Latvijas hokeja izlase pirms pasaules čempionāta priekšsacīkšu noslēdzošajām spēlēm saglabā izredzes iekļūt ceturtdaļfinālā, bet scenāriji, lai spēlētu "play off", ir dažādi.

Pirms pēdējām spēlēm B grupā vietu ceturtdaļfinālā sev garantējusi Somija (15 punkti) un arī ASV (12 punkti un jāaizvada divas spēles). Tālāk kopvērtējumā ar 10 punktiem seko Kazahstāna, bet Vācijai, Latvijai un Kanādai ir pa deviņiem punktiem. Norvēģija (pieci punkti) un Itālija (nav punktu) vairs nevar pacīnīties pa vietu ceturtdaļfinālā.

Latvijas grupā atlikušas piecas spēles, no kurām divas būs jau šodien – ASV pret Vāciju un Norvēģija pret Kazahstānu. Savukārt rīt grupu turnīra pēdējā dienā no rīta spēlēs Kanāda un Somija, tad sekos ASV un Itālijas mačs, bet "vakara nagla" būs Latvijas spēkošanās ar Vāciju.

Vieglākais variants


Lai diži nerēķinātu un visu izteiktu vienā teikumā, tad Latvijai pat nav jāskatās uz citu maču iznākumiem un pamatlaikā jāuzvar Vācija. Kā saka, viss pašu rokās. Šajā gadījumā Latvija droši iesoļo ceturtdaļfinālā, bet obligātais nosacījums ir Latvijas uzvara pamatlaikā. Ja Latvijas izlases spēlēsies ar "uguni", tad jāizvērtē citi varianti.

Tomēr ļoti neliels procents, bet teorētiski iespējams – Latvijai ar uzvaru pamatlaikā var nepietikt iekļūšanai ceturtdaļfinālā. Šo iespēju apskatīsim zemāk "Nereālajā variantā".

Variants "Trakums"


Izskatot šo variantu, ir jānotiek patiešām nereāliem notikumiem. Pirmkārt, šodien Vācijai pamatlaikā jāuzvar ASV, bet Kazahstānai pagarinājumā vai pēcspēles metienos jāpieveic Norvēģija. Savukārt otrdien Kanādai pamatlaikā jāuzvar Somija un – visneticamākais – Itālijai pamatlaikā jāuzvar ASV. Un vakarā Latvijai pamatlaikā jāuzvar Vācija.

Šādā scenārijā uz trīs ceļazīmēm kandidē piecas izlases (ASV, Latvija, Vācija, Kazahstāna un Kanāda – visām pa 12 punktiem), un tad jau jāsāk rēķināt savstarpējo spēļu rezultāti. Tad spēkā stājas IIHF turnīra reglaments par komandu sarindošanu grupu noslēguma kopvērtējumā, un pirmkārt vērā tiek ņemtas šo piecu izlašu savstarpējais "mini turnīrs". Tajā ar deviņiem punktiem uzvar ASV, seko Latvija (septiņi punkti), Vācija (seši punkti), Kazahstāna (pieci punkti) un Kanāda (trīs punkti). Tādējādi Latvija kā trešā no grupas tiek izslēgšanas turnīrā.

"Nereālais variants"


Vienā variantā ar uzvaru pamatlaikā Latvija paliek ārpus četrinieka savā grupā. Un šajā gadījumā pat jābūt "lielākam kosmosam" nekā variantā "Trakums" jeb, runājot latviešu iecienītās spēles zolītes valodā, rokās ir jābūt četrām dāmām un četriem kalpiem. Nereāli, bet man pašam zolītē ir gadījies spēlēt ar četrām dāmām un trīs kalpiem rokās.

Pirmkārt, šodien Vācijai pamatlaikā jāuzvar ASV, bet Kazahstānai pamatlaikā jāpieveic Norvēģija. Savukārt otrdien Kanādai pamatlaikā jāuzvar Somija un – visneticamākais – Itālijai pamatlaikā jāuzvar ASV. Un vakarā Latvijai pamatlaikā jāuzvar Vācija.

Tad pa 12 punktiem būs ASV, Vācijai, Latvijai un Kanādai. Savstarpējās spēlēs "mazajā turnīra" atkrīt Kanāda (zaudējusi visām trijām izlasēm), bet paliek nākamais vietu sadalīšanas punkts – vēl viens "mazais turnīrs" starp šīm trīs izlasēm. Visām trijām komandām (Latvijai, ASV un Vācijai) būs pa trim punktiem, un tad jau jāsāk rēķināt gūto-zaudēto vārtu starpība savstarpējās spēlēs. Bet šobrīd šo variantu un iespējas rēķināt neviens nevēlētos uzņemties.

