2022. gada pasaules čempionātā hokejā Tamperē sestdien, 28. maijā, pirmajā pusfinālā mājiniece Somijas izlase aizraujošā cīņā izturēja ASV izlases spiedienu, svinot uzvaru ar 4:3 (1:1, 2:1, 1:1).

Somija trešo reizi pēc kārtas spēlēs pasaules čempionāta finālā - pagājušā gadā Rīgā somus pieveica Kanāda, bet pirms trīs gadiem Slovākijā finālā Somija pārspēja Kanādu.

Šī ir pirmā reize, kad Somija kā pasaules čempionāta rīkotāja tiek pie medaļām, jo līdz šim visos turnīros somi savās mājās bija palikuši ārpus medaļnieku pulka.

Aizraujošā spēlē jau spēles 64. sekundē Neits Šmits ar negaidūtu metienu pārsteidza Somijas vārtsargu Jusi Olkinuoru. Pirmā perioda izskaņā somu centieni deva rezultātu, Miro Heiskanenam panākot 1:1. Otrā perioda piektajā minūtē Somija vairākuma pēdējās sekundēs izvirzījās vadībā pēc Sakari Manninena metiena, bet pēc nepilnām trīs minūtēm Šons Farels ar plaukstas metienu atjaunoja līdzsvaru spēlē. Komandas turpināja "uguņošanu" otrā perioda turpinājumā - pēc trīs minūtēm Sami Vatanens ar negaidītu metienu pārspēja ASV izlases vārtsargu Džeremiju Svejmanu, atgūstot somiem vadību 3:2.

Pēdējās trešdaļas sākumā ar plaukstas metienu Jiel Armia nostiprināja Somijas vadību, panākot 4:2. Turpinājumā ASV hokejisti pārņēma iniciatīvu, tomēr saasināt cīņu par uzvaru ilgi nespēja. četras minūtes pirms pamatlaika beigām ASV treneri nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju un pēc minūtes risks atmaksājās - pēc izcilas saspēles Adams Godete guva vārtus.

ASV izlase tādējādi kļuva par pirmo izlasi, kas šajā turnīrā pamatlaikā trīs reizes pārspēj somus, bet ar to bija par maz, lai tiktu finālā. Pēdējās divās minūtēs amerikāņi vēlreiz nomainīja vārtsargu, izdarīja pamatīgu spiedienu uz somu vārtiem, bet mājinieki izturēja šo pārbaudījumu, ļaujot gavilēt pārpildītajām tribīnēm.

Finālā svētdien Somija tiksies ar Kanādu vai Čehiju, bet amerikāņi pirms tam svētdien ar šī pāra zaudētāju cīnīsies par bronzu.

Portāls "Delfi" piedāvāja spēles teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!