Foto: AP/Scanpix
Pasaules hokeja čempionāta finālā sestdien iekļuva Slovākijas izlase, kas pusfinālā ar rezultātu 3:1 (1:0, 0:1, 2:0) pārspēja Čehijas valstsvienību.

Slovākijas vienībā divas reizes precīzi meta Miroslavs Šatans, bet reizi ripu vārtos raidīja Ļibors Hudačeks. Tikmēr Čehijas izlases labā ar vārtu guvumu izcēlās Mihaels Froliks.

Finālā Slovākijas hokejisti spēkosies ar Krievijas izlasi, kas savā pusfinālā ar rezultātu 6:2 (2:1, 2:0, 2:1) pārspēja turnīra mājinieci Somiju.


Pirmais periods

Komandas šo spēli iesāka aktīvi, demonstrējot skaistu uzbrukuma hokeju, taču līdz trešdaļas vidum spēles temps kritās un vienības mēģināja spēlēt pozicionāli. Turpinājumā Slovākijas izlasei bija pāris labas iespējas, kad Mihals Handzušs un Ļibors Hudačeks izdarīja metienus, bet Čehijas vārtsargs Jakubs Kovaržs ar raidījumiem tika galā. Savukārt Čehijas izlases spēlētājs Alešs Hemskis izkārtoja sev brīvu metienu, taču iespēju neizmantoja. Minūti vēlāk Slovākus no vārtu zaudējuma glāba vārtu stabs.

Arī nākamajās epizodēs komandas apmainījās ar metieniem, savukārt 16.minūtē pirmos vārtus spēlē guva Šatans, kurš iegāja zonā, saņēma piespēli un ar izcili precīzu metienu no asa leņķa izvirzīja vadībā Slovākiju. Atlikušajā laikā komandas bīstamus momentus pie vārtiem neizveidoja.

Otrais periods

Otrā perioda sākumā vairākas iespējas bija slovākiem, taču Kovaržs spēja precīzi. Lai arī spēles temps nebija no augstākajiem, tomēr gan Čehijas, gan Slovākijas komandās pa vienam spēlētājam guva savainojumus, bet slovākam Tomašam Starostam trauma bija nopietnāka un viņš devās uz ģērbtuvēm. Tikmēr Čehijas izlase pārņēma spēles iniciatīvu, izdarot bīstamus metienus, bet trešdaļas 11.minūtē Froliks pēc iemetiena ieguva ripu un izdarīja ātru metienu, kuru Slovāku vārtsargs Jans Laco neredzēja, un rezultāts kļuva 1:1.

Pēc Čehijas izlases vārtiem abas komandas palika aktīvākas, bet tikai mača 34.minūtē slovāks Jurajs Mikušs saņēma pirmo noraidījumu spēlē. Aizturētā soda laikā ripa gandrīz ielidoja čehu vārtos. Vairākumā Čehijai bija pāris iespējas, taču neviena no tām netika izmantota. Vēl vienam spēlētājam trešdaļas noslēgumā priekšlaicīgi nācās doties uz ģērbtuvēm, jo savainojumu guva Froliks. Pašā trešdaļas noslēgumā Mario Bliznaks saņēma vēl vienu noraidījumu, līdz ar to pēdējo trešdaļu Čehija sāks vairākumā.

Trešais periods

Lai arī Slovākija trešā perioda sākumā bija mazākumā, tas viņiem neliedza izvirzīties vadībā – čehi kļūdījās saspēlē pie uzbrukuma zonas zilās līnijas un Šatans izgāja viens pret vārtsargu, kuru eleganti apspēlēja, vēl reiz vadībā izvirzot Slovākiju. Arī Čehija bija tuvu vārtu guvumam, bet tiesnesis gāja skatīties video, kas parādīja, ka ripa vārtu līniju nešķērsoja. Tikmēr 45.minūtē čehi kļūdījās izmetot ripu no savas zonas un Hudačeks skaisti izmantoja šo "dāvanu".

Pēc zaudētajiem vārtiem Čehija veica vārtsarga maiņu, Kovaržu nomainot Jakubam Stepanekam, un čehu hokejisti sāka meklēt iespēju, kā lauzt spēli. Laba iespēja bija 52.minūtē, jo Čehijai bija vairākums, bet tajā Šatans izveidoja bīstamu pretuzbrukumu. Tomēr turpinājumā čehi izveidoja pamatīgu ofensīvu un iespieda Slovākiju savā aizsardzības zonā, tomēr Laco pārspēt viņiem neizdevās.Vairākumā Čehijai vairs nekas īsti nepadevās, bet Slovākija pretuzbrukumā gandrīz guva vēl vienus vārtus, bet Stepaneks ripu aizskāra un tā aizslīdēja gar vārtiem. Čehija centās glābt spēli, nomainot vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju, taču tas neizdevās, Slovākijai iekļūstot finālā.

Portāls "Delfi" arī šogad līdzjutējiem piedāvā izvēlēties savu spēles zvaigzni. Pēc katras pasaules čempionāta spēles nobalso par savu mača favorītu!!!

$t1='krievija'; $t2='somija'; include("/www/htdocs/sport/includes/projects/hockey2012/delfistar/bestplayer5.inc");?>

Slovākija pasaules čempionāta finālā spēlēs trešo reizi. 2000.gada finālā Slovākija piekāpās Čehijai, bet 2002.gadā slovāki kļuva par čempioniem, finālā apspēlējot tieši Krieviju, ar ko finālā spēkosies šogad.

Ceturtdaļfināla spēlē Slovākija sensacionāli ar 4:3 uzvarēja Kanādu, bet Čehija ar 4:3 pārspēja otru turnīra mājinieci Zviedriju

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!