Foto: F64

Bijušā Latvijas hokeja valstsvienības kapteiņa Kārļa Skrastiņa formaskrekls nedēļas nogalē izlases pārbaudes spēlēs būs pacelts pie "Arēnas Rīga" griestiem, taču publisks piemiņas brīdis tam nav paredzēts.

Pēc Skrastiņa traģiskās bojāejas septembrī ikviens varēja atvadīties no izcilā hokejista, tādēļ Latvijas Hokeja federācijā (LHF) nolēma, ka bijušā izlases aizsarga formaskreklu pie arēnas griestiem pacels jau laicīgi bez publiskām ceremonijām, paskaidroja LHF preses sekretārs Māris Gorbunovs. Gatavojoties startam pasaules čempionātā, Latvijas izlase piektdien un sestdien spēlēs pret Čehiju.

LHF valde 12.martā nolēma iemūžināt Skrastiņa formas numuru, tādējādi turpmāk neviens hokejists Latvijas valstsvienībā ar 7.numuru vairs nevarēs spēlēt. Visās Latvijas izlases mājas spēlēs pie arēnas griestiem līdzās Helmuta Baldera kreklam ar 19.numuru paredzēts izvietot arī Skrastiņa kreklu ar 7.numuru.

Jau drīz pēc Skrastiņa nāves LHF oktobrī solīja kapteiņa formas numuru iemūžināt, taču vēl februārī pārbaudes turnīrā Norvēģijā 7.numurs bija piešķirts aizsargam Kristapam Sotniekam, par ko federācija izpelnījās kritiku masu medijos. Latvijas izlasē līdz šim bija iemūžināts tikai leģendārā uzbrucēja Baldera 19. numurs, ar kuru izlasē neviens nespēlē.

Jau vēstīts, ka 2011.gada 7.septembrī, paceļoties gaisā no Tunošnas lidostas pie Jaroslavļas, avarēja Krievijas aviokompānijas "Jak-servis" lidmašīna "Jak-42", kas uz Kontinentālās hokeja līgas spēli Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā veda Jaroslavļas "Lokomotiv" komandu. Katastrofas brīdī gāja bojā 43 no 45 lidmašīnā esošajiem cilvēkiem, tostarp 36 no 37 "Lokomotiv" pārstāvjiem. Bojāgājušo vidū bija 11 ārzemnieki, tostarp Skrastiņš. Avārijā dzīvību zaudēja arī hokejisti no Krievijas, Čehijas, Slovākijas, Zviedrijas un Vācijas. Par bojāgājušo izlašu spēlētāju numuru iemūžināšanu jau iepriekš paziņoja Čehijas, Slovākijas un Vācijas hokeja federācijas.

Latvijas izlasē Skrastiņš debitēja 18 gadu vecumā – 1992. gada 7.novembrī, nacionālās izlases pirmajā spēlē pēc neatkarības atjaunošanas ar Lietuvu (13:2). Valstsvienībā viņš aizvadīja 151 spēli, kurā guva 28 vārtus un atdeva 38 rezultatīvas piespēles, nopelnot 66 rezultativitātes punktus. Spilgtākā spēle izlasē Skrastiņam bija 2003. gadā pasaules čempionātā Somijā, kad izšķirošajā spēlē par iekļūšanu nākamajā kārtā viņš iemeta trīs vārtus, palīdzot Latvijas izlasei ar 4:0 uzvarēt neērto Baltkrievijas izlasi.

Pēdējo turnīru izlasē Skrastiņš aizvadīja 2010.gada olimpiskajās spēlēs Vankūverā, kur, tāpat kā iepriekš pasaules čempionātos, viņš bija komandas kapteinis. Karjerā Nacionālajā hokeja līgā (NHL) Skrastiņš aizvadīja 832 spēles, kurās guva 32 vārtus un atdeva 104 rezultatīvas piespēles. Viņš piedalījās arī 20 Stenlija kausa izcīņas spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!