Variants "Trilleris"


Skaidrs, ka vēl pirms Latvijas un Vācijas spēles nebūs zināmas visas ceturtdaļfināla dalībnieces no B grupas. Pieņemot, ka Kazahstāna pamatlaikā uzvar Norvēģiju un ASV pamatlaikā pieveic Vāciju, kā arī Kanāda pamatlaikā uzvar somus, Boba Hārtlija vadītās Latvijas valstsvienības spēlē pret Vāciju var izvērsties īsts trilleris. Tobrīd ASV un Kazahstāna būs nodrošinājušas sev vietu ceturtdaļfinālā, bet Kanādai būs jau 12 punkti, kamēr Latvijai un Vācijai pa deviņiem.

Tas nozīmē, ka gan Vācijai, gan Latvijai iekļūšanai ceturtdaļfinālā vajag tikai un vienīgi uzvaru pamatlaikā, citādāk ceturtdaļfinālā caur adatas aci ielīdīs kanādieši. Iedomājamies, ka Latvijas spēlē pret vāciešiem pēdējās trešdaļas beigās rezultāts ir neizšķirts, kas nozīmē, ka abas komandas var "iet uz visu banku". Vai abas komandas ņems nost vārtsargus?

Līdzīgs gadījums, kas no malas var šķist nereāls, notika 2018. gadā pirmās divīzijas A grupas turnīrā Ungārijā. Lai saglabātu teorētiskas cerības uz iekļūšanu elitē, priekšpēdējā kārtā Slovēnijai un Itālijai savstarpējā spēlē vajadzēja tikai uzvaru pamatlaikā. Sākoties spēles 60 minūtei, rezultāts bija 3:3… Slovēņi izmantoja izdevību un nomainīja vārtsargu, bet pamatlaika burtiski pēdējās sekundēs ceļu uz soliņu sāka arī itāļu vārtsargs. Tajā brīdī (atlikušas divas sekundes līdz pamatlaika beigām) itāļi jau iemeta tukšos vārtos. Tiesneši gan nepiefiksēja, ka tobrīd laukumā bija septiņi itāļi – vārtsargs vēl bija laukumā, bet vēl laukumā bija seši itāļi.

Variants "Pagarinājums"


Latvijai iekļūšanai ceturtdaļfinālā var arī pietikt ar uzvaru pagarinājumā vai pēcspēles metienos, tomēr nevajadzētu spēlēties ar uguni, jo labi zināms, ka pagarinājumā un vēl jo vairāk "bullīšos" svaru kausi var nosvērties uz vienu vai otru pusi, un ne vienmēr to nosaka objektīvi rādītāji. Daudz ko var noteikt arī "māte veiksme".

Bet kādā gadījumā ir šis variants? Vācija pirmdienas spēlē negūst punktus pret amerikāņiem, bet kanādieši pamatlaikā neuzvar somus. Tādā gadījumā Latvijai un Vācijai joprojām būs pa deviņiem punktiem, bet kanādiešiem būs 10 vai 11 punkti. Kanāda šajā gadījumā tikai uz brīdi būs priekšā Latvijai un Vācijai, jo kāda no komandām pēc vakara spēles aizsteigsies garām (latvieši un vācieši ir uzvarējuši kanādiešus).

Šis variants "ieslēgsies" arī gadījumā, ja Vācija zaudē ASV pagarinājumā vai pēcspēles "bullīšos". Tad arī Latvijai pietiek ar jebkuru uzvaru pār vāciešiem. Ja Vācija uzvar pamatlaikā vai pagarinājumā amerikāņus, tad Latvijai atkal ir nepieciešama uzvara pamatlaikā.

Vācija un Latvija ceturtdaļfinālā. Kāpēc gan nē!


Daudzi no variantiem tiks izsvītroti jau pirmdien ap pulksten 18:30, kad noslēgsies dienas pirmā spēle Latvijas grupā starp ASV un Vāciju. Bet viens variants var nodrošināt gan Latvijai, gan Vācijai vietu ceturtdaļfinālā.

Vācija spēlēs pret ASV un Latviju paņem vismaz divus punktus, bet pirmdienas vakarā norvēģi pamatlaikā sarūgtina Kazahstānu. Tad Latvijai jāuzvar Vācija, un līdz ar to ārpus četrinieka paliek Kazahstāna.

Kazahstāna var palikt ārpus grupas labāko četrinieka, ja paņem tikai vienu punktu spēlē pret Norvēģiju. Šajā gadījumā Vācijai pamatlaikā jāuzvar ASV un Latvijai pamatlaikā jāuzvar Vācija.

Katrā gadījumā, pirms pēdējām spēlēm ir skaidrs, ka, piemēram, Kanādai iekļūšanai ceturtdaļfinālā var nepietikt ar 12 punktiem, kas citām komandām garantēs vietu ceturtdaļfinālā. Savukārt citos variantos komandas ceturtdaļfinālā var iekļūt pat ar 11 vai 10 punktiem. Lai izvairītos no sarežģījumiem, Latvijas gadījumā ir skaidrs viens – pamatlaikā jāuzvar Vācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!