Foto: F64
Ceturtdien, 27. maijā, valdība lēma par vairākiem ierobežojumiem, lai vakcinētas un Covid-19 pārslimojušas personas varētu apmeklēt hokeja spēles klātienē, sākot no 1. jūnija.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr.360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" paredz, ka skatītāji klātienē drīkst būt tikai tās personas, kurām ir sertifikāts, kas apliecina, ka persona ir vakcinēta pret Covid-19 un ir pagājušas 14 dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas, vai no 22 līdz 90 dienām pēc vakcīnas "AstraZeneca" ("Vaxzevria") saņemšanas un uzreiz pēc otrās devas saņemšanas.

Tāpat klātienē pasaules čempionātu hokejā varēs vērot tie cilvēki, kas spēj uzrādīt apliecinājumu, ka persona ir pārslimojusi Covid-19.

Pārbaudīt, vai skatītāji ir vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19, varēs ar Eiropas Savienības (ES) digitālo sertifikātu, kuru Latvijā testa režīmā plāno sākt lietot 1. jūnijā, ja Saeima pieņems nepieciešamos grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā. Plānots, ka Saeima to varētu izdarīt ceturtdienas laikā.

Skatītājiem būs jāuzrāda personalizēta ieejas biļete kopā ar derīgu personu apliecinošu dokumentu un sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Personalizēta ieejas biļete būs derīga tikai kopā ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu un biļetes lietotāja derīgu personu apliecinošu dokumentu.

Čempionāta organizētājam būs jānodrošina iespēja pie ieejas spēles norises vietā veikt pārbaudi, lai pārbaudītu dokumentus. Tāpat organizatoriem pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pieprasījuma būs jānodrošina skatītāju datu (vārds, uzvārds, kontaktinformācija, kā arī personalizētās sēdvietas atrašanās vieta) iesniegšana epidemioloģiskās izmeklēšanas nolūkos.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) valdības sēdes laikā brīdināja, ka lietotnē, kur notiks vakcinācijas sertifikātu pārbaude, darbības laikā var būt tehniskas kļūmes un var būt situācijas, kur nevar pārliecināties par sertifikāta esamību vai kaut kas kavējas.

"Mēs nevaram garantēt šādā sasteigtā grafikā, ka viss būs perfekti," brīdināja Pavļuts.

Noteikumi arī paredz, ka skatītājiem visas spēles apmeklējuma laikā jālieto mutes un deguna aizsegi, arī atrodoties spēles arēnas teritorijā ārtelpās. Visas spēles laikā skatītājam ir jāatrodas savās fiksētajās sēdvietās.

Kopējais skatītāju skaits Arēnā "Rīga" nedrīkst pārsniegt 2660 personas, bet Olimpiskajā sporta centrā – 1058 personas.

Čempionāta organizatoram jānodrošina skatītāju plūsmu tā, lai novērstu cilvēku drūzmēšanos, nodrošinātu divu metru distances ievērošanu ārpus sēdvietām un to, lai skatītāji, kuru sēdvietas atrodas dažādos sektoros, savstarpēji nesatiekas.

Tikai gadījumā, ja tiek ievērotas visas epidemioloģiskās drošības prasības, pasaules čempionāts hokejā drīkstēs notikt ar skatītājiem, kuri nav čempionāta akreditētās personas.

Valdības lēmums stāsies spēkā 1. jūnijā, līdz ar to regulējums attiecināms uz pēdējām 14 pasaules čempionāta hokejā spēlēm.

Jau ziņots, ka 20. maija vakarā nobalsojot par Jaunās konservatīvās partijas (JKP) iesniegto lēmuma projektu, Saeima uzdeva Ministru kabinetam nekavējoties izstrādāt kārtību, kādā 2021. gada pasaules čempionāta hokejā vīriešiem spēles klātienē drīkst apmeklēt personas, kuras ir vakcinētas vai izslimojušas Covid-19.

Tomēr lēmumā nav noteikts precīzs termiņš, kad valdībai šis darbs jāpaveic, lai gan čempionāts sākās piektdien, 21. maijā.

Savukārt lēmums par atļauju skatītājiem klātienē vērot pasaules hokeja čempionāta spēles būs jāpieņem Ministru kabinetam, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Ministrs atgādināja, ka esošajā epidemioloģiskajā situācijā iekštelpu aktivitātes lielam cilvēku skaitam nav atļautas, jo pastāv augsti inficēšanās riski. Savukārt kontekstā ar aicinājumu tribīnē ielaist pret Covid-19 vakcinētus cilvēkus Pavļuts uzsvēra, ka ir jāskatās, vai tas neradīs diskriminācijas riskus tiem, kas vēlas, bet vēl nav spējuši vakcinēties.

Saņemot premjera uzdevumu, Veselība ministrija izvērtēs apstākļus skatītāju klātbūtnes nodrošināšanai. Risku un iespēju analīzi plānots nosūtīt valdības vadītājam Krišjānim Kariņam (JV), pēc kā valdībai būs jāpieņem lēmums par to, kā rīkoties tālāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!