ceturtdien gaidāma spēle pret Čehiju. Rihards Bukarts cer, ka pa brīvdienām, runājot žargonā, kājas "nepaliks cementā", tāpēc vajag būt aktīviem, atpūsties, iziet pastaigāt, atslēgties no hokeja, jo sezonas gaitā trīs spēles četrās dienās ir retos gadījumos. "Tāpēc vajag atpūsties. Relaksēties. Lai kājas ir svaigas, nomierināt galvas. Svarīga spēle pret čehiem, jācenšas ņemt punktus no čehiem."

Savukārt Latvijas izlases kapteinis Ābols akcentēja daudzu komandas spēlētāju mazo pieredzi, tāpēc uzvara nākusi smagā cīņā.

"Pataisījām sev dzīvi nervozāku. Varbūt bija spiediens pēc divām zaudētām spēlēm, un tad tev nāk pretinieks, pret kuru jāņem punkti. Sākums nebija, kādu vēlējāmies, paviršs, spēlējām sarežģītāk nekā situācija prasīja. To var novelt uz to, ka esam gados jauna komanda, mēs vēl mācamies uzvarēt. Mācamies spēlēt kā pirmais numurus," LTV sacīja Ābols, norādot, ka pašatdeve palīdzējusi izturēt lielo norvēģu ofensīvu. "Džeki bloķēja metienus, spēlēja pārliecināti, Elvis (Merzļikins) pavilka pāris reizes – tur bija trakie rikošeti. Veiksme arī kaut kur palīdzēja. Tāds ir hokejs. Brīžiem paradoksāls. Ja iepriekšējā spēlē (pret Somiju) liekas, ka bijām pelnījuši kādu punktu, tad šodien varēja būt kaut kas pretējs."

Latvijas izlasei uzvara saglabā cerības cīņā par vietu ceturtdaļfinālā, kas gan būs tāpat sarežģīti paveicams. Lai to paveiktu, Latvijai turnīra atlikušajās spēlēs ne tikai jāuzvar Austrija un Lielbritānija, bet jāaptur kāda no rangā augstāk esošām komandām – Čehija vai Zviedrija. Latvijai nākamā spēle 19. maija vakarā būs tieši pret čehiem, tad sekos spēles pret Austriju un Lielbritāniju, bet apakšgrupas turnīra noslēgumā pretiniekos būs zviedri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!